HRS optužio Ljubu Grizelja za nepotizam

Potpredsjednik općinskog odbora HRS Grude Gordan Jelić uputio je otvoreno pismo načelniku Općine Grude Ljubi Grizelju povodom odabira kandidata za stjecanje prvog radnog iskustva.

Pismo prenosimo u cijelosti.

Duboko razočaran i nimalo iznenađen ovim Vam se putem obraćam zbog pogodovanja i obmane koju ste iznijeli u Odluci o odabiru kandidata za stjecanje prvog radnog iskustva. U tekstu navodite kako izdvajate višak sredstava za one koji “ne ispunjavaju kriterije”, navodeći javnost na krivi zaključak kako nekome nešto dajete i time nekome činite uslugu. Usporedimo li prethodne godine, broj volontera se nije povećao. Ove godine ste 12 kandidata podijelili na dva popisa gdje samo sedam ima priliku na čitavu godinu stažiranja. Iako tvrdite da izdvajate “višak” na ostalih pet, svakome je jasno da ste petero mladih ljudi zakinuli za barem pola godine potrebnog radnog iskustva.

Kandidati koje ste prihvatili podijeljeni su na dva popisa: popis onih koji su zadovoljili kriterije i onih koji navodno nisu pa će biti prihvaćeni na najviše šest mjeseci. Kako netko tko je stekao zvanje magistra, netko tko je uredno dostavio potvrdu koja dokazuje da je odmah nakon završetka studija prijavljen na Zavod za zapošljavanje bez iskustva u struci, može biti svrstan u skupinu koja ne ispunjava kriterije?

Kako ozbiljno shvatiti instituciju koja prihvaća takve kandidate? Ako je članska iskaznica jedan od kriterija, bilo bi korektno navesti ju i u natječaju.

I konačno, kako je moguće da razina obrazovanja ne igra nikakvu ulogu pa tako prvostupnik ima prednost ispred magistra? Pa ne mogu tri godine studiranja biti vrijednije od nečijih pet.

Ali naravno, prednost ima osoba od koje Načelnik ima izravnu korist. Osoba koja u Općinskom vijeću neumorno diže ruku na svaki načelnikov prijedlog. Osoba koja nije izustila nijednu riječ, iako je bila na svim sjednicama. To su, izgleda, potrebni kriteriji koje ostali nisu ispunili.

Načelniče, vjerujem da ste ovim osigurali i tu “ruku” iduće tri godine. Ruku koja će i dalje odobravati ovakvu politiku. Politiku koja godinama tjera mlade iz Gruda, a u posljednjih 10 godina uspjela je povećati nezaposlenost u našoj općini za čak 77%, stoji u pismu.

Grude: Odabrani kandidati za stjecanje prvog radnog iskustva

(www.jabuka.tv)

10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.