Hrvatska je u BiH uložila više od milijardu eura

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na pres-konferenciji nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske danas u Sarajevu kazao novinarima da je razmatrano više od 50 tema i više od 50 točaka dnevnog reda pripremljenih od nadležnih ministarstava.

Po njegovim riječima, iskazana je spremnost dviju vlada da se nastavi raditi na rješavanju svih aktualnih projekata u jednoj ubrzanoj dinamici, na bazi međusobnoga poštivanja, što govori o unapređenju odnosa između dvije države, o nadgradnji jedne dobre dobrosusjedske suradnje koja ide ka cilju realizacije najvažnijih prioriteta.

”Ono što je posebno istaknuto na sjednici sa strane BiH, odnosno Vijeća ministara BiH, jesu naši najvažniji vanjskopolitički prioriteti s posebnim fokusom na europske integracije. Razgovaralo se i o svim drugim važnim pitanjima iz oblasti ekonomske suradnje, iz oblasti jačeg infrastrukturnog povezivanja, posebno oblasti prometovanja u rješavanju pitanja koja značajno mogu unaprijediti protok robe, ljudi i kapitala i olakšati međusobno djelovanje i rad privrednika, ali svakako i olakšati život naših građana, pogotovo u pograničnim dijelovima”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da su zbog toga razgovarali i dogovorili otvaranje novih graničnih prijelaza, a razgovarano je i o svim drugim aspektima suradnje u smislu obrazovanja, sporta, zdravstva, kulture, socijalnih pitanja…

Predsjedavajući Zvizdić kaže da nisu zaobišli ni one teme koje su već duži niz godina, na neki način, aktualne i koje „opterećuju odnose između BiH i Hrvatske“, prenosi Fena.

”Spomenuli smo i neka aktualna pitanja koja su postala aktualna unazad nekoliko godina kao što su pitanja zaštite okoliša, odlaganja nuklearnog otpada, različitih utjecaja izgradnje i korištenja hidroenergetskih objekata, daljeg unapređenja realizacije ugovora o imovinskim odnosima itd. Dosta dobrih stvari je zaključeno, zaključci će biti vrlo brzo konačno definirani i prezentirani”, naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, ova sjednica je rezultirala kvalitetnim pomakom u našim odnosima, „od činjenice da je riješeno pitanje koje je bilo aktualno prije mjesec dana o imovinskim pravima i mogućnosti kupovine nekretnina i od građana Federacije BiH, to je sada u potpunosti završeno, pa do brojnih drugih brojnih pitanja koja će biti riješena u jednom kondenziranom periodu“.

”Dogovorili smo se da će ovo biti jedna redovna praksa održavanja sjednica, jer susjedi uvijek imaju o čemu da razgovaraju. Želim da zahvalim i Saboru Republike Hrvatske u kojem je danas ponovo održana komemoracija sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”, istaknuo je predsjedavajući Zvizdić.

Ocijenio je da su odnosi BiH i Hrvatske izrazito prijateljski, napominjući da je „Hrvatska zemlja koja snažno lobira na realizaciji naših najvažnijih ciljeva, a to su europske integracije“.

”Očekujemo i dalje da ima takvu ulogu, jer naš ključni cilj koji želimo ostvariti jeste što brže članstvo u europskim integracijama”, zaključio je Zvizdić.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je kazao da su „dotaknuli sva bitna pitanja u odnosima BiH i Hrvatske“.

”Po meni, u bilateralnom smislu, za Hrvatsku važnije države od BiH nema. Povezanost naših dviju država, naših naroda je povijesna, upućena je jedna na drugu i u geoprometnom položaju, a i u kontekstu naših odnosa u proteklim godinama kao i zajedničke europske perspektive”, kazao je Plenković.

Dodao je da upravo na tom tragu Hrvatska želi riješiti što je moguće više otvorenih bilateralnih pitanja koja su prisutna proteklih godina, ali isto „tako snažno podupirati BiH kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njenom reformskom putu i na putu prema članstvu u EU“.

Dodao je da će Sporazum o europskom partnerstvu biti njihov doprinos da se „proces koji je sada intenziviran, ne samo stupanjem na snagu SSP-a već i podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU kao i u trenutnom izradom odgovora na Upitnik Europske komisije, kreće prema dobivanju statusa kandidata za BiH“.

”To bi, po mom uvjerenju, unaprijedilo proces reformi i kvalitetniju suradnju na svim razinama vlasti”, naveo je Plenković.

Istaknuo je da je u gospodarskom smislu Hrvatska prvi vanjskotrgovinski partner BiH, BiH je šesti vanjskotrgovinski partner Hrvatske.

”U proteklim godinama uložili smo više od milijardu eura u BiH, namjeravamo tim putem i nastaviti jačati gospodarske odnose”, kazao je premijer Hrvatske.

Naglasio je da je za Hrvatsku posebno važno da u okviru ustavnog ustrojstva BiH „pošaljemo kontinuiranu poruku skrbi o položaju Hrvata kao konstitutivnog, ravnopravnog naroda u BiH, te očekujemo od svih političkih stranaka, institucija, konstitutivnih naroda i drugih koji žive u BiH da vlastitim inicijativama na najprimjereniji način urede odnose i posebno u svjetlu predstojećih izbora 2018. godine ispune sve kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio i pravno uređen i pravičan“.

”Trudit ćemo se pomoći BiH i u ispunjavanju niza uvjeta koji su potrebni za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Zajednički ćemo raditi i na provedbi brojnih infrastrukturnih projekata”, istaknuo je Plenković .

Još jednom je poručio da „u Hrvatskoj Bosna i Hercegovina ima i partnera i prijatelja i najsnažnijeg, vrlo artikuliranog i informiranog zagovornika vašeg europskoga puta“.

”Povjerenje koje gradimo, bliske odnose između svih članova vlade, iskoristit ćemo da u svojevrsnom hodogramu budućih aktivnosti u svim resorima iskoristimo za rješavanje onih pitanja koja su dulje vremena na dnevnom redu. Ovaj dogovor o pravu stjecanja vlasništva nad nekretninama bez ograničenja u Federaciji BiH i u Republici Hrvatskoj za državljane obiju zemalja je ispravan korak u tom smjeru”, zaključio je Plenković, dodajući da očekuje da iduća ovakva sjednica bude u Republici Hrvatskoj ”u terminu kada će se kumulirati dovoljno tema za još jedan ovako bogat i sadržajan dnevni red”.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.