Hormon ljubavi: Prirodno povećajte oksitocin u tijelu

Oksitocin ima prilično impresivnu reputaciju. Ovaj hormon vam je možda poznat i kao hormon maženja i hormon ljubavi. Dakle, igra poprilično važnu ulogu u ljudskim odnosima.

Oksitocin se ispušta tijekom porođaja i dojenja, te je ključni faktor veze između roditelja i novorođenčeta. Maženje, seksualna bliskost, ljubljenje ili zagrljaj također mogu pokrenuti proizvodnju oksitocina, što može ojačati veze među odraslima. Ovaj hormon može potaknuti osjećaj sigurnosti, ljubavi i zadovoljstva, piše Body.ba.

Ako ga želite prirodno povećati u tijelu, ovi savjeti vam mogu biti korisni:

1. Otiđite na masažu

Kratka masaža je ponekad sve što nam je potrebno, a možda niste znali da ovo može povećati razinu oksitocina. Nakon masaže, mnogi ljudi se osjećaju opušteno, te prijavljuju manje bolova, stresa i anksioznosti. Osim toga, masaža nam može poboljšati raspoloženje i razinu oksitocina, stoga se s vremena na vrijeme definitivno trebamo počastiti odlaskom na masažu.

2. Meditirajte

Svakodnevna meditacija vam pomaže da smanjite stres i anksioznost, te može pomoći da poboljšate raspoloženje. Ovi efekti mogu uveliko doprinijeti povećanju vašeg osjećaja povezanosti i jačanju odnosa s drugima. Meditacija također povećava oksitocin u tijelu.

3. Provodite vrijeme s prijateljima

Zdrava i jaka prijateljstva mogu uveliko utjecati na vaše emocije. Ako se smijete s prijateljima, osim što ćete se dobro zabaviti, ovo će vam pomoći da se osjećate manje usamljeno u svijetu. To je zahvaljujući oksitocinu.

4. Mazite se i grlite se

Maženje i grljenje s dragim ljudima je još jedan način da povećate hormon ljubavi. Držanje za ruku i topli zagrljaj je ponekad sve što nam je potrebno da bismo se oraspoložili. Zagrlite prijatelja, člana obitelji, kućnog ljubimca ili romantičnog partnera i povećajte oksitocin u tijelu.

5. Vježbajte jogu

Joga je drevna praksa koja ima brojne prednosti za tijelo, a jedna od njih je i ispuštanje oksitocina. Redovnim prakticiranjem joge možete smanjiti stres i anksioznost, te smanjiti rizik od stanja poput depresije. Također, joga će vam pomoći da se više naspavate, te da generalno poboljšate kvalitetu života.

6. Kuhajte

Priprema i dijeljenje obroka s dragim ljudima također utječe na razinu oksitocina. Sam čin jedenja vam također pričinjava zadovoljstvo, te povećava izlučivanje hormona ljubavi. Stoga pripremajte obroke za vas i vama drage ljude i zajedno uživajte u njima kako biste povećali osjećaj zadovoljstva, sigurnosti i ljubavi.

7. Vodite ljubav

Seksualna intimnost je još jedan od ključnih načina da povećate razinu oksitocina. Spolni odnosi s romantičnim partnerom će vam pomoći da se osjećate bliže i povezanije.

8. Slušajte ili stvarajte glazbu

Slušanje lazbe ima brojne prednosti poput poboljšanja raspoloženja, fokusa i motivacije. Osim toga, čini se da slušanje glazbe također pomaže u poboljšanju sposobnosti shvatanja društvenih veza – ovaj efekt se povezuje s oksitocinom.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.