HNŽ: Manje učenika, a broj djelatnika u prosvjeti stalno raste

Zbog reforme osnovnog obrazovanja, ove je godine u srednje škole upisan manji broj djece, odnosno čak gotovo pola generacije u odnosu na protekle godine, izjavio je novinarima jučer u Mostaru ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović tijekom sastanka predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), ravnatelja osnovnih škola i predstavnika Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda, na kojemu se razgovaralo o reformi srednjeg obrazovanja.

– Točan podatak koliko se učenika upisalo u srednje škole nemamo jer još imamo treći upisni rok u kolovozu, piše Večernji list BiH.

Nakon toga ćemo imati sve podatke i moći reći kakve će biti organizacijske sheme, a na osnovi čega će se vidjeti koliko će profesora ostati bez norme, djelomično bez norme, i u tom smjeru ćemo pokušati prevladati nastale probleme, istaknuo je ministar.

Prema Hadžovićevim riječima, cilj je školovati djecu za gospodarstvo, a ne za zavode za zapošljavanje. Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg naglasio je kako će nastojati da nitko od prosvjetnih djelatnika ne ostane bez posla.

Uskladiti škole s tržištem

Istaknuo je kako nastoje obrazovanje uskladiti s potrebama tržišta rada. Uputio je i na potrebu stvaranja što boljih uvjeta boravka djece i rada prosvjetnih djelatnika u školskim objektima.

– Imamo problem u srednjem obrazovanju koji se s jedne strane javlja zbog nedostatka broja djece iz godine u godinu, a s druge strane, povećava se broj prosvjetnih djelatnika, što stvara jedan ozbiljan nesklad i poteškoće koje su se ove godine javile u Mostaru, istaknuo je Herceg.

Naveo je kako žurno treba pristupiti izradi strategije i reforme srednjeg obrazovanja. Na upit novinara podrazumijeva li ta reforma objedinjavanje školskih sustava, premijer Herceg istaknuo je kako će se prije svega poštovati prava djece te da neće politizirati s time.

Ravnateljica Gimnazije Mostar Ankica Čović, koja je i predstavnica Aktiva ravnatelja srednjih škola koje nastavu izvode po hrvatskom programu, istaknula je kako im je krajnji cilj da su djeca zadovoljna i da upišu školu koju žele te da su roditelji zadovoljni, kao i da se sačuvaju škole i radna mjesta.

Provesti reformu

Inače, Vlada HNŽ-a se ove godine suočila s velikim problemom upisa djece u škole. Učenici koji su imali odličan uspjeh nisu se uspjeli upisati u škole u koje su željeli te je donesena odluka kako će ipak biti omogućeno svim odlikašima upisati škole koje žele.

Problem je stvoren jer su mnogi željeli upisati gimnaziju, ali mjesta su bila popunjena. Sada će biti otvorena mogućnost za formiranje novih razreda i problem će biti riješen. Već iduće godine stvari bi trebale biti znatno drugačije.

Herceg je najavio provođenje reforme srednjeg obrazovanja u vrlo kratkom roku. Konačno se ne bi više trebalo proizvoditi kadrove za zavode za zapošljavanje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.