Hrvatska dala zeleno svjetlo Srbiji za ulazak u EU

Premijer Vlade u odlasku Tihomir Orešković i ministar vanjskih poslova Miro Kovač potvrdili su u ponedjeljak u Parizu da je na pomolu rješenje za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 između EU-a i Srbije nakon što su ispunjeni hrvatski zahtjevi.

Premijer Orešković je zajedno s ministrom Kovačem te ministrom gospodarstvo Tomislavom Panenićem sudjelovao na sastanku šest zemalja članica EU-a i šest zemalja zapadnog Balkana, u okviru trećeg sumita Berlinskog procesa.

“Riječ je o procesu, znamo da je Hrvatska morala ispuniti sve kriterije i mi smo, kao i druge članice, tražili to isto od Srbije. Sada smo tu i mislim da je svima nama u interesu da se cijela regija što prije uključi u EU radi stabilnosti, prosperiteta i gospodarstva. I danas smo o tome razgovarali, kako se još više povezati kroz prometnu i energetsku infrastrukturu i druge projekte. To nam je svima u interesu”, rekao je Orešković, javila je Hina.

“Blizu smo rješenja i očekujem da ćemo ovih dana moći dogovoriti kada će biti organizirana međuvladina konferencija o pristupanju za ova dva poglavlja. Za nas je bitno da smo svoje zabrinutosti, sve svoje zahtjeve uspjeli ugraditi u pregovaračku poziciju i mislim da će rješenje biti kvalitetno za sve nas u EU-u, a Srbiji će omogućiti da napreduje prema članstvu”, rekao je ministar Kovač.

Kovač je izrazio zadovoljstvo, ističući da se još radi na detaljima kako bi se ta dva poglavlja otvorila u srpnju.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će ta dva poglavlja biti otvorena 19. srpnja.

“Mislim da imamo dobru vijest za Srbiju, otvaranje poglavlja ide 19. srpnja, njamačka kancelarka Angela Merkel nam je to čestitala i kada to ona kaže ja apsolutno vjerujem u to”, rekao je Vučić.

Hrvatska je dosad odbijala dati suglasnost na otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava dok se ne ispune njezini zahtjevi: puna suradnja Srbije s Haškim sudom, puna primjena domaćih i međunarodnih obveza Srbije u zaštiti manjinskih prava, uključujući i prava hrvatske manjine u Srbiji te izbjegavanje sukoba nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina.

(HINA)

12 komentara

 • Vladaju HDZ LOPOVSKA KRIMINALNA GOVNA KOJA SU SVE RASPRODALA. Hercegovci hrvati psst gdje vam je tajkun Kutle? Vi ga čuvate! Pičke što sad ne dižete mitinge u savskoj ulici u Zagrebu? Kako ste licemjerni i pokvareni i podmukli. Nema granica. A glumite velike domoljube.. Fuj..

  • a KOJI SI TI POŠTENJAČINO, OČITUJ SE… kUTLE TI UPRAVO GUZI POREDANU ŽENSKU RODBINU. rEDOSLIJED ZNAŠ: MAMA, SESTRA, KRAVA, TETKA, krmača, strina itd… Svbe one domoljubno čekaju.

 • Bice asfalt drug nista se ne sekiraj nisu amortizeri milion maraka evo samo da regres isplatimo da mozemo na more onda je asfalt na redu obecajem

 • Anonimni hercegovac što psuješ rodbinu jeli ti to vjera u koju se vi hercegovci hrvati kunete?? Puni ste mržnje i teški licemjeri mnogi od vas. Kako to veliki vjernik drugomu psuje obitelj? To dokazuje da ste kurac a ne vjernici. Pokazujete kakvi ste podržavajuci kriminalce iz hdz jer su vam hdz govna masovno davali penzije. Sami ste ovdje pisali vi eri da su se činovi masovno djelili iza rata. I to visoki od poručnika na dalje. Dragi hercegovci prodali bi vi cijelu hrvatsku samo da vašim guzicama bude dobro. Usput glumeći vjernika a svako zlo je u vama kada se bolje analizira.

 • Za – anonimno – Kutle je toliko ispasto ni kriv ni duzan,ko u sto vjeruje i vrijeda to me nije briga .
  Na racun Kutlina imena su mnogi bogatstvo sticali ,a o Miri drvlje i kamenje bacali .
  Osobno covjeka poznam i mogu samo rec puno vas je dusu izgubilo pljujuc po Kutli i njegovoj obitelji .
  Nevin po svim osnovama da su mu mogli krivnju dokazat bi sigurno .
  Miro gdje si da si pozdrav!

 • Za dobrim se konjom prasina dize ,vi uvjek krivite Hercegovce ,zasto niste s Hercegovcima isli branit Drzavu i granice ,spominjete Savsku i neznam sto ne .
  Sve ste mogli kad je bila glava u torbi ,ali ne nakon toliko godina pametujete i uvjek lazete o jednom narodu ,hajka na nekoga i lazi ne prolaze ili vi mislite da jesu?

Komentiraj: