Hrvatice u Wuhanu: Želimo samo evakuaciju izvan Kine – Jabuka.tv

Hrvatice u Wuhanu: Želimo samo evakuaciju izvan Kine

Margita Pauzin nije ni slutila što će se dogoditi kad je otišla u posjet prijateljici u Wuhan.

Kad sam stigla, par dana nakon, saznala sam za virus kojeg se još nitko nije pretjerano bojao. Život se nastavio najnormalnije, a onda su nas par dana nakon zatvorili, počinje priču za portal HRT-a Margita Pauzin.

Trenutno je zatvorena u stanu s prijateljicom Tajanom i Stefanom iz Crne Gore.

Nije me strah virusa. Sjedim u 4 zida dok se ne popravi situacija i na sigurnom sam. Više me strah da ne završim u nekoj od njihovih bolnica gdje je kaos i strah me da me ne zadrže u karanteni, nastavlja.

Mi smo dobro, imamo internet, knjige, filmove. Družimo se i trudimo se ostati opušteni i vadimo najbolje moguće iz situacije, ali da smo zarobljeni tu, to je činjenica. I ne znamo do kada, kaže.

U kontaktu su, kaže, s hrvatskim veleposlanstvom u Pekingu, no još ništa ne znaju, iako ih kontaktiraju svaki dan.

Vidi se da se trude i ovim putem im želim zahvaliti. Za sada su spominjali mogućnost evakuacije autobusom u susjedni grad, dodaje.

No, to su odbile.

Želimo samo evakuaciju izvan Kine jer u Kini smo najsigurniji tu gdje već jesmo, a to je u prijateljičinom stanu iz kojeg ne izlazimo van. Nakon toga su ponudili da idemo u charter avion u SAD s Amerikancima, ako izvedu evakuaciju, nastavlja.

Nemaju vizu za SAD pa je ta opcija brzo otpala. Sad se nadaju da će uspjeti otići s francuskim državljanima ako bude mjesta u avionu. I tamo je uvjet 14 dana karantene.

Rekli smo da smo zaintetesirani ali ni to nije ništa sigurno, kaže.

U Wuhanu ima još Hrvata, kaže Pauzin, barem dvoje – no s njima nije u kontaktu.

Pitali smo ju kakva je situacija u gradu.

Nisam osjetila paniku. Ulice su prazne, nema prometa, zatvoren je, radi pokoja trgovina. Ljudi izlaze samo u slučaju nužde. Ne treba paničariti, kazala je.

Panika nikome ne pomaže. Treba se čuvati, jesti zdravo, paziti na higijenu i smiriti se, poručuje.

Margita Pauzin se želi vratiti kući i šalje apel institucijama da se pokrenu i naprave sve što je u njihovoj moći da je izbave iz Wuhana.

Stigao je i odgovor Ministarstva vanjskih poslova.

Veleposlanstvo RH u Pekingu je u stalnom kontaktu s lokalnim kineskim vlastima i europskim partnerima, kao i četiri hrvatska državljana koji se nalaze u gradu Wuhanu. Hrvatskim državljanima koji žele napustiti Wuhan ponuđena je evakuacija u organizaciji EU partnera i o tome se nastavlja kontakt.

Veleposlanstvo RH u Pekingu pravovremeno informira hrvatske državljane u Wuhanu o svim mjerama, kao i opcijama vezano uz napuštanje grada te im stoji na raspolaganju kako bi njihov povratak kući prošao u najboljem redu. Veleposlanstvo je u kontaktu i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini i stoji im na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu.

800 radnika iz Kine zbog korona virusa zasad se neće vraćati u Crnu Goru

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.