Hrvatska podržala Čovićev stav o Južnoj plinskoj interkonekciji

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sastao se u petak s Draganom Čovićem, predsjednikom HNS-a BiH i prvim zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Osvrnuvši se na nedavni posjet Bosni i Hercegovini s predsjednicom Europske komisije von der Leyen i nizozemskim premijerom Rutteom, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjim napretkom u provedbi reformi koje poduzima Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto.

Uoči izrade novog izvješća Europske komisije o BiH, pozvao je sve političke aktere u BiH na ulaganje dodatnih napora u pogledu usvajanja potrebnih zakona, a s ciljem otvaranja pristupnih pregovora na Europskom vijeću u ožujku. Hrvatska nastavlja pružati punu političku i tehničku podršku BiH u ovom procesu.

Dragan Čović izvijestio je o tijeku razgovora političkih stranaka u BiH u vezi s reformom izbornog zakonodavstva. Plenković i Čović naglasili su nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se spriječilo preglasavanje hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što se ponovno dogodilo i na Općim izborima 2022. godine.

Naglasili su kako je uspostavljanje pune ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda temeljni preduvjet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i za skladne odnose među tri naroda, naveli su iz hrvatske vlade.

Plenković je istaknuo da hrvatska Vlada pruža snažnu podršku hrvatskom narodu u BiH te će nastaviti realizirati projekte koji pridonose kvalitetnijem životu Hrvata i boljitku čitave BiH.

Vezano za projekt Južne plinske interkonekcije, istaknuta je važnost ovog projekta za energetsku sigurnost i diverzifikaciju u BiH. Hrvatska je spremna poduprijeti ovaj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BiH. Plenković i Čović složili su se da je potrebno nastaviti s razgovorima kojima bi se postigao dogovor vezano za modalitete izvedbe projekta u BiH u interesu svih zainteresiranih strana. U vezi s time, Hrvatska podržava stav Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BiH.

New York Times: Čović želi plinovod u bastionu hrvatskog šovinizma

Plenković i Čović razgovarali su i o pripremama za 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji će se održati od 16.-20. travnja i na kojem je Hrvatska i ove godine zemlja partner, priopćeno je iz Vlade RH.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada RH)

13 komentara

 • Čovicu ovo ti je kraj.Ti ćeš popustiti , a ljudi neće dati kopati preko
  svoje zemlje.Ljudima je svega dosta i tebe. i Sarajeva i Amerike…

 • Moze kopati ali plati kako treba.Gledam kako su platili ovi kud ide cesta Mostar-RH.Svaka čast.
  A ako misli džabe e bome nek zaboravi jer narod sada zna da se moze a i treba platiti jer koga zakači ta zemlja mu poslije nije ni za šta.

 • Kakav smo mi narod kad smo dopustili da su nam na čelu vlasti bivši okorjeli komunisti ili pak djeca bivših pripadnika obavještajne službe bivše Jugoslavije.
  Katastrofa.

 • @Ivan
  24. veljače 2024. u 12:39
  Zato sto je preko 500.000 Hrvata smakunto, milijune domoljuba zivi vanka, bez mogućnosti preko postenog glasanja crvene izdajnike skinuti s’ vlasti. Od Tite do danas sistematski se iseljava Hrvate, crvena bagra zivi od slanja i krade milijardi od “dijaspore”, a korumpirano dobivaju iz EUa milijarde da uniste Hrvate i Hrvatsku. Dobivaju duplo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.