Hoće li SNSD i HDZ BiH podržati izmjene Izbornog zakona koje je predložila SDA?

Neizvjesno je hoće li SNSD i HDZ BiH u Domu naroda državnog parlamenta podržati izmjene Izbornog zakona BiH koje je predložila SDA i koje su dobile podršku u Zastupničkom domu.

Posljednjih dana visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se s brojnim političarima kako bi ukazao na potrebu da se izmjene usvoje što prije. On je ranije najavio kako će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koji se tiču izbornog integriteta, ukoliko ih zakonodavac ne izglasa u narednim danima.

U SNSD-u i HDZ-u su kategorični. Protiv su bilo kakvog nametanja izmjena Izbornog zakona, a sumnjaju i da bi tehničke novine koje se predlažu unaprijedile izborni proces.

Puno je nedoumica o kojima se ne priča nego se pravi samo razgovor i priča da treba nove tehnologije. Normalno da smo mi mi evo i ja osobno i HDZ BiH na ovoj poziciji kao predsjedatelj Zastupničkog doma za nove tehnologije, ali one moraju biti potpuno demokratski kontrolirane. Ne da ima mogućnost da neko provede svu proceduru onda tamo neko pritisne dugme da izbaci rezultat kako je ranije napravio, mišljenja je predsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH Marinko Čavara.

Mislim da tu oko samih tehničkih izmjena ja sam apsolutno protiv, a mislim da su i neke kolege iz SNSD-a. Što se tiče tehničkih u smislu skenera, u smislu uvođenja tehnologije, mislim da su i kolege u parlamentu to već skretale pažnju da meni i nama odlučuje sudbinu, narodu u RS, softver koji je kreirao Christian Schmidt , kazala je Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Izmjene Izbornog zakona BiH kojima se predviđaju tehničke novine poput elektronskog prebrojavanja glasova, identifikacije birača putem otiska prsta i slično, koje je predložila je Stranka demokratske akcije, prošla je Zastupnički dom državnog parlamenta.

 

Uvijeк su nama spočitavali da se mi suprotstavljamo evo tim tehničkim mjerama, da SDA neće to prihvatiti zato što mi smo nešto navodno varali birače itd. Evo mi smo pokrenuli taj dio zaista kad su u pitanju lokalni i svi naredni izbori da bude što je moguće manje tih nepravilnosti, izjavio je potpredsjednik FBiH (SDA) Refik Lendo.

U Domu naroda i SNSD i HDZ mogu to blokirati i oni će to uraditi. Zašto bi oni sjekli granu na kojoj sjede. Njima ovaj postojeći Izborni zakon savršeno odgovara, jer je podložan manipulaciji glasova, rekla je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Analitičari smatraju da je trenutno izborno zakonodavstvo u BiH takvo da nije važno tko glasa nego tko broji glasove.

To je ono što je ključno i smeta političkim akterima što ne bi imali aktivniju ulogu uvjetno rečeno u kontroli brojanja glasova, a sve radi očuvanja svojih političkih pozicija, uopće pozicija u cijelom društveno-političkom kontekstu u BiH. S tim u vezi koje god promjene se predlože u ovom konkretnom slučaju tehničke promjene koje bi išle na uštrb te kontrole naravno da njima smeta, dodao je politički analitičar Mladen Bubonjić.

Visoki predstavnik Christian Schmidt najavio je krajem prošle godine da će, ako se domaći političari ne dogovore u narednih par tjedana, on reagirati i nametnuti izmjene Izbornog zakona.

Ako se to ne uradi svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlaštenje da donese takvu odluku. To nije mješanje u rad Parlamenta nego jačanje demokratije, zaprijetio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Prema nekim najavama, vodeći političari u BiH trebali bi se okupiti do kraja ovoga tjedna i razgovarati o izmjenama Izbornog zakona. Od ishoda tog sastanka zavisit će daljnji potezi Christian Schmidta, javila je BHRT.

(www.jabuka.tv | Bakir Izetbegović (Foto: Armin Durgut/Pixsell))

4 komentara

  • Oce ako su maniti. SDA, DF ruse drzavu tko nitko..! SBiH na celu sa ucjenjeni Efendicem i onim NES- om su najvece štetočine drzave… Svoju politicku karijeru grade na izljevu mrznje spram hrvata i srba. A hrvate posebno mrze i ne podnose organski. Valjda zbog osjećaja da su brojniji i nadmoćniji u Federaciji…

  • Popišamo s na sv prijedloge koje nudi lažljivi i prevrtljivi kriminalac, sin ratnog zločinca Alije – Bakir Izmetbegović i ISIL – ovska SDA.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.