Hrvatici iz BiH hrvatski MUP već 18 godina odbija dati državljanstvo

Hrvatica Irena Mijatović iz Dervente je protjerana 1992. i od tada živi u Hrvatskoj bez prestanka, no MUP joj odbija dati domovnicu, piše Jutarnji list.

‘Nakon MUP-ova rješenja iz lipnja ove godine kojim se gđi Mijatović nalaže da se iseli iz Hrvatske, zvala nas je doslovce svaki ili svaki drugi dan i bojažljivo pitala: Ne mogu me izbaciti iz Hrvatske, jel da ne mogu? Ne mogu doći po mene i odvesti me?’, ispričao je novinarki Jutarnjeg lista odvjetnik Zvonimir Raić, moleći da pri pisanju članka uzme u obzir činjenicu da je njegova klijentica u teškoj situaciji i narušena zdravlja koje bi moglo dodatno ugroziti iznošenje pojedinosti o bolesti i njezinu liječenju.

A priča Irene Mijatović, Hrvatice iz BiH kojoj MUP ne želi dati hrvatsko državljanstvo i uporno je pokušava deportirati u BiH, saga je o osamnaest godina dugoj, i još neizvjesnoj borbi s birokracijom. Irena je kao mlada žena došla u Zagreb, da bi u jednom trenutku odlučila trajno riješiti svoj status, zatraživši hrvatsko državljanstvo. Ispada, međutim, da je podnošenjem zahtjeva da se i njezino ime i prezime upiše u knjigu državljana RH napravila prvi korak u pakao.

‘Gđa Mijatović se ni na koji način nije mogla zamjeriti ni jednoj osobi, posebno ne u MUP-u, da bi to bio razlog opstrukcije priznanja njezina prava na državljanstvo RH, nego je njezin slučaj primjer apsurdnosti i surovosti birokracije’ kaže njezin odvjetnik Raić koji je početkom studenoga od Ustavnog suda ishodio rješenje da se privremeno odgađa deportacija Irene Mijatović u BiH.

(www.jabuka.tv)
15 komentara

 • Ja sam kao hrvatica iz Bih u Hrvatskoj dozivjela puno neugodnjaka i nepravde.i u cekaonicama gdje su i romkinje i muslimanke imale bolji tretman i prednost.samo zato sto sam HERCEGOVKA.javno i jasno mi je dato do znanja! Nema veze !!

  • s takvim stavom koji je očigledan…..hercegovka sam pa vrijedim kao čovjek više od romkinje ili muslimanke…..nisi drugo ni zaslužila

  • Tocno to, samo sto Hrvati, narocito odavde, kontaju da su bogom dani i bolji od drugih. Pripadate istoj ljudskoj vrsti, nista bolja ni od koga nisi niti zasluzujes preferencijalni tretman.

 • Hercegovka zašto izvrćeze ne riječi nego komentar od anonimno zar je upitno kako se Hrvat u Hrvatskoj treba i osjećati u svojoj državi i naravno i ispred svih drugih pa i roma i muslimana jer to je naša hrvatska država stoljećima i generacijama rođenjem a ne drugim načinima a i takvi bi trebali biti izuzetak.

 • Nisam ni ja ništa dobila ali sam ponosni Hrvat i nitko mi to ne može osporiti za razliku od mnogih koji nisu Hfvati a uživaju umjesto Hrvata i svaki dan dovlače rodbinu jer je netko od njih ko zna kalo se doćepao hrvatske domovnice i tu je problem.
  a da su sbi Hrvati iz hercegovine na hrvatskom proračunu to je sitnica u odnosu na one koji žive po Bosni i odlsze i dolaze po socijslu porodiljnd…. jer niti rade niti im odgovara da rade a omi koji rafe najviše su zaposleni na RTL i Novoj tv a i državnim poduzećima.

 • Eno penzionera iz rata na Farmi. Gledate li show Farma na Nova tv ? Onaj tip iz Sinja zove se Gordan u vojnoj je penziji. Bio je na DU-ratištu. Što ce mu penzija? Pa zdrav je kao dren, na farmi jede za dvojicu, puca od mišića i snage. Kao tenk je. Takvi su naši vojni penzioneri glasači hdz-a. Sramota. Bio sam i ja u ratu. Gdje meni penzija i mojoj braći dvojici braće? Nismo u hdz. Pjuc na hdz.

 • Sramota komentara, treba gledati slučaj konkretan i bez pravog uvida ne može se komentirati…., u svakom slučaju imaju hrvati prvog reda, drugoga i trećega, mislim da ne bi trebalo biti tako…., puno je hrvata poginulo za hrvatsku iz raznih dijelova zemaljske kugle, koji je veći hrvat, iz Australije, SAD ili Bosne, RH ili Srbije….., možda ima razlike

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.