HPD Prenj organizira zanimljiv izlet

HPD Prenj 1933 Mostar, u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar, u nedjelju, 2. travnja 2023. godine, organizira izlet na Mosor.

Polazna točka uspona je selo Gornje Sitno odakle se laganim hodom kroz nekih cca 50 minuta dolazi do prvog checkpointa Planinarskog doma Umberto Girometta (868 m/nv).

Tu se dijeli na dvije grupe:

Prva grupa tu ostaje, oni koji žele malo guštati ispred doma ili su slabije kondicije. Ova tura je lagana i podrazumijeva neka 2 km po lijepoj stazi s pogledom na Split, do dolaska do Planinarskog doma koji se nalazi na lokaciji pogodnoj za izletnike koji vole lagane šetnje i boravak u planinskom ambijentu. U domu se može naručiti hrana i piće.

Druga grupa će se nakon kratkog odmora kod planinarskog Doma uputiti prema Vickovom Stupu. Staza prvo ide malo gore, pa malo dolje, pa opet malo gore (što je i logično) i eto nas na livadi prije završnog uspona do Vickovog Stupa.

Uspon je dosta strm, a obilježava ga kamen, kamen i još malo kamena Nakon pauze, i slikanja kod Vickovog stupa nastavljamo grebenom do Velikog Kabala. Veliki Kabal je najviši vrh Mosora (1339 m) s kojeg se pruža vidik na sve vrhove na njegovu hrptu. Obilježen je velikim križem vidljivim s velike udaljenosti.

Nakon pauze za ručak iz ruksaka i slikanja od Velikog Kabla strmo se spuštamo stazom zvanom Ljuta Kama, prema kontejneru. Kod kontejnera opet pauza za slikanje i nastavljamo prema Planinarskom domu, gdje se pridružujemo prvoj grupi i nakon kratkog predaha svi zajedno krećemo prema autobusu.

Ukupno trajanje ture je između pet i šest sati.

Plan izleta

  • 6:00 sati – polazak ispred stadiona Zrinjskog u Mostaru (doći desetak minuta ranije kako bi se krenulo na vrijeme). Nakon sat i pol vremena (ovisno o granici) u Imotskom kratka pauza za kavu
  • 8:30 sati – dolazak u Sitno Gornje gdje je početak pješačke staze (ako nam bude dobro išlo sa granicama)
  • 18:00 sati – plan je da u 18:00 sati svi budemo u autobusima
  • Dolazak u Mostar u večernjim satima

Ponijeti hranu za jedan dan, minimalno 2 litra vode (za one koji ne ostaju kod doma), koju čokoladicu ili sušeno voće, kremu za zaštitu od sunca, kapu, naočale, vjetrovku i presvlak.

Za one koji nastavljaju dalje od planinarskog doma obavezne su planinarske cipele (gojzerice) jer je teren grbav s puno kamena i stijena .

Obavezno ponijeti važeće putne isprave (putovnicu).

Cijena izleta je 30 KM za članove društva i 40 KM za ostale.

Prijave za izlet, što podrazumijeva uplatu cijene cijelog izleta, za uplatu ćete dobiti potvrdu. Prijave i uplate se primaju na redovnim sastancima svake srijede u 20:00 sati zaključno s 29. ožujkom 2023. godine u prostorijama HGSS-a u zgradi Mostarka.

Izvršene uplate se ne vraćaju, osim u slučaju pronalaska zamjene. Voditelj izleta je Danijel Sedić (063/363-607).

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta i programa prema postojećim uvjetima na terenu te vremenskim prilikama. Također zadržavaju pravo procjene kondicije i sposobnosti pojedinih sudionika uzleta. Svi sudionici sudjeluju na osobnu odgovornost, te su dužni pridržavati se uputa vodiča.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.