HRS: Zašto nije podignuta kaznena prijava za nezapamćen korupcijski skandal u ŽZH?

Afera fiktivnog propisivanja lijekova u Županiji Zapadnohercegovačkoj isplivala je krajem veljače ove godine.

Suradnik Doma Zdravlja Posušje je preko informatičkog sustava propisivao fiktivne lijekove te tako oštetio Zavod zdravstvenog osiguranja ŽZH za iznos koji još nije službeno utvrđen. Hrvatska republikanska stranka je tada tvrdila da je riječ o iznosu od 300.000 KM.

Šest mjeseci nakon razotkrivanja slučaja, kazneni postupak i dalje nije pokrenut, a iz Gradskog odbora HRS-a Široki Brijeg uputili su tim povodom priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Ne bi, naime, bilo iznenađenje da se to nije dogodilo unutar zdravstvenog sustava Županije Zapadnohercegovačke, jer takvih slučajeva u BiH ima ”na lopate”.

HRS: Otkrili smo nezapamćen korupcijski skandal u ŽZH

Uvjereni kako korupcija pojedince neće pretvoriti u ”slijepce” pored zdravih očiju i dovoljno informacija i nepobitnih materijalnih dokaza koje smo dostavili prilikom davanja iskaza mjerodavnim tijelima kako bi sankcioniralo počinitelje. Međutim, čini nam se kako visokopozicionirani dužnosnici u županiji koriste sve instrumente u rukama kako bi se zataškala ova velika korupcijska afera.

Premda vjerujemo u nepristranost mjerodavnih tijela, obzirom kako je prošlo dovoljno vremena (šest mjeseci od prijave i gotovo dvije godine od počinjenja kaznenog djela), još uvijek nije pokrenut kazneni postupak, pitamo se zbog čega?

Od Tužiteljstva ŽZH smo dobili odgovor kako ”…Tužiteljstvo u suradnji s ovlaštenim službenim osobama MUP-a ŽZH kontinuirano radi na predmetu provodeći istražne radnje u cilju donošenja tužiteljske odluke, da je u predmetu do sada prikupljena obimna potrebna materijalna dokumentacija, provedeno saslušanje određenog broja svjedoka, te je u tijeku saslušanje većeg broja relevantnih svjedoka, nakon čega će uslijediti potrebna vještačenja, te prikupljanje i drugih dokaza za koje postupajući tužitelj ocijeni da su potrebni za donošenje konačne tužiteljske odluke”.

HRS unatoč sporosti i tromosti sustava koji, očito je, pokušava anulirati ovaj skandal, neće odustati i poduzet će sve korake u skladu s svojim mogućnostima kako bi se zadovoljila pravda, bez obzira na posljedice za neodgovorne pojedince koji su nezakonito došli do velike materijalne koristi.

Za svaku pljačku vezanu za županijsku (našu) netko mora odgovarati.

U ŽZH i dalje aktivna afera fiktinog propisivanja lijekova, tko će odgovarati?

Smatramo kako je jedan mladi liječnik (podaci predati Tužiteljstvu) sigurno imao suradnike koji su mu omogućili nesvakidašnju krađu prilikom dežura u Domu zdravlja u Posušju.

Za navedeno kazneno djelo nije odgovarao jer su sve zataškali visokopozicionirani članovi HDZ-a ŽZH koji su bili upoznati s nezapamćenom aferom na ovim prostorima.

Ukoliko se ovoj korupciji i kriminalu ne stane na kraj, u kojoj je bahatost bogatih u sprezi s političkim moćnima pokazala svoje pravo lice što se više ne može skriti, HRS će prijaviti pojedince, koji su, očito zlorabili svoj položaj, šutnjom i pokušajem prikrivanja, a o čemu postoje dokazi.

HRS se bori i nastavit će se boriti protiv korupcije i nepotizma koja izjeda Županiju Zapadnohercegovačku, stoji u priopćenju Republikanaca.

(www.jabuka.tv)

 

15 komentara

 • Kakva korist od optuznice kad imamo Dom Zdravlja u nasoj Zupaniji na cijem je celu osoba s vise suckih presuda pravomocni za zloupitrebu polozaja finciske malverzacije plus Nepotizam u nas je sve moguce ovisi koje u pitanju iz koje Stranke.

 • Istražuje to policija gleda kartone ja znam jer je istraživača moju mamu bolesnicu od astme 50 god to znaju u ambulanti znaju susjedi znali svi ali nisu ništa našli neregularno ali mi nismo komunistička partija HDZ

 • Imamo mi dosta nadriliječnika koji za ozbiljne bolesti propisuju vitamine,naravno jer su puno ispita kupili pa se igraju obrtnika. Imamo mi i dosta lopova kojima je omogućeno da uzurpiraju nekad društveno vlasništvo u kojem su naši roditelji bili i dioničari. Danas su oni elita kojoj se kroz prste progleda svako veliko korupcijsko sr.. e, elita koja daje za crkvu, elita koja se pita, da ne spominjemo da tu ima i posla za policiju i odjel za narkotike a istovremeno poštene ljude se gazi i oni napuštaju rodno mjesto i svoju kuću. Sramota. Pa okrenite se malo oko sebe kome od njih se može utvrditi porijeklo novca i imovine. Iz svega ovog mogu samo zaključiti da je naša mala županija među najtolerantnijima, nikad nikog u zatvoru.

 • Nije podignuta optužnica ni protiv ministra zdravstva zbog specijalizacije. Ne da nije podignuta, već ništa nije rađeno po tom pitanju. Sve stoju u ladici. Uzas.

 • Uništen Soko, Žitopromet, Aluminij, Duvanske spaljene od Ljubuškog do Sirokog, malina raspiratori itd. I nikom nista. Milijarde su pokrali i nema niti jedne optuznice…

 • to se može desiti samo u Posušju još da pretresete korupciju u samoj zgradi općine i raznim pogodovanju pojedincima a inspekcija ništa ne poduzima

 • Svi su politički uvezani ,nesmije niko progovorit posteno.
  Borite se glasom razuma ,dok narod progleda.
  Doći će oni na izborima u manjinu.

 • Zato sto se mocnici ,lijecnici ne smiju dirati ,samo jadna sirotinja nastrada ,da ima drzave takva mafija u koju spadaju tak doktor i ljekarna bi trebali ili isplatiti stetu ili u zatvor pajdo ..a i neko doktori pogotovo u nas Boga pitaj kako je to zavrsilo i ubaceno u dom zdravlja di im je najlakse radit ,uvijek iste lijekove propisuju i tjt ovo sto ne znaju pisu uputnice za Mostar i tako ….nije njima ni tesko ,promockas par godina na medicinu i jos k tome ako imas kakvi vezu ta koje je god upisa i zavrsio je …tako da je ovo sve jad ali u nas sve moze ,kad vlada partija HDZ i nepravda 😣

 • Zašto nije gos. optužen???Zato što je u HDZ u,zato što je to radio sa velikim ribam,zato što velike ribe su zaštićene i dilaju skupa,zašto ???Eto zato da kradu hrvatski narod koji je naivan i slijep pa glasa za njih 30 god.Ko ne krade nije bogat ,a narod služi za šišanje i glasanje
  …istih pokvarenih likova!!!

 • Nazalost po malog obicnog covika koji odgovara pa taman prebacio dvije cjepanice s ceste u svoje dvorište, svi vrište: drž’te lopova, a ovako ako više okreneš i imaš odakle podmazat nikom ništa

 • Tužno….jadni ljudi sa mirovinama od 400 KM, da bi obavili CT ili sličan pregled u bolnici, bivaju naručeni za peti mjesec sljedeće godine. Em je gužva, em pokvareni aparati….Tako te lijepo liječnici koji su prvu smjenu u bolnici upućuju u privatne klinike(s jednim hicem dvije muhe).A jedan pregled je u najboljem slučaju tu negdje u visini mirovine.Pa,narode navali…A godinama im se dobro uzimalo za zdravstveno.I gdje su tu empatični i pošteni” moćnici”?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.