HNŽ u prošloj godini zabilježila značajan oporavak turizma

Hercegovačko-neretvanska županija u prošloj je godini zabilježila značajan oporavak turizma nakon dvije pandemijske godine.

Broj turista u prvih devet mjeseci bio je za 60 posto veći nego u istom razdoblju 2021., a ove se godine očekuje nastavak rasta svih turističkih pokazatelja.

Kada je riječ o broju dolazaka i noćenja Hercegovačko-Neretvanska županija prošle je godine skoro dostigla rekordnu predpandemijsku 2019. godinu.

Najbitnije je da je trend povećanja broja noćenja već stupio na snagu. Kada je riječ o očekivanjima za 2023. godinu imamo zaista dobre projekcije koje govore da bi trebali premašiti brojke iz rekorde 2019. godine, kazao je ravnatelj Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić.

Kada je riječ o najvećem gradu ove županije Mostaru u vrijeme Adventa i Nove godine, smještajni kapaciteti bili su popunjeni oko 85 posto.

Advent u Mostaru je manifestacija za koju slobodno možemo reći da je već u ovom trenutku događaj broj jedan u cijeloj županiji. To je razdoblje kada se iz kuta Turističke zajednice vidi povećan broj gostiju i noćenja, pogotovo u vremenu oko Nove godine, istaknuo je Krešić.

Neiskorišteni potencijal ove županije zasigurno je zimski turizam.

Posebno do izražaja dolaze vremenske prilike. Ako ima snijega onda ima i gostiju, a ako ga nema onda nema ni gostiju. Ali važno je da ima potencijala poput Rujišta i Blidinja, naglasio je Krešić.

Turistička zajednica HNŽ-a ove godine očekuje otvaranje novog poziva u okviru programa prekogranične suradnje Republika Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Prijavit će se s projektima koji će se najviše odnositi na rekonstrukciju i afirmaciju kulturno-povijesnog nasljeđa u HNŽ-u.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.