HRS: Hrvatska politika provodi farsu od navodne neuspostave vlasti bez promjena Izbornog zakona

Iz Hrvatske republikanske stranke (HRS) istaknuli su kako hrvatska politika u BiH predvođena HDZ-om i ostalim stranakama unutar HNS-a provodi javnu farsu oko neuspostave vlasti ako se ne izvrše izmjene Izbornog zakona BiH.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

U medijima se govori o neuspostavi vlasti na federalnoj razini bez izmjena izbornog zakona, a na istoj toj razini cvjeta postizborna suradnja novih/starih partnera. Donošenje protuustavnog Proračuna Federacije i posljednja odluka o podršci za garanciju kredita za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla dokazi su kako je to uvjetovanje uspostave vlasti izmjenama izbornog zakona samo farsa.

Hrvatska politika i bez nove izvršne vlasti ima instrumente u rukama s kojima može natjerati partnere na intenziviranje razgovora o izmjenama izbornog zakona i implementaciji odluke Ustavnog suda s kojom bi se dugoročno onemogućila politička nametanja svake vrste. Na posljednjoj sjednici Predsjedništva HNS-a, predsjednik HRS-a Slaven Raguž je sugerirao legitimno izabranim hrvatskim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da iskoriste te instrumente, osobito u zakonodavnim institucijama Federacije.

Ako se već palo na ispitu prigodom donošenja Proračuna Federacije, koji je protuustavan budući da se pristalo na činjenicu da je kroz njega provučen i Proračun Grada Mostara, odlučivanje o garanciji za kredit za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla i protivljenje hrvatskih predstavnika toj odluci je prigoda koja bi se mogla iskoristiti za vraćanje u fokus onoga što je Hrvatima trenutno najvažnije: izmjene Izbornog zakona i osiguranje legitimnih izbora.

Predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović je pred cijelim Predsjedništvom izjavio kako će hrvatski zastupnici u Domu Naroda biti protiv odluke o garanciji za taj kredit i kako je zborni zakon prioritet nad prioritetima. Niti par sati nakon sjednice Predsjedništva HNS-a, vijest kako je Dom Naroda uvjerljivom većinom (46 za i 3 suzdržana) podržao odluku da Federacija bude garant Elektroprivredi BiH za kredit od 614 milijuna Eura.

Hrvatski zastupnici u novoizabranoj zakonodavnoj vlasti na razini Federacije, bez iole razumljive i argumentirane rasprave, su pristali na davanje garancije od 1,5 milijardi KM što čini oko 60% Proračuna Federacije. U slučaju nemogućnosti vraćanja istog od strane EP BiH, kredit će vraćati svi građani BiH. Ova odluka ne samo da je financijski suicidalna, nego je i protivna EU direktivama o slobodnom tržištu, o čemu se očitovala i Europska energetska zajednica, jer se garancija dala na cjelokupan iznos kredita, a ne na maksimalno 80%.

EEZ je preračunala kako Vlada Federacije u biti kupuje osiguranje za EP BiH koje bi na komercijalnom tržištu vrijedilo blizu 200 milijuna KM. Toliko o EU integracijama i europskome putu BiH. S druge strane, u nedavnim izjavama premijera Novalića, kroz kreditiranje izgradnje Bloka 7 TE Tuzla, spominjalo se ne samo financiranje Bloka 7 nego i određena financijska pomoć rudnicima.

Dakle, već je najavio kako postoji mogućnost da određeni dio kredita ode u namjene koje nisu navedene u kreditu. Zna se kako svake godine Federacija financijski već “konsolidira” svoje gubitaše sa preko 100 milijuna KM, sukladno zakonu o financijskoj konsolidaciji gubitaša, postavlja se pitanje što je sa Aluminijskim kombinatom? Što je sa tvrtkama koje gravitiraju na područjima gdje većinski žive Hrvati, a muku muče sa dugovima? Hrvatski predstavnici u vlasti, koje tobože nema jer nije došlo do izmjena izbornog zakona, bespogovorno i bez ovih pitanja digoše ruku za sve. Poštovani predstavnici hrvatskog naroda, legitimno izabrani, ovim putem vam zahvaljujemo na dosljednosti i ustrajnosti.

Neka vam je u slast sve ono što ste zauzvrat dogovorili za dizanje vaših ruku. Sve će to narod i buduće generacije na kraju platiti. Narod kojeg je sve manje i generacije za koje vas nije briga. Možete slobodno konstituirati vlast na federalnoj razini bez izmjena izbornog zakona, jer je očigledno kako ste sami sebi svrha. Nimalo ne sumnjamo da ćete to u konačnici i napraviti, te naći neko domoljubno opravdanje za to, navodi se u priopćenju Hrvatske republikanske stranke.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Ta farsa traje vec 23 god. Od Dejtona do danas… Sve je podredeno jednoj grupaciji ljudi, tajkuna, ratni profitera i to se sve sprovodi kroz politicke stranke ili partije. HDZ- ca u tome prednjaci. Isto su radili i HDZ- 1990, Stranka Radom za Boljitak i HSP. Sad se sve pretvorilo u jedno a to je kao HNS- or. Koji sluzi samo politickoj grupaciji oko jednog covjeka i jedne stranke..

  • Recite mi jednoga dužnosnika partije JaDeZe koji nema staža u SKJ od svoje 18-e godine života. Sve redom od Mate Bobana, do danas druga Dragana Gage Čovića su titini pionirčići i suradnici sustava koje kolokvijalno zovemo “udbašima”. I od takve partije vi očekujete promjene? Pa ovo što vi očekujete je u suštoj suprotnosti sa Einsteinovom teorijom gluposti, odnosno u korelaciji je sa izborom koji se provodi od ’45 do danas. Pa da bi bili direktor javne ustanove prvi uvjet je biti član partije od 18-e godine života, pa vidite životopis druga Gilje koji je čitav život predodređen biti partijskim direktorom kojega imenuje “partijski komitet”. Idite redom i svi su vam isti postavljeni po istom šablonu i životopisi iz iste šprance. Ponavljate istu stvar milijuniti put i očekujete druge rezultate, pa ve ne da niste pametni, već se vaša glupost natječe sa svimirom u svojoj veličini, i zamislite partija još jednom pobjeđuje.

  • Drugovi i proleteri svih Republika bivse Juge su se ujedinili i opstali i to mocniji nego u Jugoslaviji… Bivsi skojevci, udbasi, marksisti sve su preuzeli i sve kontrolisu. Jugo dinare su oni raspodjelili vrecama devedesetih i sada tko i tada kontrolisu privatni i drustveni kapital. Oni su odredili tko ce biti tajkuni, milioneri, tj. Ratni profiteri. Sada im se oni moraju oduziti i davati podrsku finansijsku i svaku drugu. Tako da imamo moderne kapitaliste koji du bili komunisti. Nas kapitalizam jest jednako komunizam. Pokupili su sve naj gore i od jednog i drugog sustava.

  • Poznato je u psihologiji da, kada čovjek(narod) desetljećima živi u društvu ulizica, dodvorica , prevaranata . lažova , sam izgubi pojam o pravim vrijednostima. Počne da razmišlja kao kriminalac, da se oblači kao kriminalac, da se školuje kao kriminalac, da glasa kao kriminalac… eto puta propasti i nestanka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.