HNŽ: Rodilje će primat 100% plaće tijekom rodiljskog | Jabuka.tv

HNŽ: Rodilje će primat 100% plaće tijekom rodiljskog

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg najavio je kako će uskoro plaćanje rodiljskog dopusta za roditelje u ovoj županiji biti vraćeno na 100 posto, piše Večernji list BiH.

Naime, nakon što je usvojen Zakon o zaštiti obitelji s djecom, rodiljama koje su u radnom odnosu određeno je da će primati 80, a ne 100 posto plaće. Radi se o apsurdnoj odluci jer je toj kategoriji Zakon o zaštiti obitelji s djecom smanjio primanja. I takvo je stanje trajalo već mjesecima. Herceg je najavio kako će žurno biti ukinuta ova odredba, već do kraja ovoga mjeseca, piše Večernji list BiH.

Promjene od lipnja

Očekujem kako će od lipnja rodilje u županiji primati 100 posto plaće, a ne 80 kako je bilo do sada. Resornim ministrima naložio sam da urade određene analize i dostave podatke o učincima Zakona o zaštiti obitelji s djecom, rekao je Herceg za Večernji list. Dodao je kako će se nakon ovih analiza vidjeti na koji način Zakon treba mijenjati kako bi bio učinkovitiji i bolji nego što je to sada slučaj.

Mi smo na početku primjene Zakona rekli kako ćemo nakon nekoliko mjeseci vidjeti kakvi su učinci i što trebamo mijenjati. Očekujem da će ministri uskoro dostaviti tražene analize i onda ćemo znati u kojem smjeru će promjene Zakona ići. U svakom slučaju, Zakon o zaštiti obitelji će biti izmijenjen, objasnio je Herceg.

Inače, dio razloga zbog kojih su sindikati prosvjete najavili mogućnosti štrajka bio je u tome što su osobni dohoci rodilja smanjeni na 80 posto tijekom rodiljskog dopusta. Sada će pravila biti promijenjena i rodilje će ipak primati punu plaću.

Zakon nije usvojen kako bi rodiljama u državnim institucijama i tvrtkama bila smanjena plaća tijekom rodiljskog dopusta, nego kako bi rodilje koje rade u privatnim tvrtkama konačno dobile potrebnu zaštitu od zlonamjernih poslodavaca. Bilo je mnogo slučajeva u kojima su trudnice dobivale otkaz jer su ostajale u drugom stanju, a Zakon o zaštiti obitelji predvidio je stroge kazne za ovakvo ponašanje poslodavaca. Mi smo rekli kako je Zakon potrebno doraditi i očekujemo kako će to uskoro biti učinjeno, zaključili su iz Vlade HNŽ-a.

Pet milijuna maraka

Inače, Zakon o zaštiti obitelji donio je godišnji trošak od pet milijuna maraka. Herceg i njegovi suradnici su u više navrata poručivali kako su svjesni da je dječji doplatak nizak te kako ga treba povećavati, ali u ovome trenutku nije se moglo osigurati više novca u proračunu za ovu namjenu.

Ostaje za vidjeti hoće li se nakon najavljenih analiza stanje promijeniti i kada su u pitanju djeca, a ne samo rodilje. S obzirom na velike zahtjeve sindikata, teško je za očekivati da će Vlada HNŽ-a uspjeti osigurati više novca za spomenute kategorije proračunskih korisnika.

Više podataka o ovoj temi trebalo bi biti poznato u roku nekoliko tjedana.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: