Hoće li Nermin Nikšić biti novi federalni premijer?

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić rekao je da na razini Osmorke postoji volja da on bude novi premijer FBiH.

Nikšić je podsjetio da je u vrijeme kada je bio federalni premijer imao dobru suradnju sa tadašnjim premijerima Republike Srpske Aleksandrom Džombićem i Željkom Cvijanović, kao i sa Miloradom Dodikom kada je i tada bio predsjednik Srpske.

Suradnja je važna i rješenje nije u blokadama, pogotovo na pitanjima bitnim za interese građana, rekao je Nikšić.

On je naveo da su sa HDZ-om u okviru sporazuma o formiranju vlasti u iduće četiri godine na razini BiH i FBiH potpisana okvirna načela koja sadrže tri važne oblasti – euroatlantske integracije, vladavinu prava i pravnu državu i ekonomsko-socijalne mjere.

Sigurno ima puno toga na šta različito gledamo u odnosu na HDZ. Biti će i puno toga na što ćemo različito gledati u odnosu na vlast iz Republike Srpske. Ali ima i pitanja o kojima razmišljamo slično i o kojima možemo razgovarati, istaknuo je Nikšić gostujući u emisiji RTRS-a Telering.

Po njemu vlast na razini BiH treba formirati sa onima koji su na vlasti u Republici Srpskoj i zato je SNSD sa partnerima kao izborni pobijednik u Srpskoj nezaobilazan u konstituiranju vlasti na zajedničkoj razini.

Rekao je da nije realno da vlast na razini BiH bude formirana bez SNSD-a i HDZ-a i da Vijeće ministara bez te dvije stranke ne bi mogao ništa da napravi ni u Republici Srpskoj, ni u FBiH, a bila bi i dovedena u pitanje suradnja sa entitetskim vlastima.

Naveo je da će Osmorka i HDZ u BiH imati većinu za formiranje vlasti, čime se SDA šalje u opoziciju. Nikšić je najavio razgovore i sa partnerima iz Republike Srpske sa kojima bi bio potpisan sličan sporazum kao i sa HDZ-om.

(www.jabuka.tv | Nermin Nikšić (Foto: Armin Durgut/Pixsell))

5 komentara

  • Zukan Helez min branitelja. Super.!Do sada , do izbora HNS je bio zajedničko tjelo i krovna institucija u zastiti hrvatskih interesa. Sada cujemo sporazum osmorka i HDZ. Sto se to desava. Gdje nestace to zajednistvo, HNS, HDZ- 1990 Ilija Cvitanovic itd. Bosnjacima nije puno osam stranaka pozivaju i DF a Covicu puno i HDZ- 1990. Malo cudne stvari se desavaju. U ZHZ – ni HDZ kupuje vijećnike HDZ 1990 pa zar smo spali na to. Zar nismo svi hrvati isti. Zar samo HDZ mora slati svoje delegate u Parlament Tomu i Tomićevu.!!??? Ljigavo.! Licemjerno…,

  • Najpostenije bi bio razlaz koliko god brutalno zvucalo. Svakako niko nikome nevjeruje , oko bitnih stvari se svakako nece dogovorit jerbo su interesi komplet razliciti. Napravite tri entiteta i mirno se razidjite i neka onda svako u svom radi sto zeli. Ovo ostalo je samo gubljenje vremena i stvaranje veceg nezadovoljtva.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.