HNŽ napokon dobila komesara policije

Nezavisno povjerenstvo za izbor policijskog komesara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji imenovalo je jučer Iliju Lasića za komesara županijske policije, potvrdio je predsjednik Povjerenstva Ivo Karačić.

Na sjednici se nisu pojavili bošnjački članovi povjerenstva.

Karačić je naveo da je povjerenstvo postupilo u skladu sa zakonom nakon što su dobili akt od predsjednika županijske Vlade u kojem se navodi da se Vlada nije suglasila sa predloženim kandidatom.

“Nezavisnom povjerenstvu nije ostalo ništa nego da postupi u skladu sa odredbama Zakona o unutarnjim poslovima koji propisuje da će nezavisno povjerenstvo ponovno razmotriti svoj prijedlog ili da će predložiti drugog kandidata”, rekao je Karačić, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, nakon provedene zakonske procedure i tajnog glasanja, Povjerenstvo je odlučilo da to bude Ilija Lasić. Ta odluka je, kako je rekao, konačna i obavezujuća i stupa na snagu po objavljivanju.

Oko izbora komesara u ovoj županiji duže od godinu dana vodi se spor hrvatskih i bošnjačkih stranaka, a Vlada zbog ovog pitanja nije zasjedala nekoliko mjeseci, jer nije bilo moguće postići suglasnost.

Ranije je već jedan natječaj poništen, a početkom mjeseca bošnjački ministri nisu se pojavili na sjednici Vlade kada se ovo pitanje trebalo naći na dnevnom redu. SDA i SDP ne pristaju da se za komesara imenuje Hrvat, jer su Hrvati na svim ostalim rukovodećim funkcijama u županiji kada je u pitanju sigurnost.

Predsjednik županijske Skupštine Šerif Špago najavio je da će u utorak biti održana sjednica Kluba Bošnjaka u županijskoj Skupštini, na kojoj će se raspravljati o odluci Povjerenstva, te dodao da komesar nije mogao da bude izabran bez stava Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, navodi Srna.

(Srna)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.