Hoće li se održati izbori u BiH?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine primilo je prijedlog Središnje izborno povjerenstvo za donošenje posebne odluke o odobravanju sredstava za organizaciju Općih izbora u iznosu većem od 11 milijuna KM.

Za sada nije jasno hoće li se i kada ovaj zahtjev naći na dnevnom redu sjednice. S obzirom na to da se bliži datum raspisivanja izbora, a da sredstva još nisu osigurana, upitno je i održavanje izbora, poručuju iz SIP-a.

U potrazi za sredstvima

S obzirom na činjenicu da im je već nekoliko puta Ministarstvo financija i trezora BiH odbilo isplatiti pola milijuna eura za pripremu općih izbora, Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine pokušala je na drugi način doći do sredstva za financiranje izbora.

Od Vijeća ministara zatražili su da donese posebnu odluku kojom bi se osigurao kompletan iznos sredstava od 11 milijuna i 728 tisuća KM za pripremu i organizaciju općih izbora. Sredstva se moraju osigurati najkasnije 15 dana od dana raspisivanja izbora kako je propisano Izbornim zakonom.

Generalni tajnik Vijeća ministara BiH primio je 11. 04. 2022. godine Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda Programa posebne namjene u 2022. godini, predlagača Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, rečeno je iz Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH.

Nezakonito ponašanje?

U zakonu o financiranju institucija navedeno je da se dok traje privremeno financiranje može donijeti posebna odluka Vijeća ministara kojim bi se takva sredstva izdvojila. Obaviješteno je i Predsjedništvo i međunarodna zajednica. Očekujemo da sjednica vijeća ministara bude održana što prije kako bi se nastavile aktivnosti vezane za organizaciju izbora, naglasio je član SIP-a Željko Bakalar.

Spominjala se i mogućnost financiranja izbornog procesa putem aranžmana s OSCE-om, no to, kako su kazali iz SIP-a Zakon o financiranju institucija ne prepoznaje.

Budući da se organizacija i provođenje izbora u Bosni i Hercegovini isključivo financiraju iz državnog budžeta, koji još nije usvojen, SIP-u je onemogućeno i pokretanje najvažnije procedure javnih nabava.

Pratit ćemo situaciju pa ćemo vidjeti, ako institucije postupaju sukladno zakonu možemo očekivati osiguravanje sredstava, a svako drugo ponašanje bi bilo nezakonito, istaknuo je Bakalar.

U pismu predsjedavajućem Vijeća ministara i njegovima zamjenicima predstavnici međunarodne zajednice upozorili su ih da ako se pokuša na bilo koji način opstruirati organizacija izbornog procesa – kako su rekli, imaju instrumente i mehanizme kojim će zaštiti izborni proces.

Pozvali su i na izvršavanje obveza i kada je riječ o državnom budžetu.

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • Bez izmjena Izbornog zakona u kojem će Hrvati dobiti sve po Daytonu i Ustavu – izlaziti na izbore. Odmah uspostaviti HR Herceg Bosnu. Blokirati granice, blokirati ceste, blokirati institucije. Nećemo novih pet stoljeća osmanlijske vlasti!

 • Na koga to pajdo misliš da bi blokirao sve puteve granice institucije. Jel na nas i našu djecu što smo ostali bez života i igdje išta u zadnjem ratu.
  Malo si se preračunao.

  • Da mislim na tebe, tvoju djecu, sebe, svoju djecu i sve nas. Ne učinimo li tako, eto ti džamahirije – pa uživaj. Tko bi to trebao činiti, ako ne mi Za pola godine niknut će džamija u sred Širokog.. I to – svi mi.

   • Mora da si lažni invalid i da prve crte nisi ni vidio u ratu.
    Što se mene tiče nek bude šta god hoće ničeg se ne bojim a prstom ni mrdnut neću više nigdje.

 • Zašto se ne bi održali.
  Nek glasuje ko za koga hoće,a ne da se nameće za koga moraš bez obzira na moral i poštenje te osobe što se našla na listi.

