Hoće li građani BiH ostati bez osobnih dokumenata?

Agencija za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH upozorila je da su, zbog višegodišnjeg neobnavljanja opreme, mogući problemi u kontinuiranom i efikasnom poslovanju, prvenstveno u vezi sa izdavanjem osobnih dokumenata, za što je zadužena ova agencija.

Ističući da je, zbog granice rashoda koja im je ostavljena u proračunu BiH, količina identifikacijskih dokumenata – osobnih iskaznica, vozačkih dozvola i putovnica, smanjena ispod ugovorene i planirane, što u budućnosti dovodi u pitanje potrebe građana, iz Agencije su istaknuli da su im za efikasno funkcioniranje potrebna i dostojna tehnička sredstva.

Za rashode IDDEEA u proračunu BiH za 2024. godinu određeno je 38,5 milijuna KM, što u ovoj agenciji smatraju nedovoljnim uz sve napore da minimiziraju izdatke za službena putovanja, mobilne telefone, reprezentaciju i nabavku goriva.

Ovako niska gornja granica rashoda ostavlja malo prostora za kapitalna ulaganja, što je nerealno jer je činjenica da se posljednje dvije godine kapitalne nabavke uopće ne provode ili se provode u tako malim okvirima da to Agenciji ne znači ništa s obzirom da je postojeća oprema već zastarjela, a sve zbog privremenog financiranja, kao i znatno niskih gornjih granica rashoda za Agenciju unazad par godina, navode iz IDDEEA.

Posebno upozoravaju da dotrajala oprema u tehničkom sektoru, ali i u Centru za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata nije obnavljana dugi niz godina i da je rizik njenog prestanka rada ogroman i izvjestan, prenosi Srna.

IDDEEA: Građanima treba olakšati dobivanje dokumenata kao što je CIPS

Funkcioniranje Agencije gotovo u svim segmentima njenog rada na ovaj način je dovedeno u pitanje. Kako bi se svi poslovni procesi uspješno odvijali, od čega zavisi efikasno funkcioniranje sustava personalizacije, transporta i skladištenja dokumenata, te obavljanje drugih poslova iz nadležnosti Agencije, neophodno je da se Agenciji osigura dostojna tehnička sredstva, dodaju iz IDDEEA.

Ocjenjujući da je planiranih 38,5 milijuna KM iz proračuna BiH nedovoljno za funkcioniranje Agencije u 2024. godine, iz IDDEEA navode da aneksom na redovni proračunski zahtjev traže još 11.117.000 KM od čega se 4.130.000 odnosi na tekuće izdatke za nabavku materijala za osobne iskaznice, vozačke dozvole i putovnice, te izdatke za usluge transporta opreme, kao i materijal i usluge održavanja opreme.

Preostalih 7.047.000 KM odnosi se na kapitalne izdatke za realizaciju projekata koje je pokrenula EU, preciziraju iz IDDEEA u odgovoru dostavljenom Parlamentarnoj skupštini na poslaničko pitanje u vezi sa zahtjevom Agencije nadležnom ministarstvu za dodjelu sredstava iz proračuna BiH za 2024. godinu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.