Hrvatska dostavila informacije o Praljkovom dugu, BiH nije

Republika Hrvatska dostavila je tražene informacije Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a u vezi s dugom Slobodana Praljka od gotovo tri milijuna eura za troškove obrane.

Iako nije navedeno hoće li i na koji način Hrvatska pomoći u isplati Praljkova duga, za Balkansku istraživačku mrežu u BiH (BIRN BiH) iz Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske potvrđeno je da je ta institucija odgovorila na traženi zahtjev.

– Ministarstvo pravosuđa može potvrditi da je Republika Hrvatska 22. ožujka 2017. primila poziv Žalbenoga vijeća u predmetu ‘Tužitelj protiv Prlić i drugi’, kojim se traži dostava informacija o radnjama koje Hrvatska može poduzeti u svrhu vraćanja financijskih sredstava sudu. Na navedeni poziv Republika Hrvatska odgovorila je do naznačenoga roka od 5. travnja 2017. godine – potvrđeno je iz toga ministarstva.

Haaški tribunal uputio je zahtjev i Bosni i Hercegovini da dostavi podnesak u kojem će navesti što može učiniti kako bi pomogla isplatu Praljkova duga. Rok za dostavu informacija bio je do 5. travnja, a Bosna i Hercegovina ga nije ispoštovala, prenosi Večernji.ba.

– Za sada nemamo informacija o tome je li BiH poslala odgovor na zahtjev Vijeća u vezi s pomoći u naplati duga Slobodana Praljka, za troškove njegove obrane – kazao je glasnogovornik Tribunala u Haagu Nenad Golčevski.

Iz Ministarstva pravde BiH nisu željeli komentirati zašto nije odgovoreno do zadanoga roka.

– Ministarstvo pravde BiH ne može komentirati pojedinačne predmete. Prema navedenom predmetu postupat će se u skladu sa zakonom, kao i sa svim drugim predmetima – kazala je Marina Bakić, stručna savjetnica za odnose sa javnošću Ministarstva pravde BiH.

Praljku je još 2013. godine naloženo da vrati Tribunalu oko 2.800.000 eura za troškove obrane u roku od 30 dana ili na rate u roku od tri godine. On to, kako je priopćeno iz Tribunala, nije uradio.

Imovina Praljka uglavnom se nalazi u BiH i Hrvatskoj, te je stoga zatražena pomoć država kako bi se nadoknadila sredstva, navedeno je iz Haaškoga tribunala.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.