Hoće li Čović, Radončić i Izetbegović u Dom naroda BiH?

Konstituiranje Doma naroda FBiH bit će završeno sljedećeg tjedna, nakon čega će se otvoriti vrata za popunjavanje i državnog Doma naroda. Na te funkcije čekaju i lideri najvećih političkih stranaka u BiH.

Naime, predsjednici SDA, SBB-a, ali i HDZ-a Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić te Dragan Čović, osim što predvode stranke, za sada nisu izabrani niti imenovani na neku drugu funkciju.

Prema dosadašnjem iskustvu, ali i povremenim najavama izvjesno je da će oni svoje funkcije potražiti u gornjem domu državnog parlamenta – Domu naroda BiH, piše Klix.ba.

Državni dom naroda se popunjava glasovanjem u Domu naroda FBiH. S obzirom na broj delegata koje ima HDZ u federalnom Domu, očigledno je da će u Klub Hrvata za državni Dom izglasati tko god bude predložen, a očekuje se da će među 4 delegata koje će izabrati HDZ, vjerovatno biti i Dragan Čović.

Po minimalno tri glasa, koliko je potrebno dobiti u Domu naroda Parlamenta FBiH za izbor u državni Dom očekuje se da bude izabran i lider SBB-a Fahrudin Radončić, kojeg će osim delegata iz njegove stranke podržati i delegati stranaka iz ASDA i PDA.

SDP ima trojicu delegata u Domu naroda FBiH, a očekuje se da oni podrže Denisa Bećirovića, koji je izgubivši utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva ostao bez funkcije. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić na direktnim izborima izabran je u Zastupnički dom državnog parlamenta.

SDA ima najviše delegata u Domu naroda FBiH, a očekuje se da u državni Dom izaberu Bakira Izetbegovića i Halida Genjca te još jednog delegata.

Iz Republike Srpske u Domu naroda BiH će sjediti četiri delegata iz SNSD-a i to Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović te Mladen Bosić iz SDS-a.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.