HNŽ: Zbog “čerupanja ” proračuna upitno zbrinjavanje tehnološkog viška

Podizanje tužbi protiv županije pojedini odvjetnici u HNŽ-u pretvorili su u odličan biznis.

Upravo na nagovor određenih odvjetničkih krugova podignute su masovne tužbe protiv županije, a sugovornici iz Vlade HNŽ-a kažu kako upravo ovi ljudi zarade najviše na ovim predmetima, a ne tužitelji.

Prema informacijama koje imamo, odvjetnicima je pripalo više od 20 posto iznosa od 12 milijuna maraka koje smo isplatili u posljednje tri godine. U prijevodu, to znači kako su im po ovoj osnovi pripala oko tri milijuna maraka proračunskog novca. Još veći problem je što su tužbe protiv županije pretvorene u veliki biznis i podižu se i zbog najmanjih propusta, rekli su za Večernji list u Vladi HNŽ-a.

Idu prema Strasbourgu

I kažu kako tu nije kraj. Prema posljednjim informacijama, spremaju se tužbe prema Sudu za ljudska prava u Strasbourgu zbog povreda prava tužitelja. Predmeti na domaćim sudovima traju predugo, a nakon što je Ustavni sud utvrdio i tu činjenicu, sada su se pojedinci sjetili da s tužbama idu prema Strasbourgu.

Bojimo se kako je ovo samo još jedan način otimanja novca iz županijskog proračuna. Ako i te tužbe budu u korist tužitelja, to znači kako će županija morati isplatiti i određene naknade za duševnu bol. Ali i troškove spora i odvjetnika. Oni koji se odluče na ovakve poteze trebaju razmišljati pile li granu na kojoj sjede jer ovakav način rada izravno ugrožava financijsku stabilnost županije, zaključili su Večernjakovi sugovornici iz županijske Vlade u Mostaru.

Ponovili su kako je Županija prije tri godine, po osnovi sudskih tužbi, bila dužna 36 milijuna maraka, kako je taj dug sada smanjen za trećinu, ali kako novi procesi onemogućuju smanjenje duga jer se s novim tužbama stvaraju nove obveze županije prema tužiteljima.

Treba naglasiti kako je velika većina tužitelja iz prosvjete i županijske administracije, a među njima su i oni koji godinama predstavljaju tehnološki višak.

Tehnološki višak

Zamislite sada da svake godine zbrinjavate nekoga tko je tehnološki višak, a on vas onda tuži za neke naknade, a onda još traži da mu platite određeni iznos za duševnu bol. Bojim se kako ćemo u budućnosti ove primjere staviti na stol tijekom pregovora sa sindikatima kada se od nas bude tražilo da ponovno zbrinemo te ljude. Jedno je pitanje dobre volje, a sasvim drugo je kada netko želi “očerupati” županijski proračun koliko god je to moguće, zaključili su sugovornici iz Vlade HNŽ-a.

Dodali su kako je u budućnosti i više nego upitno zbrinjavanje tehnološkog viška jer tužbe ugrožavaju financijsku stabilnost proračuna, koja je prioritet aktualne županijske Vlade u Mostaru.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • a kad kupujete auta po 100.000 km onda nikome nista ? I treba Vas tuziti i za propuste i za sve ostalo,i sto se ne drzite pravilnika zaposljavanja…a i naslov vam smijesan….ako ste u pravu dobijete vi tuzbu i amen….

  • Što ste ljude zakidalu na plaći i doprinosima?
    Pa je li moguće da ste 12 milijuna dužni proračunskim djelatnicima?
    Golemo!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.