HRS: Gdje je nestao dužni pijetet na žrtvu branitelja, jesu li se za ovo borili?

“Sramotno je što se spomen na utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i na ono što se na današnji dan događalo u Vukovaru, Slunju, Škabrnji i drugim mjestima umjesto skrušenoga pijeteta pretvorio u seosko dernečenje i pijančenje. Pitamo županijske, gradske i općinske vlastodršce, što to točno slavite?”, pitaju se u priopćenju Županijskoga odbora ŽZH Hrvatske republikanske stranke povodom obljetnica pada Vukovara i utemeljenja HZHB.

“Majka troje djece, iz jednoga hrvatskoga mjesta u Županiji Zapadnohercegovačkoj, nakon godina rada na određeno vrijeme u jednoj javnoj ustanovi, umjesto ugovora na neodređeno dobiva otkaz zbog činjenice da nije bila stranački podobna i nije se htjela “preobratiti” u pravovjernu zajednicu partijskih žena. Iako je na sudu dobila pravnu zadovoljštinu, više mjeseci ta ustanova nije ispoštovala sudsku odluku. Zajedno sa suprugom, koji je nakon mjeseci rada bez isplaćenih plaća u jednoga privatnika s Visoke Glavice, inače dobroga prijatelja aktualne županijske vlasti, ostao bez posla, i troje djece napustili su ovaj kraj i Božić će dočekati u Rosenheimu“, navode iz Županijskoga odbora HRS-a, dodajući da su zamoljeni da ne spominju imena.

Kako dalje navode u priopćenju, sudbinu ove obitelji dijele mnoge druge obitelji.

“Gospodo iz vlasti, jesu li se za ovo borili oni na čija spomen-obilježja polažete vijence? Dok medijske stupce popunjavaju katastrofalni i poražavajući rezultati nedovoljnoga rada, loša realizacija planiranih aktivnosti, nedovoljna posvećenost rješavanju ili olakšavanju ključnih problema građana, naši vlastodršci derneče, i to ne svojim novcem, nego novcem poreznih obveznika.”

Dodaju da monitoring rada Skupštine i Vlade ŽZH, objavljen od strane CCI-a, govori kako je, primjerice, Skupština ŽZH radila najmanje od svih u BiH, u prosjeku sat vremena mjesečno, redovito krši Ustav, zakon, pa čak i svoj Poslovnik o radu, dok je Vlada najneaktivnija od svih. Međutim, to iste ne sprječava da isplaćuju redovito primanja tim istim zastupnicima u Skupštini i svim drugim uposlenim u institucijama vlasti, za što se iz proračuna izdvaja preko 60% sredstava. Ova izvješća nevladinoga sektora godinama se ponavljaju i svake godine su sve lošija, ali nema adekvatnih sankcija, jer isti ljudi koji drže vlast stranački kontroliraju i one institucije koje bi ih morale sankcionirati.

“Zato, primjerice, kada neki privatnik kasni ili ne uplaćuje poreze i doprinose samo nekoliko dana, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja, često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika/menadžera firme. Zbog višemilijunskih dugova javnih institucija, dovođenja uposlenika na rub prosjačkoga štapa, bez mogućnosti liječenja (zbog neuplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje) i umirovljenja nakon što se steknu uvjeti koji se odnose na godine staža i starosti (zbog neuplaćenih doprinosa za PIO/MIO), ne odgovara nitko”, stoji u priopćenju HRS-a.

“S druge strane, imamo nemogućnost upošljavanja, osim ako niste partijski podobni, konstantno generiranje loših političkih odnosa itd. Što ljudima drugo preostaje nego životnu sreću tražiti drugdje? Ponavljamo pitanje našim vlastodršcima, jesu li se za ovo borili oni na čiji spomen ovih dana vijence polažete? Imate obraza slaviti ove dane kao da se radi o nekim svečanostima”, ogorčeno se navodi u spomenutom priopćenju, uz dodatak da dani spomena na žrtvu naših branitelja i osnivanje HZHB moraju biti dani pijeteta i molitve, jer smo svi redom pali na ispitu iskrenoga baštinjenja ostavštine naših branitelja.

“Ovo što danas živimo nije ono za što se ginulo. No, ovim putem poručujemo, kada već to ne rade naši predstavnici u tijelima vlasti, mi, mlađe generacije opravdati ćemo žrtvu koju su podnijeli naši branitelji. Vrijednosti, prava i vrjednote za koje su se žrtvovali naši branitelji i koje su bili temelj osnivanja HZHB, još uvijek žive i dok smo mi tu neće nikada otići u zaborav”, zaključuje se u priopćenju Županijskoga odbora ŽZH Hrvatske republikanske stranke.

