HNŽ: Vlada ponudila zdravstvenim djelatnicima satnicu 2,30 KM i daljnji rast u iduće tri godine

Kako doznaje Večernji list, jučer je u Mostaru održan sastanak predstavnika HDZ-a BiH i SDA na kojem je glavna tema bila najavljeni štrajk liječnika i tijek pregovora s dvama sindikatima zdravstvenih djelatnika, piše Večernji list BiH.

Kako neslužbeno doznajemo, dogovoreno je da sutra bude održan sastanak predstavnika Vlade HNŽ-a i ravnatelja zdravstvenih ustanova u županiji, stvarnih poslodavaca, a razgovarat će se o daljnjim pregovorima sa sindikatima zdravstva i opciji da se pokrenu posebni pregovori s liječnicima.

Zahtjev suprotan zakonu?

“Granski ugovori potpisuju se s jednom granom djelatnosti kao što je zdravstvo. Nigdje u zakonu ne piše da se može zasebno pregovarati s liječnicima koji su samo jedan dio priče o zdravstvenoj djelatnosti. Svugdje imate jedan granski ugovor, a sada liječnici traže da imamo dva ugovora za zdravstvo. To ćemo razmotriti na sastanku sutra i Vlada će zatim donijeti odluke sukladno zaključcima toga sastanka”, rekli su nam naši sugovornici.

Inače, na ovotjednom sastanku s predstavnicima sindikata zdravstvenih djelatnika predstavnici Vlade HNŽ-a ponudili su rast satnice na 2,30 KM ove godine, a u iduće tri godine postupni rast satnice, sukladno proračunskim mogućnosti. Iz sindikata nisu komentirali tu ponudu, a iz županijske Vlade u Mostaru poručuju kako je za rast plaća zdravstvenih djelatnika osigurano dodatnih 12 mil. KM u ovoj godini.

Ono što još nije jasno je namjera doktora da pokrenu štrajk unatoč odluci Vlade HNŽ-a da osigura dodatnih 12 mil. KM za plaće zdravstvenih djelatnika.

Štrajk i nakon povećanja

Razlog tomu može biti samo to što liječnici nisu zadovoljni činjenicom što se od njih traži da pregovore vode zajedno s ostalim zdravstvenih djelatnicima ili da iza cijele priče zahtjeva liječnika postoji i politički dio priče koju imputiraju pojedinci u tom sindikatu. Vrlo je vjerojatno da će i taj zahtjev liječnika biti ispoštovan tijekom idućega tjedna ako takva odluka bude donesena na sastanku predstavnika vlasti i menadžmenta zdravstvenih ustanova.

“Podatak da je Sindikat liječnika pripremio obavijesti o štrajku prije tiskovne konferencije ministra Opsenice u petak znači da je bio donio tu odluku bez obzira na ono što će on reći. Sve to govori kako u ovoj priči ima još nekih elemenata osim sindikalne borbe “, zaključuju naši sugovornici.

(www.jabuka.tv)14 komentara

 • satnica štruca kolika je vami satnica bog… što niste dizali do sada sa rastom troškova života ko je doveo do ove situacije vi ste retrdirani vama nema više pomoći

 • Ovi politicki dupelj.. su shvatili da su ipak lijecnici inteligentniji. I da ne nasjedaju na Draganove prodavace magle. Bravo lijecnici

 • Objavio Draganov rezimski tisak-vecernji list. Moj pavkovicu dokad ces ti bit na grbaci poreznih obveznika i setat po NovomZelandu i prodavat lazi narodu. Nisu lijecnici naivcine

 • Kod ovih komunista kao u titina vremana sve sto dira u draganov rezim su unutrasnji neprijatelji drzave. DRAGANOVI UDBASI ovo su vam samo lijecnici koji se bore za dostojanstvo. No izgleda da su ioni u ocima draganovim neprijatelji rezima. U strahu su velike oci. Samo naprijed lijecnici

 • 160 sati mjesecno 12 mjeseci puta 3500 radnika 15 ipo milijona KM, vlada odobrila 12 milijona. Ode vlada 3.5 milijona u minus.

 • Ja mislim da nije sramota priznat da mi ne znamo vodit državu. Treba dovest njemca i dat mu duplu placu od ovih naših sto imaju i još u Eurima samo nek radi svoj posao kako treba pa vidili pomak u državi.

 • Večernji list je SRAMOTA! Mi koji smo upoznati sa situacijom oko štrajka znamo koliko se neistine iznosi na račun liječnika i koliko je samo podvala vlade. Ono što ljudi ne znaju: vlada stalno optužuje liječnike za neko nepostojeće kršenje zakona a oni su ti koji zakon ni ne poznaju i izmišljaju kako im paše. Ovo je teški Balkan i prosto je nevjerojatno kako se liječnik (ministar) bori protiv svojih kolega samo da se Draganu uliže, a ovim će se i njemu povećat plaća čim završi mandat. Jamila ih jamgija stižu izbori..
  Sramotno je da naši doktori imaju najmanje plaće u ovoj šugavoj državi. No ne iznenađuje to. Draganovi pijuni imaju samo jedan cilj: ‘razbiti’ KBC Mostar i sve pacijente slati u Draganov Vitalis.
  E pa nećete više! Pohlepnici nemoralni

 • Koliku satnicu imaju doktori medicine?
  Doktori trenutno imaju neto satnicu
  Koeficijent 3.6 x 2.0 KM za početnike = 7.2 KM/h
  Koeficijent 4.4 x 2.0 km za subspecijaliste = 8.8 KM/h
  oni traže
  Koeficijent 4.8 x 2.6 KM za početnike = 12.48 KM/h (73% više nego sad)
  Koeficijent 5.6 x 2.6 KM za subspecijaliste = 14.56 KM/h (65% više nego sad)
  a dobiti će ukoliko pristanu jer kažu da za više nema:
  Koeficijent 3.6 x 2.3 KM za početnike = 8,28 (15% više nego sad)
  Koeficijent 4.4 x 2.3 km za subspecijaliste = 10.12 (15% više nego sad)
  Ukoliko je 12 miliona maraka maksimum koji se može prikupiti, za doktore bi to značilo da će im se neto satnica povećati za oko 150-200 KM

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.