Hoće li se uskoro ukinuti zimsko računanje vremena?

Što bi bilo kad bi ljetno računanje vremena trajalo stalno? U četvrtak se završila velika anketa EU-a koja treba pružiti uvid o tome što građani misle, piše DW.

Gotovo je izvjesno kako će pomjeranje kazaljki biti ukinuto, ali se ne zna kada točno.

Europska unija je svoje građane pitala usred vrućeg ljeta žele li zadržati prelaske s ljetnog na zimsko računanje vremena. I ako ne žele, koje računanje žele zadržati: ono zimsko ili ljetno?

Mnogi građani Europske unije su ovu ideju prihvatili objeručke. Oko dva milijuna njih se uključilo u online raspravu na stranicama Europske komisije koja je započela 4. srpnja, a završava u četvrtak, 16. kolovoza. Je li to početak nove ere?

Zastupnik njemačkih liberala u Bundestagu Michael Tojner je u to uvjeren.

Siguran sam da će prebacivanje s ljetnog na zimsko računanje vremena i obrnuto biti ukinuto. Samo još nije sigurno kada, kaže ovaj zastupnik koji se i ranije, tijekom mandata u Europskom parlamentu, zalagao za ukidanje pomjeranja kazaljki.

Tojner sanja vječno ljeto i uvjeren je da ukidanjem dva računanja vremena EU može samo biti na dobitku.

Ova inicijativa bi mogla ojačati jedinstvo unutar Unije. Nekoordinirane promjene vremena unutar EU bi bile štetne za zajedničko tržište, ali i putovanja i komunikaciju. Kada bi svaka nacija za sebe odlučila hoće li ostati pri promjeni ili ne, to bi izrodilo kaosom, smatra ovaj liberalni političar.

Ali put do promjene je dug i trnovit. Pogotovo kada se radi o EU. Vrednovanje rezultata ispitivanja će potrajati, poručuju iz ureda Europske komisije u Berlinu. I stručnjaci još moraju dati svoje mišljenje prije nego što Europska komisija donese preporuku.

Već sada je jasno da promjene računanja vremena u šestomjesečnom ritmu ne ispunjavaju cilj zbog kojeg su i uvedene. Ušteda energije je zanemariva, priznaje i Europska komisija. Umjesto toga izravni udarac na bioritam građana izaziva poteškoće sa spavanjem, nervozu i probleme s koncentracijom.

Ali drugo pitanje je hoćemo li vječno ostati pri ljetnom ili zimskom računanju vremena? Odgovor nije lak. U prilog ljetnom računanju govori kako jedan sat dnevnog svjetla više omogućuje više vremena za radove izvana. Učenici u školama i radnici bi mogli još po danu stići kućama, a i sportska natjecanja bi mogla biti održavana kasnije, navodi DW.

Cijela EU pomjera kazaljke zajedno još od 1996., u Njemačkoj je ljetno računanje vremena uvedeno 1980. Od tada se posljednjeg tjedna u ožujku sat pomjera unaprijed, a posljednjeg tjedna u listopadu unazad.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.