 • Ako Hrvati mogu izabrati člana predsjedništava iz reda hrvatskog naroda i izaslanike u dom naroda, većinom svojih glasova, da. Ako je predsjedništvo tročlano, logično je da svaki narod sebi bira, kao i za dom naroda, ako je to zaštita vitalnog interesa. Muslimani nek se odreknu svojih igrica, jer dayton to sigurno nije predvidio, birati drugom. Ovde su 3 konstitutivna naroda, treba poštivati većibu volje sbvakog naroda. Ako muslimani neće da se odreknu igrica s komšićem, SAD i EU izmjene izborni zakon, da bude pravedan za sva tri naroda. U protivnom, u sve 24 većinske hrvatske općine / grada u BiH, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Posušje, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Čitluk, Mostar ili Zapadni Mostar, Čapljina, Stolac, Neum i Ravno, Hercegovina naša, srednja bosna, Vitez, Novi Travnik, Busovača, Kreševo, Kiseljak te Usora i Žepče, i Posavska županija, Orašje, Odžak i Domaljevac, nek se ne organiziraju izbori ili Hrvati općenito nek ne izađu na njih, jer čemu po ovakvim pravilima, ako znaš da se neće poštovati većina volje hrvatskog naroda. Kandidati za našeg Čl.predsjedništva može max osvojiti oko 130 tisuća glasova. To se zna. Zašto svijesno se podkopavati.

 • Izbora će biti jer tako govore Englezi jer oni odlučuju o protektoratu nad plemenima u BiH, a što joj je prepustila USA. Ostali se ne pitaju ništa, a plemena su predodređena za kontrolirani kaos i poligon za vježbe USA i GB nasuprot Rusiji, pogotovo sada kada se vodi rat u Ukrajini. Cilj zapada je proširiti sukob i oslabiti Rusiju koja uz Ukrajinu ima Siriju, ima problem sa Skandinavijom koja teži ulasku u NATO, ima problem sa Kalinjingradom, ima problem sa svojim nekadašnjim članicama Varšavskog pakta, ima problem sa sankcijama, čekaju ih teški pregovori za izvoz energenata u Kinu, imaju nebrojeno velikih problema sa kojima se nikada u svojoj povijesti nisu suočili.

 • Tko ce to blokirati izbore. Covic. Ajde betite pamet narode. Boze Ljibic ili tko. Pa oni su na vlast 30 god i bice do smrti. Mogu u mirovinu i dobili su je i jos kao oni nas vole i dpasavsju. Narode pamet u glavu. Hrvati nemaju lidera sa mu… ma. Sve su to uvlaciguzice MZ i borci za osobni interes. Hrvatsva i domoljublja u njima tko i u Komsicu i Mijo Kresicu. Jedni imaju troliste HVO a drugi zlatne ljoljane i svi hrvati…

 • Bice izbori ne daju oni fotelja samo laprdaju ne bore se oni za nas i vole oni samo bh marke a tko misli drugacije zao mi ga je ovako ce biti dok se moze sto ugrabit a kad ne bude e vidicemo sta dalje

 • Neka Englezi jedu govna! Oni nam pamet sole, a cijeli svijet pokrali, pobili i opljačkali.Napokvareniji narod na svijetu – kroz cijelu povijest. Volim sresti šugavog ćuku nego Engleza.

 • Nikad u povijesti ,nas Hrvate nitko nije pokorio ni strahom svezao.Komunisti su nas ubili 45-te i počinili strahovit genocid nad više od 550 tisuća Hrvata ,(ratnih zarobljenika(koji su se naivno predali vjerujuči srbijanskim i otomanskim koljačima kakjo će u skladu s Ženevskom konvencijom biti tretirani kao ratni zarobljenici.Isto danas radi ruski i čečenski ljudski ološ, smeće od naroda i smeće od ljudske vrste koji po treći put u zadnjih sto godina provode genocid nad plemenitim ukrajinskim narodom.
  Razbit će zube i polomit će kosti na Ukrajini isto kao što su na namaHrvatima polomili kosti i srbijnaski vlasi i Otomanski azijski koljaču u daljnjoj povijesti.Nikad niko nama Hrvatima nije stavio okove i veruge na ruke i na vrat pa neće ni ova bjeda i s jedne i s druge strane Drine koja nas okružuje.Tko dira Hrvate loše će proći tu ni otomanski diktator i seljak Erdogan neće proći.

 • Pokorili su nas Englezi i kao stoku izručili titinim ubojicama koji su skupa sa Englezima učinili zločin genocida nad narodom Hrvata. To je neoprostivo, kao što je i neoprostivo iskapanje svih žrtava genocida poslije WWII koje su titini satrapi napravili nad Hrvatima.

 • Svabo Schmidt je najavio da izobori moraju biti pri tome ne vidi problem u Komsicu, najvjerojatni scenariji je da ce izbori biti i da ce Sejdo pobjedit no nakon toga slijedi potpuni kaos u BiH, onda ce Muslimani kukat no sami su krivi jer su izabrali Komsica.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.