Hrvatska odlučila: Kupuju se 25 godina stari izraelski zrakoplovi

F-16 Barak borbeni zrakoplov

Vijeće za obranu na sjednici održanoj u utorak preporučilo je Vladi donošenje odluke o sklapanju ugovora o nabavi novih borbenihzrakoplova. Izbor je pao na 12 rabljenih izraelskih F-16 Barak jer su oko 400 milijuna eura jeftiniji od švedskih Gripena. Iako konačnu odluku treba donijeti Vlada preporukom Vijeća za obranu u kojem sjede svi najviši državni dužnosnici u zemlji, stvar je praktički riješena.

Stručni tim Ministarstva obrane Republike Hrvatske za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskoga borbenoga zrakoplova prezentirao je članovima Vijeća za obranu Studiju izvodljivosti, priopćeno je iz Vlade nakon sastanka Vijeća.

U skladu s izlaganjem Stručnoga tima, Vijeće za obrane prihvatilo je mišljenje i preporuke da je najpovoljnija ponuda za višenamjenski borbeni zrakoplova ponuda Države Izrael, te je dalo preporuku Vladi Republike Hrvatske za donošenje Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenoga zrakoplova, piše Tportal.hr.

Članovi Vijeća za obranu su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grbar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar financija Zdravko Marić, načelnik Glavnoga stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Igor Dragovan i savjetnik Predsjednice Republike obrane Vlado Galić.

Prethodno je Odbor za obranu Hrvatskoga sabora na sjednici održanoj 14. prosinca 2017. dao jednoglasno pozitivno mišljenje za projekt opremanja Oružanih snaga RH višenamjenskim borbenim zrakoplovima. Također, Vijeće za obranu prihvatilo je tekst nacrta Strateškoga pregleda obrane i dalo preporuku Ministarstvu obrane za pokretanje procedure donošenja Strateškoga pregleda obrane.

Ovo je zahtjevna odluka koju su brojne vlade i političke garniture do sada odgađale. Na prošlogodišnjoj sjednici Vijeća za obranu donijeli smo odluku da krenemo u ovaj proces. On je napravljen prema pravilima struke i sukladno hrvatskim zakonima. Sada slijedi njezina realizacija, a vodimo računa da smo za to planirali sredstva i u državnom proračunu, izjavio je Plenković nakon sjednice Vijeća.

Plenković je kazao i da je dogovoreno da se uskoro napravi i prezentacija za zainteresiranu javnost na kojoj će se obrazložiti zašto je izbor baš pao na izraelske zrakoplove. Nadovezujući se na jučerašnju izjavu predsjednice, istaknuo je da bi, da je Hrvatska ekonomski snažnija, mogla odabrati ponudu koja je puno skuplja.

F-16C Barak

Ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari. Dakle, moramo biti racionalni u u toj odluci, kazala je u utorak u Karlovcu predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odgovarajući na upit o kupnji borbenih zrakoplova.

Odlukom da se nabave izraelski F-16 okončana je višegodišnja trakavica u kojoj se pokušavala pronaći zamjena za dotrajale MiG-ove. Pronađena je u 25 godina starim izraelskih avionima.

Razmatrale su se ponude Grčke, Izraela i SAD-a, koji su nudili razne inačice borbenoga zrakoplova F-16, te Švedske, koja se na natječaj javila sa zrakoplovom JAS-39 Gripen. Odluka je pala na Izraelce jer su bili najjeftiniji.

No, stručnjaci smatraju da dugoročno taj izbor zapravo nije najjeftinija opcija jer će se na održavanje utrošiti znatna količina novca, što ne bi bilo slučaj s novim zrakoplovima.

Ministar obrane Damir Krstičević više je puta naglasio da su ključni parametri za odabir novoga čuvara našega neba, osim karakteristika i sposobnosti aviona, međudržavni sporazum, cijena i paket gospodarske suradnje, dodajući pritom da je rok za nabavu letjelica 2020. godina, kada Hrvatska prvi put bude predsjedala Europskom unijom i kada će se slaviti 25. godišnjica Oluje.

Do 2020. godine na hrvatskom nebu trebala bi se pojaviti prva dva zrakoplova iz jedne od dviju ponuda, dok bi se idućih šest zrakoplova nabavilo godinu kasnije, a 2022. još četiri, čime bi se kompletirala lovačka eskadrila od ukupno dvanaest zrakoplova, navodi Tportal.hr.

