HNŽ: Svako treće poljoprivredno gospodarstvo u vlasništvu je žene

Svako treće poljoprivredno gospodarstvo u HNŽ-u u vlasništvu je žene, istaknuto je na konferenciji “ZaŽene povezane znanjem i iskustvom” održanoj u srijedu u Međugorju.

Spomenuta konferencija dio je istoimenog šireg projekta koji sufinancira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, a provodi se u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Teme koje projekt “ZaŽene povezane znanjem i iskustvom” stavlja u fokus su, među ostalim, baština i identitet ruralne žene, održivi turizam kao nova prilika za žene u ruralnim područjima, važnosti tržišnih trendova za poslovanje u ruralnom turizmu, ruralne ženi kao promicateljice tradicijske gastronomije u funkciji razvoja originalnih gastroturističkih doživljaja itd.

Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo” Dijana Katica kazala je kako je cilj današnje konferencije omogućiti ženama da se čuje i njihov glas.

Hajmo čuti što te žene misle, što rade. Često smo se u Hrvatskoj susretali s time da možda nisu dovoljno prepoznate iako su to u konačnici žene koje se dižu u 5-6 ujutro, imaju možda 50 do 60 krava ili 200 svinja, veliku obitelj i jako su društveno aktivne u kulturnom i društvenom životu svoje zajednice. To je posebno značajno jer te žene u momentu kada nisu ”u funkciji” ruralne žene, sređene su žene, žene koje odlaze u kazalište i u kino, i želimo, na neki način, pomaknuti te stereotipe i jednostavno prezentirati uspješne primjere dobre prakse i, ono što je najvažnije, usmjeravamo ih prema turizmu, u ovom slučaju ruralnom turizmu, kazala je Katica.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović u izjavi medijima kazao je kako je ugodno iznenađen statističkim podacima koliko žena je uključeno u ruralni razvoj.

Istaknuo je kako je na području HNŽ-a u registru poljoprivrednih gospodarstava upisano oko 6.000 klijenata, a od toga je trećina žena, što je, po njegovim riječima, vrlo dobar pokazatelj.

Činjenica je da svih tih 6.000 gospodarstaa nisu aktivna svake godine, to je dosta varijabilno. Jedan pokazatelj je da smo u 2021. godini u sustavu poticaja imali 10 posto žena od onih koje su evidentirani. Dakle, mnogo manje je onih aktivnih i odnosi se samo na županijske poticaje starosti do 50 godina i vjerojatno toga ima više pogotovu kada se uzmu u obzir i federalni poticaju, ali i ovo je jako dobar pokazatelj, zaključio je ministar Jović.

Načelnik Čitluka Marin Radišić izrazio je uvjerenje kako će današnji skup pozitivno utjecati na daljnji razvoj općine Čitluk.

Mi smo donijeli odluku o osnivanju Turističke zajednice općine Čitluk i sve su to neke aktivnosti kojima želimo da se ovdje kod nas u Brotnju steknu uvjeti kako bi se ovdje ostalo i razvijalo cijelo područje općine, da se pored urbanog razvijaju i ruralna područja, istaknuo je načelnik Radišić.

Kroz šest panela na međugorskoj konferenciji razgovarat će se o statusu žena u ruralnim područjima, institucionalnoj podršci i aktivnostima u HNŽ-u, ruralnom turizmu te o konkretnim rutama kao poticaju za poduzetničke inicijative žena u ruralnim područjima.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.