HNŽ: Od jeseni više novca za rodilje i djecu

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno usvojila Zakon o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ.

Po riječima predsjednika Skupštine HNK-a Šerifa Špage, za provedbu ovog zakona na godišnjem nivou potrebno je izdvojiti oko 5,5 milijuna maraka.

– Mi sa sredstvima koja su predviđena za ovu godinu možemo osigurati sredstva da taj zakon uđe u implementaciju zadnji kvartal ove godine, odnosno od 1. listopada ove godine, uz obvezu da se svih narednih godina osiguraju sredstva koja su predviđena financijskom konstrukcijom ovog zakona – izjavio je Špago.

Ovim zakonom predviđeno je pravo na dječiji doplatak, pomoć porodiljama koje nisu u radnom odnosu, isplata naknada porodiljama koje su u radnom odnosu za vrijeme trudničkog bolovanja i jednokratna novčana pomoć za opremanje novorođenčeta.

Inače, do jučer jedino Hercegovačko-neretvanska županija je bila jedina od svih u kojoj ovakav zakon nije bio usvojen, a ni primjenjivani svi federalni propisi i zakoni.

Zakon s nedostacima, ali prijeko potreban

Iz oporbenih redova kažu da se predugo čekalo na ovaj zakon i da je žurno krenuti s njegovom primjenom, kako bi se s vremenom ispravljali njegovi nedostaci.

„Zakon ima svoje nedostatke i dosta je restriktivan, ali godinama čekamo na njegovo usvajanje i iz tog razloga treba podržati njegovo usvajanje. U samoj primjeni zakona ćemo vidjeti koji su njegovi stvarni efekti i u skladu s tim i Vlada HNŽ-a i Skupština HNŽ-a imaju obavezu popraviti nedostatke“, kaže u izjavi za Dnevni list Amer Zagorčić , zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNŽ.

Kako je najavljeno, primjena ovog zakona trebala bi krenuti već najesen, odnosno, 1.listopada 2017.godine.

Na jučerašnjoj sjednici zastupnici su raspravljali i o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o sudskim taksama s tarifom te o izvješćima o izvršenju proračuna HNŽ-a za prošlu godinu i izvršenju njegove tekuće rezerve.

Zastupnici su razmotrili i Informaciju o stanju sigurnosti na području HNŽ-a, te je dato mišljenje na Nacrt zakona o sigurnosti i zaštiti na radu Federacije BiH, piše Dnevni list.

 

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.