Hrvatima oteto 200 milijuna maraka

U jednoj godini većinske hrvatske općine i županije zakinute su za oko 20 milijuna maraka proračunskih prihoda. I to traje više od deset godina pa su hrvatska područja opljačkana za više od 200 milijuna maraka prihoda.

Čelništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH je na posljednjoj sjednici dalo snažnu potporu federalnoj ministrici financija Jelki Milićević oko realizacije odluke o novoj raspodjeli novca nasuprot zahtjevu SDA i drugih bošnjačkih stranaka da se nastavi s prijašnjom formulom koja je bila na štetu hrvatskih općina i županija, piše Večernji list.

“Na sjednici HNS-a dana je potpora ministrici Milićević za Odluku o raspodjeli javnih prihoda po županijama te svim drugim ministrima i dužnosnicima HNS-a protiv kojih se vodi medijski rat. Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a zaključilo je kako svi ministri i dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora rade odgovorno i profesionalno svoj posao”, navodi se u priopćenju sa zasjedanja HNS-a BiH.

Milićević je koristeći svoje pravo kao ministrice financija uskladila uputu o određivanju udjela županija, jedinica lokalne samouprave i nadležnih županijskih tijela za upravljanje cestama u prihodima od neizravnih poreza i načinu raspodjele tih prihoda za 2016. godinu. Ministrica Milićević je umjesto proizvoljnih procjena Agencije za statistiku FBiH o broju pučanstva u pojedinim općinama kao mjerodavne uzela podatke s posljednjeg popisa 2013. godine.

Zanimljivo je kako je svim hrvatskim općinama i županijama federalni Zavod za statistiku smanjio broj stanovnika za po nekoliko tisuća. Na taj su način samo u jednoj godini većinske hrvatske općine i županije zakinute za oko 20 milijuna maraka proračunskih prihoda. I to traje više od deset godina pa su hrvatska područja opljačkana za više od 200 milijuna maraka prihoda, piše Večernji list.

Županije s hrvatskom većinom će u ovoj godini dobiti značajno više novca. Pimjerice Posavska županija će imati na proračunskome računu više 3,4 milijuna u odnosu na godinu dana ranije, Županija Zapadnohercegovačka će dobiti dodatno četiri milijuna maraka, a Hercegovačko-neretvanska 2,5 milijuna maraka. Nakon novoga izračuna koji je uračunao veći broj stanovništva povećani su i koeficijenti za Srednjobosansku, Hercegbosansku, ali zanimljivo je i Unsko-sansku županiju koja je također godinama bila zakinuta za milijunske iznose.

Ministrica je odgovarajući na kritike pojasnila kako je upute izradila i donijela na temelju Zakona o pripadnosti javnih prihoda i formuli te Pravilniku o načinu uplate javnih prihoda. Korišteni su preliminarni rezultati popisa pučanstva Agencije za statistiku BiH, a ovogodišnji koeficijenti za svaku županiju i općinu pojedinačno su izračunati.

Zbog promjene načina izračuna najavljena je i kaznena prijava protiv ministrice Milićević, dok hrvatske županije traže promjenu i koeficijenata po kojima Sarajevo izrabljuje druge sredine.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: