Hrvatska općina poklanja 150 parcela mladim obiteljima i pomaže im u gradnji

Uz mjere demografske obnove koje godinama provodi i za koje godišnje izdvaja 1,5 milijuna kuna, Općina Andrijaševci privodi kraju pripreme za realizaciju projekta – naselja za mlade obitelji na mjestu nekadašnjeg prognaničkog naselja Blace.

Još prije šest-sedam godina, odmah nakon što je u rujnu 2012. i službeno ugašeno prognaničko naselje Blace, Općina je odlučila kako će uz pomoć države sanirati naselje površine 12 hekatara, napraviti 152 parcele i darovati ih mladim obiteljima, prenosi Glas Slavonije.

Prednost imaju mladi iz Andrijaševaca i Rokovaca, ali će se na natječaj za besplatne parcele moći prijaviti i mladi iz drugih mjesta jer Andrijaševci su zbog blizine Vinkovaca (samo 5 – 6 kilometara) atraktivo mjesto za stanovanje.

Svojim novcem, s pola milijuna kuna, prije dvije godine, sanirali su teren, odvezli na tone raznog smeća, pokosili travu, uredili odvodne kanale, šahtove osigurali betonskim poklopcima, a iskoristili su i ostatke građevinskog materijala za posipanje poljskih puteva. Također su o svom trošku postavili javnu rasvjetu na cestu koja vodi do naselja i rampama osigurali sve ulaze kako bi se spriječilo devastiranje.

Nismo odustali od plana vezanog uz naselje Blaca, na mjestu kojeg bi trebalo niknuti novo naselje, ali u provedbi je dosta drugih projekata koji su ranije počeli pa će Blaca morati malo pričekati. Naime, nakon što smo prije godinu dana od države dobili u vlasništvo to zemljište, a to je katastarski jedna velika čestica, moramo obaviti parcelizaciju na više manjih parcela koje ćemo potom podijeliti mladim obiteljima, uz uvjet da tu sagrade kuću i ostanu živjeti, a ako bude mogućnosti, pomogli bismo i gradnju samih objekata određenim novčanim iznosom, kaže načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić.

Podsjetio je kako su u posljednjih nekoliko godina bili poznati kao jedna od rijetkih općina gdje se rađa više djece nego što umire mještana, ali u 2019., na žalost, taj trend nije nastavljen jer rođeno je 36 djece, a umrlo je 37 mještana.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.