HRS: Obljetnica na Pologu je opet poslužila za slikanje i paradiranje, a spomenik i dalje nedovršen

Županijski odbor Hrvatske republikanske stranke ŽZH prozvao je vlast u Širokom Brijegu za kupljenje jeftinih političkih poena oko obljetnice u zaustavljanja tenkova u Pologu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poznato je da bh. političari često obećavaju, a malo ispunjavaju. Argumenti za to su vrlo lako provjerljivi, a potrebno je samo da se vratimo dva-tri koraka unazad do predizbornih obećanja, pa da uočimo što su sve to “zaboravili” ispuniti, odnosno gdje su nam lagali. Navesti ćemo samo jednu veliku laž jer se povezuje uz obljetnicu zaustavljanja tenkova JNA u mjestu Pologu, netom obilježenu.

U više navrata, uz ostale stranačke kolege, izrekao ju je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, prigodnistički ju je ponovio i prošle godine u bh. izdanju Večernjeg lista kada je kazao kako će do obilježavanja ovogodišnje obljetnice u Pologu uz kameni križ biti postavljen i tenk

Ponesen predizbornom euforijom, gradonačelnik Miro Kraljević više izbornih ciklusa iznenadno je najavljivao dovršetak spomenika koji, zanimljivo, nikad dovršen, a koji je otkriven 7. svibnja 2011. godine. 

Nažalost, umjesto da simbolizira, kako je i zamišljeno, vjeru i molitve okupljenih ljudi, ali i odlučnost otpora s postavljenim protutenkovskim “ježevima”, otkriva jednoumlje, neodgovornost i nesposobnost gradske vlasti koja godinama laže svojem narodu koji sve to prihvata kao normalno.

Kao što smo i prošle godine kazali, tako i danas ponavljamo, Županijski odbor Hrvatske republikanske stranke ŽZH smatra kako je polaganje vijenaca po profesiji i za potrebe medija ekshibicionizam..

Dug kojeg imamo prema braniteljima se vraća svakom našom odlukom. Ovo što danas živimo nije ono za što su branitelji ginuli

Zato smatramo kako laži, neznanje i loše kadrove treba kontinuirano prokazivati jer narod dovode u očajno stanje. To se najbolje ogleda i kroz spomenik koji se dovršava punih osam godina a da ne spominjemo druge laži koje najbolje razotkriva i izvješće općinskog pravobraniteljstva iz kojeg je razvidan kapacitet gradonačelnika koji se nedomaćinski odnosi prema javnom dobru.

Baština žrtve naših branitelja se živi svaki dan. Kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna, svaki dio našega rada i svaka naša odluka mora biti donesena sa mišlju kako prema tim ljudima imamo dug kojeg nikada nećemo vratiti. Slikati se, snimati, paradirati pred javnošću na dane obljetnica, a kad se svjetla pozornice ugase, raditi isključivo za neke svoje osobne i partijske interese nije ono zbog čega je HRS ušao u politički ring. 

Podsjetnika radi, na osnovu idejnih planova inženjera Maxa Maksimilijana Davida izgrađena je prelijepa neoromanička crkva na Širokom Brijegu koji je projektirao još dobrih “spomenika” kulturne baštine po Hercegovini. Razumljivo je kako su simbol Hercegovine i Širokog Brijega htjeli rušiti komunisti na čelu s 11. dalmatinskim korpusom, osnovanim u selu Kozica pokraj Vrgorca. Iz samostana su izveli sve fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili. Crkva je teško oštećena. Poriv da se riješimo ideološke prtljage prošlosti postoji oduvijek i zauvijek, i redovito se iskaljuje na spomeničkoj baštini, osobito onoj jakih simboličkih značenja.

Pitamo se gradonačelniče, koji je vaš poriv, evo u novije vrijeme, simbol velikog značenja, posebno za Hrvate ima spomenik zaustavljanja tenkova u Pologu, međutim ova spomenička baština nikada nije dovršena, a vi godišnje bar jednom slaže kako će biti postavljen tenk?, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


31 komentar

 • koji će im k….. tenk
  spomenik treba napraviti našim bakama koje su nas naučile moliti se
  biti ponizan a ne bahat
  poštivati starije
  čuvati svoje
  živjeti Vjerovanje

  misliš li da me je hdz naučio Oče naš

  29
  8
 • Predlažem da se prije poskupljenja struje digne spomenik još jednom brki..direktoru..sutra počima još 50-ak uhljeba radit u EP.Nebi bogme da imamo nuklearku..Ovo treba pod hitno na robiju sve..UŽAS.Ali narod,starčad,bolesnici i ostali jadnici će to ubrzo osjetit na računima.

  32
  5
 • Gdje su ovi sa slike ratovali… cast pojedincima, ali vecina rata nije vidjela… Glavne njihove osvajacke akcije su pocele iza 1995 god. Tada su ovi sa slike puno toga osvojili ali za sebe…

  23
  5
 • Treba glasati za HDZ samo radi vas debila tu što čitav dan samo čekate vijesti i jedne te iste komentare ostavite
  Užitak je vidjeti kako se ne možete kontrolirati bez da pljucnete malo svoje žuči
  “Janjetina, lopovi,ja pravi branitelj,bla,bla,bla” na svakoj vijesti između pauze za bingo ostavite,onda poslije se nakrkate rakijetine dok slušate srpske pevaljke i pokazujete jedni drugima šta ste napisali

  14
  18
 • Plaćam porez i na zrak
  od čeg mi se diže tlak
  Gledam Anku-vidim Mrak(Taritaša)
  Malo haiku poezije nije na odmet kad vidi čovik likove sa slika kako im puca prsluk od puste brige za svoje širokobrižane,pardon svoju gu…u-onda nam ništa i ne preostaje drugo nego li se grubo makar tragi satirično našaliti na vlastiti račun.Staviti prsti uvo i zagangati koju staru hrvatsku hercegovačku…e.selo moje oooooooooooooooooooooooojjjjjjjjjjjjj.

  6
  1
 • Zašto vi hadezovci vi hadezovci prozivate druge stranke,panoste li vi demokratskih načela,svi imaju pravo na svoj stav i argumente….
  Republikanci možda jesu lešinari,ali i vi ste nema kome se.niste žalili pa čak i papi kad je Komšić oteo mjestu Čoviću…oz perspektibe demokratske fronte vi ste lešinari.
  O da sumiramo žalili ste se i psovali na.sve i svakokgoa pa stebopet formirali vlast sa.balijama a Komišić je predtavnik Hrvata iako to nije….
  Zato.nemojte branit nešto što ne nemože obranit,a to.je istina.
  I nankraju svi ste vi lešinarinkoji živote na račun poreznih obveznika.

  6
  5
 • Nama nisu krivi ni Srbi ni muslimani nama su krivi naši kriminalci jer neznanju sta znaci branilac jer to oni nisu ni bili zao mi poginuli nedo bog da ustanu iz groba neznam kuda bi okrecali naši politicari

 • Kako rade i ponasaju se neka im bog sudi i nefaj boze da njihova djeca i ostali za njihove grinehe placaju neka ih sramota samo znaju dobro poisti i podrignut i ukrast jelih stra boga sigurno nije jer side u crkvi u prvoj klupi uz zastitare i misle kosam ti kao ja

 • mislim da su trebali biti i mića mijo tuta i drugi i oni su dali dobar doprinos što je sa njima tko se kiti tudjim perjem gdje su oni danas gospodo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.