HNŽ: Jak vjetar tijekom subote nanio veliku štetu na objektima, elektro mreži i cestama

Jak olujni vjetar koji je tijekom subote puhao brzinom između 80 i 100 kilometara na sat, a na mahove i jače, nanio je veliku materijalnu štetu na gospodarskim i privatnim objektima te elektro mreži i na putnim komunikacijama u HNŽ.

Posljedice nevremena vidljive su u svim dijelovima Grada Mostara, te općina Čapljine, Stoca, Čitluka, Neuma i Ravnog.

Olujni vjetar lomio je i rušio stabla koje su blokirale na više mjesta prometnice, a čupao je i lomio fasade sa zgrada, nosio krovove s privatnih i gospodarskih objekata, prevrtao šlepere, rušio elelktrične stubove pri čemu su pojedini dijelovi grada i spomenutih općina u više navrata ostajali bez napajanja električnom energijom, priopćeno je u nedjelju ujutro iz Operativnoga centra Civilne zaštite HNŽ-a.

U Gradu Mostaru više od 15 osoba zatražilo je liječničku pomoć. Nekoliko ih je zadržano na daljnjem liječenju, uglavnom od ozljeda nastalih kao posljedica padova i udaraca predmetima koji su nošeni vjetrom. U općini Čapljina, tijekom noći i u jutarnjim satima olujni vjetar pričinio je veću materijalnu štetu na stambenim i gospodarskim objektima, poljoprivrednim imanjima, elektro mreži i na putnim komunikacijama.

Zabilježeno je također dosta polomljenih stabala, oštećenih vozila te oštećenih nadgrobnih spomenika. Na području općine Čitluk i Stoca zabilježena su oštećenja na krovovima stambenih objekata, a uglavnom se radilo o polomljenim crijepovima koji su padali okolo pričinivši štetu na vozilima koja su bila parkirana u blizini.

U Stocu je povremeno nestajalo i električne energije. U općini Neumu zbog jakih udara vjetra na području općine bilo je porušenih stabala i drugih predmeta. Nema ozlijeđenih, a evidentirano je nekoliko manjih kvarova na naponskoj mreži. Na području općine Ravno prijavljeno je nekoliko oštećenih i polomljenih crijepova na krovovima stambenih objekata i nekoliko porušenih stabala.

Jak vjetar prouzrokovao je i širenje požara u Mostaru, Čapljini i Konjicu, gdje je uglavnom gorjelo raslinje i otpad. U općini Čapljina požar je u subotu ujutro izbio između tvornice keksa Lasta i Željezničke pruge, te kod benzinske pumpe “Rebac” u Trebižatu gdje je gorjela borova šuma. Vatrogasci su oba uspjeli sanirati.

Mostarski vatrogasci su također tijekom subote imali desetke intervencija, a radilo se uglavnom o uklanjanju stabala s prometnica i reklamnih panoa. U mostarskom naselju Rodoč bili su ispomoć na uklanjanju krova koji je pao s tamošnje škole, kao i krova koji je pao s Narodnog pozorišta Mostar.

Također izišli su u pomoć vozaču prevrnutog šlepera na Avijatičarskom mostu. Čapljinski vatrogasci također su izišli na više intervencija, a uglavnom se radilo o uklanjanju stabala s ceste i dvorišta obiteljskih kuća.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.