Hrvatska dobila novu Vladu

Hrvatska je kasno u petak dobila novu, trinaestu Vladu Hrvatski sabor je nakon maratonske, 14 sati duge rasprave, iskazao povjerenje Vladi mandatara Tihomira Oreškovića i njenom programu nakon čega je izvršena primopredaja vlasti.

Zoran Milanović je Banske dvore prepustio novom premijeru, zaželivši mu uspjeh u radu.

“Gospodin Orešković je dobio mandat. Želim mu sve najbolje, neće mu biti jednostavno, lakše nego prije četiri godine, ali ne jednostavno”, rekao je Milanović.

“Meni je fokus budućnost, a ne prošlost. Ja i moj tim smo spremni”, poručio je Orešković nakon primopredaje.

Hrvatska dobila 13. vladu od neovisnosti

Ovo je trinaesta hrvatska Vlada, a u Saboru su je podržala 83 zastupnika, protiv ih je bilo 61, a pet suzdržanih. Novu vladu Sabor je potvrdio deset minuta iza 23 sata.

Uz zastupnike Domljubne koalicije i Mosta, izuzev Ivana Lovrinovića, podršku Vladi dali su i zastupnici HDSSB-a, stranke Milana Bandića, reformist Radimir Čačić, zastupnici manjina Vladimir Bilek, Ermina Lekaj Prljaskaj, Šandor Juhas i Mirko Rašković.

Nova Vlada ima dvojicu potpredsjednika: Tomislava Karamarka (HDZ) i Božu Petrova (Most). Ministar financija je Zdravko Marić, vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, obrane Josip Buljević. Tomislav Panenić ministar je gospodarstva, Ante Šprlje pravosuđa, Dubravka Jurlina Alibegović ministrica uprave. Ministar poduzetništva i obrta je Darko Horvat, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, pomorstva i prometa Oleg Butković. Na čelu Ministarstva poljoprivrede je Davor Romić, turizma Anton Kliman, zaštite i okoliša Slaven Dobrović, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, branitelja Mijo Crnoja. Ministar zdravlja je Dario Nakić, znanosti i obrazovanja Predrag Šustar, kulture Zlatko Hasanbegović, regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Orešković: za dobrobit građana spreman sam podnijeti žrtvu

Prije nego što je izabran za hrvatskog premijera, Orešković se obratio Saboru i poručio kako osobno nije političar, ali kako je spreman učiti te kako je za dobrobit građana spreman prihvatiti izazov i podnijeti žrtvu.

“Imat ćemo vremena upoznati se, nisam političar, nadam se da ću neke stvari naučiti. Građani su najbolji indikator, jasno ću im komunicirati da sam tu zbog njih, spreman na žrtvu, spreman prihvatiti izazov. Ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam, idemo raditi”, poručio je Orešković, nakon više od 14 sati rasprave o programu i sastavu njegove vlade.

Zastupnicima je spočitnuo vraćanje na teme iz prošlosti, na “ustaše i partizane”. “Da se moja bivša firma ponašala ovako, da smo ovoliko sati proveli na ustaške i komunističke teme, moja bi firma propala”, rekao je Orešković, prenosi Hina.

Istaknuo je kako nije opterećen prošlošću te kako je došao fokusirati se na ekonomski rast i podizanje životnog standarda građana.

Parafrazirajući kanadskog premijera Justinea Trudeaua poručio je kako želi da Hrvatska postane nježna i ljubazna nacija. “Znam da naš narod nije podijeljen, a ako i jest, do nas je da ostvarimo jedinstvo”, poručio je novoimenovani premijer.

Glavnim ciljem svoje Vlade Orešković je označio poboljšanje gospodarskih i društvenih prilika u državi i podizanje životnog standarda građana.

Najavio je da će nastojati da Hrvatska u iduće četiri godine doživi transformaciju u tri ključna područja – gospodarskom rastu, konkurentnosti i kvaliteti života.

Među ciljevima istaknuo je osiguranje godišnjeg rasta BDP-a za više od tri posto i smanjenje javnog duga na manje od 80 posto BDP-a do 2020., smanjenje deficita na manje od tri posto BDP-a do 2017., povećanje izvoza za 30 posto, smanjivanje nezaposlenosti ispod 14 posto, te povećanje BDP-a po stanovniku za 2000 eura.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.