HNŽ: Školarce uče o štetnosti ambrozije

Na nedavnoj sjednici Vlada Federacije usvojila je izvješće o provođenju akcijskog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području Federacije BiH, koje je sastavilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u 2016. godini, temeljem razvojnih smjernica rada Vlade FBiH i vizije rješavanja problema u okolišu s invazivnom vrstom ambrozijom, financijski je podržalo projekt “Promocija projekta revitalizacije autohtone biljne populacije u interesu očuvanja prirodnih vrijednosti”, piše Večernji list BiH.

Cilj projektnog zadatka je podizanje razine svijesti stanovnika o potrebi zaštite i očuvanja raznolikosti okoliša, zaštite okoliša općenito te negativnom utjecaju invazivnih vrsta ambrozije na zdravlje ljudi i drugih biljaka, promoviranje i predlaganje osnovnih načela održivog razvoja na lokalnoj razini.

Cilj projekta bio je i poticanje suradnje te razmjene iskustava među nevladinim organizacijama, kao i zajedničko rješavanje postojećih problema i poboljšavanje mogućnosti suradnje na lokalnoj i regionalnoj razini.

Postupak inventarizacije i kartiranja ambrozije na području Federacije BiH nije okončan tijekom 2016. godine zbog nedostatka financijskih sredstava, a realizacija spomenutog zadatka planirana je i za 2017. godinu.

Kada je riječ o programu edukacije učenika o ambroziji, on je predvidio da se podigne razinu znanja o invazivnim vrstama, kako prepoznati ambroziju, gdje su njezina nalazišta, koji su načini širenja, o njezinoj štetnosti, utjecaju na ljudsko zdravlje te načinima uništavanja.

U skladu s tim organizirano je više predavanja kako u prostorijama Federalnoga ministarstva okoliša i turizma tako i u osnovnim školama na području Sarajevske županije, Zeničko-dobojske i Hercegovačko-neretvanske županije.

– Sve institucije odgovorne za provođenje odluke o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozija na području FBiH obvezuju se ispunjavati predviđene obveze, planirati financijska sredstava i najkasnije do travnja iduće, 2018. godine podnijeti odgovarajuća izvješća.

Federalna uprava za inspekcijske poslove i županijski inspektorati nastavit će provoditi zaduženja prema odluci o mjerama za sprečavanje širenja i uništavanje korovske biljne vrste ambrozija te dostaviti izvješća Federalnom ministarstvu okoliša i turizma o provedenim aktivnostima do travnja sljedeće godine.

Ministarstvo okoliša i turizma zaduženo je nastaviti koordinirati aktivnosti na provođenju akcijskog plana, kao i objediniti sva pojedinačna izvješća federalnih institucija u integralno izvješće za tekuću godinu te ga dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje – navodi se u dokumentu u čijem smo posjedu

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Čista izmišljotina najveći razbojnika današnjice farmaceutske industrije,isto kao što im smeta soda bikarbona ,samo pomješajte sodu bikarbonu i limunov sok malo dodat vode popujte na tašte i nikad nećete kupit tablet za žgaravicu hhhaaaa

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.