HRT prikazuje film “Tihi skitnica”

HRT u četvrtak i petak prikazuje dokumentarni film “Tihi skitnica”  scenarista i režisera Zdenka Jurilja.

Film se na prvom programu HRT-a prikazuje u četvrtak, 18. siječnja u 23:15 sati, a zatim i u petak, 19. siječnja u 18:00 sati na trećem programu HRT-a.

Film je priča o Virgiliju Nevjestiću, jednom od najvećih hrvatskih grafičara kojega je francuska likovna kritika proglasila i jednim od najvećih grafičara 20. stoljeća.

Iza sebe je ostavio veliki umjetnički opus i na tisuće stranica osobnog dnevnika koji je vodio do smrti, prenosi HRT.

Podrijetlom iz duvanjskog sela Kolo,  Nevjestić se školovao u Zagrebu, a zbog neslaganja s tadašnjim komunističkim strukturama, napustio je grad i zaputio se u Pariz gdje prošao put od beskućnika do jedinog hrvatskog slikara koji je izlagao u slavnoj galeriji Beaubourg.

Tihi skitnica – film koji će otkriti pravog Virgilija Nevjestića

Radnja dokumentarno-igranog filma najvećim je dijelom napravljena na temelju zabilješki koje je duvanjski umjetnik pisao više od 50 godina u svom osobnom dnevniku.

Na čelu projekta nalazi se produkcija Olimp – Zagreb te produkcijska kuća Kadar – Široki Brijeg koja je filmske kadrove snimala u Parizu, Sarajevu i rodnom Tomislavgradu. Scenarist i režiser filma je Zdenko Jurilj.

Kroz igrano-dokumentarne scene bit će ispričan život “vječitog lutalice iz sela Kolo” kako je sam sebe još za života nazivao. Bit će to svojevrsna filmska šetnja od sela Kolo kod Tomislavgrada, preko Zagreba do Pariza. Bit će to i umjetnički pregled njegove ostavštine iz ateljea koji je od Francuske kao zaslužni umjetnik dobio na dar na Boulevard Saint Jacques 28. i čija je zbirka Nevjestićevoj obitelji sačuvana, izjavio je ranije Jurilj za Bljesak.info.

Virgilije Nevjestić je za života napravio na stotine ulja, crteža, pastela, keramike i više od 10.000 grafičkih ploča. Autor je nekoliko zbirki poezije.

Njegova djela su izložena u svim relevantnim svjetskim muzejima – od Francuske, Japana, Belgije, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, preko SAD-a i Kanade.

Prijateljevao je s velikim književnim veličinama i nobelovcima poput Pabla Nerude, Ezre Pounda, Samuela Becketta, Andréa de Richauda, Dragutina Tadijanovića, Zlatka Tomičića, Zvonimir Baloga, Pierra Seghersa.

Zdenko Jurilj: Ne želim se jeftino dodvoravati publici

(www.jabuka.tv)

4 komentara

 • Tako mali a opet tako veliki čovjek,
  Veliki umjetnik, drago mi je da postoji taj Film, jako se veselim da vidim cijelu priču, da znam malo više o ovom malom a opet velikom čovjeku

 • Hvala na divnon filmu, baš me nekako dirnuo, čak je i suza pala, nekako mi se steglo u grlu,
  Jedna divna životna priča,
  I poučna.
  Govori nam da nikad ne trebamo odustat od sebe, od svojih snova,
  Nevjerovatan uspjeh u ta davna vremena, kada se do prvog sela hodalo danima, a ti skupiš toliko hrabrosti I odeš u jedan Paris koji je I danas mnogima samo san.
  Nevjerovatno
  Sve pohvale

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.