Hotel Grude devastiran

Hotel Grude – nekadašnji simbol općine Grude, danas je ruševina u stanju raspadanja. Ovih dana odlučili smo, više od 10 godina nakon zatvaranja, ući u prostorije hotela i pogledati situaciju iznutra. Kako su vrata otključana, ulazak nije bio nimalo težak, no vidljivo je da nitko rado ne ulazi unutra.

– Uđu obično sitni kriminalci, koji su pokrali radijatore i sve što je vrijedilo u hotelu, govori nam sugrađanin koji nas je proveo kroz hotel. Na recepciji nas je dočekalo puno papirologije i razbijenog inventara. Tu su još iskaznice i polugodišnje ulaznice iz zlatnog vremena kada su NK Grude igrale Premijer ligu BiH, i kada se u Grudama živjelo za nogomet. Od puno razbacanih slika uzeo sam jednu premijerligašku za privatnu arhivu, u sjećanje na to doba.

– Pazi da ne staneš na staklo jer tko zna čega može biti, upozori me sugovornik dok sam s nekim neobičnim osjećajem prolazio kroz nekadašnje grudsko središte života. Ipak, mnogi su ovdje zarađivali svoj kruh, mnogi su ovjekovječili početak svog braka, i zato se veliki dio Gruđana i danas s nostalgijom prisjeća ovoga mjesta. S obzirom na situaciju unutra, čini se da se bolje drži Titanic nakon 100 godina pod vodom, nego hotel Grude nakon 10 godina zanemarivanja i uništavanja. – To ti je nečija politika, pokvare sve što vrijedi, a nešto najvrijednije u Grudama uništili su preko noći, govori nam sugovornik. Na podu su čak i fotografije pjevača te najave njihovih nastupa u nekad legendarnoj diskoteci hotela Grude znanoj kao “Rio Grande”.

Stariji se rado sjete velikih pjevačkih zvijezda koje su nekada tu bile, naglašavajući da se tu nekada odvijao najbolji noćni život u Hercegovini, ali i šire. Sugovornik nam potvrđuje da odavno nitko nije bio na katu hotela, koji je, također, devastiran. On ide, a ja se nastavljam penjati na kat s povećanom dozom opreza zbog raznih neidentificiranih predmeta na podu. Put nije nimalo prohodan, a dodatnu jezu stvaraju neobični zvukovi, pretpostavit ćemo štakora. Tko je gledao Nicholsona u Isijavanju, može pretpostaviti kakav je osjećaj biti u napuštenom hotelu, no hotel Overlook izgledao je puno ljepše. Na katu sam se samo nadao da ću pronaći sobu koja nije devastirana, no uzalud. Čak se netko iskalio i na stroju za pisanje. Napraviti takav nered mogu samo ljudi bez karaktera, i to u mjestu u koje su mnogi utkali i srce i dušu. Hotel se privatizira, a prema informacijama, posljednja privatizacija odvijala se 2010., i taj četvrti pokušaj je propao.

Godine prolaze, a bivši djelatnici još se bore za svoja prava, s nadom u novi život hotela, simbola Gruda. Možda će se napokon nešto pomaknuti s mrtve točke. Mnogi se nadaju i iskreno vjeruju da će hotel Grude ponovno zablistati u svom punom sjaju. Ipak je on za Gruđane poseban.

U agenciji vjeruju da će netko dati ponudu

Kontaktirali smo i ravnatelja Agencije za privatizaciju u Zapadnohercegovačkoj županiji Antu Markića, koji nam je potvrdio da nije bilo zainteresiranih za kupnju hotela Grude. – Uputili smo pismo Vladi da stavi hotel u proceduru, i da se tako što prije riješi ovaj trajni problem. Bila su čak četiri natječaja raspisana, ali ništa se nije pomaknulo naprijed. Ako je bilo tko zainteresiran, neka se javi nama u Agenciji za privatizaciju ZHŽ-a, i ja sam voljan pomoći da se ovaj simbol Gruda ponovno vrati u funkciju.

(www.vecernji.ba)

1 komentar

  • to je zalosno za grad drude aa ja znam ko skace po krevetima soba i ko razbija porculane tu djecu treba skloniti od tog objekta samo jos gore unistavaju tudu imovinu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.