Pri odlučivanju o nabavi, između četiriju ponuda (švedski Gripen, američki F-16 Block te grčki F-16) ključna je bila cijena budući Hrvatska nema dovoljno novca za nabavu novih zrakoplova, odnosno kupnju zrakoplova koje bi trebalo dodatno modernizirati. Uza zrakoplove, u paketu izraelske ponude nabavljaju se i dva simulatora i borbena obuka pilota i osoblja za održavanje kao i opremanje zrakoplova naoružanjem.

Planirano je da bi eksploatacija tih zrakoplova trajala do 30 godina. U prilog nabavi izraelskih F-16 navodila se činjenica da je provjeren u ratnim uvjetima te da iza ponude za kupnju zrakoplova stoji izraelska država. Također, isticano je da se u procesu nabave borbenih zrakoplova traži strateški partner koji će Hrvatskoj dati operativno iskustvo i iskustvo održavanja zrakoplova i logistike.

F-16 Barak

Prvi izraelski F-16 Barak (Barak na hebrejskom znači svjetlost), prema najavama, mogao bi se na hrvatskom nebu pojaviti u ljeto 2020., a cijela eskadrila do 2022.

F-16 je američki višenamjenski borbeni zrakoplov četvrte generacije, a njegova iznimna prilagodljivost se smatra jednim od glavnih razloga što je uspješno izvezen u 24 zemlje. Također se smatra jednim od najsigurnijih lovaca na svijetu. F-16 je i najuspješniji izvozni lovac zapada, s više od 4.000 proizvedenih zrakoplova i lovac je za blisku zračnu borbu.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

 • Pa to je nevjerojatno, trebala bih im sramota biti i priopćiti takvo nešto a kamoli donijeti takvu lošu odluku,kupiti stare zrakoplove stare sada 25 g.a kada dođu U hRVATSKU, TAMO NEGDJE 2021-2023 godine -bit će u prosjeku stari 30 godina.
  Sramota nad sramotama. jer su nam Rusi i Ruska država u periodu 2008 -2013 god. nudili posve nove zrakoplove Mig 29-ke, nove, 4 plus generacije za istu cijenu. Dakle, za 500 milijuna dolara nudili su 8-10 novih zrakoplova ,ovisno o naoružanju ili uvjetima obučenosti pilota i njihovom usavršavanju u Rusiji ili Hrvatskoj.
  Ona tuka Jaca Kosor, Sanader , Milanović i ostala ekipa nisu htjeli ni čuti za taj izuzetno pošten posao koji su nam nudili Rusi.
  Hrvati su ispali glupi u ovom slučaju poput Srba koji su prošli još gore od Hrvata , oni naime nemaju novca kao ni mi , pa su od Rusa uzeli još straije avione koje će masno platiti na kredit od desetak godina, tada će ti avioni kao i ovi naši biti za otpada iako su i sada blizu toga.
  Samo budale od političara su mogle uzeti ovako lošu ponudu. Mi se Hrvati tu nimalo ne trebamo rugati Srbima što su prošli gore nego mi. Ti avioni koje oni kupuju za otpisa su a samo Srbi dobro znaju da su za tu cijenu mogli kupiti 6 posve novih zrakoplova od RUSA ali to nažalost ne ide na dugoročni kredit. Zato su Srbi i prihvatili ovu ponudu jer su svjesni da nemaju novca u gotovini ni za jedan nov zrakoplov a kamoli za njih 6.
  Hrvati su za razliku od njih mogli od Rusa vrlo povoljno dobiti 10 -ak novih Migova 29 ,i uz to bi Rusi još toliko novca koliko je Hrvatska dala za zrakoplove ,uložili kroz offset u Hrvatsku .
  Hrvatska, bi dakle dobila i zrakoplove i ulaganje u bilo koji projekt koji bi predložila Rusima dodatnih 500milijuna dolara.
  Ovako, neće dobiti ništa osim velikog ,dugoročno gledano gubitka koji će skupo koštati jer kante stare 30 godina neće država moći ni servisirati a kamoli održavati.Sve u svemu Hrvati se sramote na svakom koraku, prosto čovik ne može vjerovati kako uporno sebi rade štetu i onda se još čudimo kako nam se narod iseljava iz zemlje i kako je Hrvatska sve siromašnija.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.