(www.jabuka.tv)


32 komentara

 • Još malo pa će ovi veliki hrvati noću polagati vijence da ih nitko ne vidi,od sramote se kriju od naroda.Što to oni obilježavaju 15.11.2017.god. ništa,žderačinu,nerad,bahatost itd. Taj dan i nije dan sjećanja.Sram da ih bude,hrvatski branitelji nisu ginuli za ovu i ovakvu vlast…Branitelji,časnici,ranjeni,zaboravljeni,poniženi,progone ih tko zvjeri po sudovima,nekim revizijama a ovi ,,lešinari,,koji su došli na gotovo,zgrabiše plijen našu slobodu,našu grudu,naše firme,našu svetinju domovinu,sustva se ne boje i čerupaju li čerupaju.Milosti nemaju,srama nemaju…Omladina seli,bježi vani,stari umiru,branitelji umiru,vrše suicide,pate se,podobni,,lopovi,,uhljebe stranačke,neradnici uživaju,to je slika grada i županije..Kome je ovo na ponos…

 • PROĆATAJTE OVO AKO ZNATE ČITATI VAS VEĆINA IZ AKTUALNE VLASTI I RAZMISLITE STA VAM PIŠU VAŠI GRAĐANI KOJI SU GLASALI ZA VAS A UBUDUĆE ĆE MORATI GLASATI ZA VAS SAMO ONI KOJIMA STE DALI SKRB INVALIDNINU ILI UBACILI NEGDE ZA PORTIRA

  • Ne znači da smo glasali za njih jer izborna mašinerija poslije 19:00 odradi posao tako da mi ne moramo ni izlaziti na izbore, razgrabe i udri 4 godine

 • Pijetet su pojeli oni koji se sprdaju s ratom i penzijama i invalidninama i ostalo…Čemu se čudite?? Srpske cajke u disku na Dan zahvalnosti i ostale gluposti. Molim za svoje poginule prijatelje i one koji su stvarno obolili od rata. Biće im bolje kod Boga….

 • Ja nezam imali imalo savjesti branitelji iz Hercegovine kada stanu rame uz rame sa invalidom koji se borio u RH i koji je invalid iz Hrvatske 70%, a iz Hecegovone koji je kupio invalidnost 70% koji se nalazio Njemackoj ili je bio podrum bojna,ili logisticar citav rat.

 • HRS ne kakite više postalu ste kakva babetina isti ste MOST ,puna je kapa vaše istine i morala nastali ste na krilima Lijanovića ,nisam ni u jednoj stranci bivši sam branitelj ,ali što je previše nije dobro od vas

 • Ne kaki ti bivši branitelju. Prva velika podjela među Hrvatima je nastala nakon rata kada su prevaranti skenirali lažne nalaze i dobili status invalida isto kao i oni jadni što su završili u kolicima. Pa ima li veće nepravde od te? Nakon toga pod okriljem HDZ-a kojeg ti štuješ počinje nepotizam, legalizacija neznanja kroz ‘Nikad nije kasno’ i slične neobrazovane ustanove, podjela na prave Hrvate (HDZ-ove) i one nebitne ( sve ostale). Rezultat toga je masovno iseljavanje Hrvata, a sve pod stručnim vodstvom ovih dernečara koji nisu u stanju dostojno obilježiti dan pada Vukovara i dan HZHB.

 • Zalosno sto nemaju za kruh oni koji su na ratištu zdravlje ostavili .
  Po selu se smiju oboljelima i hrabrima ,ali nisu podobni.
  Smiju se oni koji sada uzivaju i ne razmišljaju o novcu.

 • Neka se oni smiju ima boga. Vidices kako ce se vratiti na dici ili unicadi,ko je dobio mirovinu HV ili BH a nije je zasluzio neće je uzivati.

 • Daj malo više aktivnosti od HRS, da imamo za koga glasat, da skinemo više ovu MARVU sa vlasti, ako uistinu tako mislite kao što pišete uspjećete, samo naprid, pozdrav s Kočerina

 • Pitaju li se gadani iz BH koji koracaju koloni sjecanja rame uz rame sa braniteljima HV,a imaju Hrvatske mirovine a nisu bili u HV,da li sam ja ovom coviku ,sto je do mene uzeo Hrvatsku mirovinu,taj covjek sto je do mene mozda je on prosa golgotu Vukovara,a nema mirovone,nego je imao srce koji je branio svoj dom i domovinu Hrvatsku.

 • Zamisli ti gospode, teško im bilo dolazit u subotu 18.11. kako bi obilježili tako bitan datum u Hrvatskoj povijesti, pa 15.11 prekinuli sjednicu i otišli upalit tri svijeće i nakon toga na krmanje u restoran. E jeste Hrvatine!

 • Jadni naši Hrvati izginuše za ove tajkune varalice lopove itd velike prijatelje adz mutikaša. Čudi me da u koloni nije todorić kutle gucić i ostali adz proizvodi..

 • Razmišljaju li naši vlastodršci koliko je danas gorkih sjećanja na ratna događanja, koliko je života izgubljeno, koliko je svijeća upaljeno, koliko je branitelja dovedeno na rub siromaštva, koliko ih je iznevjereno, prodano, koliko ih opet iznova pokušava formirati život u dijaspori jer mu zemlja za koju se borio ne da kruha? Ili možda razmišljaju o gradnji nove vile i kupnji novog vozila, a sve od pošteno zarađenih novaca?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.