Hoćemo li gledati Blanku Vlašić na OI? Postoji način kako bi ih mogla izboriti

Svjetski atletski savez, na sastanku vijeća u Dohi, donio je odluku o normama za plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

I odmah na prvu jasno je da su norme pretjerane i po njima bi na Igrama, u atletskom programu, umjesto potrebnih 60 atletičara i atletičarki po disciplini, normu ispunilo njih-20-ak. Primjerice, norma za ženski vis je 1,96 metara. Tu je visinu prošle sezone preskočilo samo 14 atletičarki. Dalje, norma za ženski disk je63,50 metara. Ta dužina neće biti problem za Sandru Perković. Ali lani je tu dužinu bacilo svega 12 atletičarki, piše Večernji List.

U trenutku kada imamo dvije dobre maratonke, Mateju Parlov (osobni rekord 2:32,43) i Bojanu Bjeljac (2:32,48), norma za Tokio je 2:29,30. Poboljšati osobne rekorde za tri minute nije nimalo lagan zadatak, pogotovo uz činjenicu da će obje naše djevojke imati samo nekoliko prilika da to ostvare. Jer, ne mogu trčati maraton svaki vikend kao što, primjerice, mogu sve one atletičarke koje trče duge pruge (5000 i 10.000 metara).

Norma za 100 metara prepone je 12,84 sekundi, što znači da će Andreja Ivančević morati trčati stotinku sekunde brže. Naime, osobni rekord joj je 12,85 sekundi.

Nema mjesta panici zbog ovih normi jer one neće biti jedini kriterij za odlazak u Tokio. Važna će biti i renking-lista u svakoj disciplini. A bodovi za renking-listu sakupljat će se na međunarodnim mitinzima, mitinzima Dijamante lige, nacionalnim prvenstvima. Računanje bodova počet će 1. svibnja ove godine umjesto 1. srpnja, i to kako bi se uključilo što više mitinga. Zadnje natjecanje koje će se bodovati za renking-listu bit će 29. lipnja 2020. godine.

Kvalifikacijsko razdoblje za maraton i trčanje na 50 km završit će krajem svibnja 2020. (umjesto 29. lipnja) kako bi se kvalificiranim sportašima dalo više vremena za pripremu za Igre.

Uzimajući u obzir norme i renking-listu, od hrvatskih atletičara i atletičarki u Tokiju bismo sigurno trebali vidjeti Sandru Perković, Saru Kolak i Andreju Ivančević. Stipe Žunić i Filip Mihaljević trebali bi baciti kuglu dalje od 21,10 metara, koliko je norma, ili skupiti dovoljan broj bodova.

Blanka Vlašić mogla bi za Tokio dobiti pozivnicu jer teško će njoj, s obzirom na dugačku stanku, biti preskočiti 1,96 metara.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.