HRVATI IH ZABORAVILI

Nije čudo da su šestorku zaboravili političari jer su ti isti političari zaboravili i svoj narod

Kada su početkom travnja 2004. u ovome sastavu otputovali u Haag, šestorica bivših dužnosnika Herceg Bosne tamo su bili samo zbog jedne krivnje – da su bili na čelu projekta te da pojedini akteri protekloga rata, u kojemu su Hrvati nastojali obraniti svoju opstojnost, već odavno nisu bili na ovome svijetu. Čak devet godina od toga, u Haagu će u ožujku sljedeće godine biti objavljena presuda u maratonskom procesu koji je svojim opsegom nadmašio sve druge do sada.

Naporan rad

Uglavnom oslonjeni na osobne mogućnosti, svoje obrane, obitelji i potporu tek nekolicine osoba, ali ne i institucija, bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, dvojica načelnika Glavnog stožera HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik Vojne policije Valentin Ćorić i načelnik odjela za razmjenu zatočenika Berislav Pušić vodili su još jednu bitku. Onu u kojoj će dokazati vlastitu nevinost, ali i braćeni projekt HB od kojega su se i aktivno i pasivno distancirali brojni političari. 
Odvjetnik Luka Mišetić ocijenio je da u Haagu doživljava poraz politika bivše tužiteljice Carle del Ponte balansiranja krivnje na svim stranama. “Nakon što je ona otišla, sve presude koje su podignute iz političkih razloga doživljavaju svoj kraj”, ocijenio je Mišetić. Iako priznaje da nije upućen u slučaj Herceg Bosne ističe da i presuda Gotovina – Markač može biti od pomoći. “Nadam se da će pomoći, ali mislim da će biti od puno veće važnosti u drugostupanjskom postupku. Kakva god prvostupanjska presuda bude, mora se voditi računa da je ovo samo prva bitka, poluvrijeme. U drugostupanjskom slučaju može doći do bitnijih preokreta. Trebat će nastaviti dvije – tri godine veoma naporno raditi”, ocijenio je Mišetić. 
Presuda Herceg Bosni mogla bi imati brojne, prije svega, političke posljedice. No, i dr. sc. Ivo Lučić sa Sveučilišta u Mostaru, koji je u ratu bio visoki dužnosnik, ističe da se okolnosti procesa mijenjaju. – Presuda generalima Gotovini i Markaču itekako može utjecati na donošenje odluke za šestorku. Presuda je jasna činjenica da je napokon u praksu Haaškog suda ušlo ono što je predsjednik Theodor Meron okarakterizirao kao razum i pravda u presudi Gotovini. Ako se bude postupalo na isti način u slučaju šestorice iz BiH, ako prevlada razum a ne politika, onda možemo očekivati dobar rezultat za ishod i za pravdu – rekao je Lučić. 
On je odbacio elementarnu logiku o postojanju udruženog zločinačkog pothvata i pripajanju dijela teritorija Hrvatskoj, ističući kako je nespojiva teza da je osnivanjem Herceg Bosne 1991. započeo taj projekt, naprosto stoga jer su samo nekoliko mjeseci kasnije vodeći dužnosnici Herceg Bosne u skupštini BiH podržali održavanje referenduma za neovisnost BiH. Lučića posebno ne iznenađuje to što je šestorka HB zaboravljena od politike i političara u BiH ističući da su ti isti političari zaboravili i svoj narod. 
Dr. Miroslav Tuđman, koji je tijekom rata bio šef Hrvatske izvještajne službe, ističe da je, unatoč tome što se radi o opasnim tezama tužiteljstva i za njih i Hrvatsku, odnosno Hrvate u BiH, dio vlasti u Zagrebu poput Mesića čak radio da im se oteža pozicija.

Bez zločinačkog pothvata

“Za očekivati je da će i u ovome slučaju biti odbačen udruženi zločinački pothvat. Ne samo da se spominje predsjednik Tuđman i HDZ, nego i formulacija – svi drugi poznati i nepoznati počinitelji. To je osuda cijelog hrvatskog naroda. Istina je da je Hrvatska u nekoliko navrata spasila BiH u vojnom i političkom smislu. Bez vojne pomoći niti u jednome trenutku Hrvati i Bošnjaci ne bi mogli opstati ni 15 dana”, rekao je Tuđman. 
Nekadašnji ministar obrane HR HB Vladimir Šoljić odbacio je vjerodostojnost optužbi o udruženom zločinačkom pothvatu navodima da su Bošnjaci i Hrvati zajedno ‘počeli i završili rat na istoj strani’. 
“Od početka i do kraja rata predsjednici Tuđman i Izetbegović su se sastajali više puta i potpisali više sporazuma o zajedničkoj obrani”, rekao je Šoljić. Od presude Herceg Bosni već sada se prave projekcije političkih procesa u BiH. Hrvatska politika u Zagrebu i u BiH zbog šestorke, ali ponajprije zbog Hrvata u BiH mora konačno dorasti ovom izazovu.

(www.vecernji.ba)

11 komentara

      • ma tko si god, bio Hrvat, Srbin , Bosanac – ti si idiot, tako psovati Isusa ili bilo što drugo pa i da si ateist je samo odraz tvoje inteligencije,ma da imaš išta u glavi ne bi tako govorio, očito imaš rječnik koji se sastoji od 15 riječi – psovki. Odavno nisam sreo većeg kretena i glupana koji se ne zna izraziti nego tako primitivno, idi čuvaj ovce negdje, ne želim vrijeđati čobane ali ti nisi sposoban funkcionirati među ljudima, ti si obična ovca!

  • Ma covjek je se pogresno i ruzno izjasnio al nije daleko od ovog sto ovaj psovac kaze……Praljci su poznati zandari samo su mjenjali uniforme kroz stoljece…………

  • I ne znam šta radi administrator na ovoj stranici, ok za slobodu pisanja ali za ovo nema mjesta na nijednom portalu, dosta djece čita iste portale pa fin primjer im daje ovaj neandertalac retardirani!

  • Nijedan sin ne mora , zbog očevih grijeha , biti stigmatiziran !!!!
    Pa tako i naš general Praljak . A ko niste znali , roditelje nasljeđujemo , a ne biramo !!!

  • General Praljak je toliko učinio za naš Hrvatsko narod U Hercegovini da mu to oni koji su s njim bili nikad neće zaboravit. Hrvati Hercegovine da imaju imalo osjećaja za pravdu bi mu digli spomenik. To je čovjek kakvog treba tražiti svijećom- hrabar odan požrtvovan- Hrvat do zadnje sekunde i zadnje kapi svoje krvi. Psovati mu Isusa kojega nitko nikada nije ni zaslužio opsovati ni u najvećem jadu i čemeru, mogu samo luđaci, i ini koji naciju, vjeru , ponos i Boga smatraju svojim istinskim protivnicima. Neće te Bog zbog toga nagraditi, budi siguran. Završit ćeš tamo di ti i je mjesto u paklenom ognju sa svojim stvarnim gospodarom Mamonom. Božji protivnici imaju samo jedan put , a to je put u propast , dočim Božji miljenici imaju samo put patnje, žrtve, ali u konačnici taj put vodi u Dom OCA Nebeskog.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.