Hrvatska: Bivša županica proglašena krivom za primanje mita od 100.000 eura

Na zagrebačkom Županijskom sudu izrečena je presuda bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel (SDP) i suoptuženicima kojima se na teret stavlja niz koruptivnih djela. Svi su proglašeni krivima.

Lovrić Merzel je proglašena krivom zbog primanja 100.000 eura mita od Žužića, a njezin nećak Dalibor Rožanković da je oprao tih 100.000 eura kupivši stan u Diklu, prenosi Index.hr.

Optužnica protiv Marine Lovrić Merzel potvrđena je još potkraj 2015., no početak suđenja odgađan je nekoliko puta.

Suđenje bivšoj županici počelo je krajem lipnja 2018., a formalno je krenulo iz početka krajem rujna te godine pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je ranije u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu USKOK-a s pokajnikom Željkom Žužićem koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.

Bivšu županicu USKOK tereti da je od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel također je, po USKOK-ovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji, poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu, čime se njegova tvrtka nezakonito okoristila za oko 4 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5.6 milijuna kuna.

Bivšu županicu USKOK tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te nabavljala hranu za privatne potrebe. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165.000 kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.

(www.jabuka.tv/Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell)

2 komentara

  • nije istina ovo sto joj tovare. ona nikada ne bi mogla ovo uraditi. hdz-ovka je pa joj zato namjestaju. oce da hrvaticu, katolkinju odvoje od obitelji na 7 godina. pa di ovo jos ima. svake nedjelje zena na misi, fina, obrazovana. kome ona smeta? zapitajte se

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.