HNŽ ima najviše zaraženih koronavirusom, a nema dovoljno opreme

Virus Covid 19 uzima maha u zemlji. Nažalost, zabilježena je i prva žrtva u BiH, i to u Bihaću. Na području Hercegovačko – neretvanske županije je 17 zaraženih.

Medicinsko osoblje mostarske bolnice čini sve kako bi se hospitalizirani pacijenti izliječili, a novinari Dnevnog lista su nastojali istražiti što je ono čega im danas najviše nedostaje i čemu bi se najviše obradovali.

Testovi, skafanderi…

Član Kriznog stožera i ujedno infektolog na SKB doktor Jurica Arapović rekao nam je da u ovom trenutku najviše nedostaje testova za brzo mikrobiološko dokazivanje PSA dijagnostike. Također, mali je i broj skafandera za liječenje teških pacijenata koji su na respiratoru.

Znate, tijekom dana liječnik koji liječi teške slučajeve minimalno 15 puta mora ući u izolaciju i isto toliko puta promijeniti skafander, te se istuširati. Zamislite kako nam je. Izloženi smo biohazardom djelovanju virusa i moramo se štititi specijalnim naočarama, kaljačama, maskama. Imamo na stanju nešto, ali to je kako nedavno reče doktor Ante Kvesić, dovoljno za jedan tjedan. Što nas može čekati ukoliko budemo imali 50 pacijenata na jednom mjestu? Trebat će nam 50 respiratora. Danas na respiratoru imamo jednog, a uskoro ćemo vjerojatno imati još jednog pacijenta, ističe doktor Arapović.

Kad je riječ o kadru, SKB je prema Arapovićevim riječima dobro popunjena u svim segmentima. U narednim danima u BiHu bi, prema najavama s viših razina vlasti trebali stići zrakoplovi s pomoći u opremi, a Arapović smatra i vjeruje da će ona u najvećoj mjeri završiti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Naša je županija s najviše zaraženih. Najteži slučajevi također su kod nas. I stoga bi trebalo razmisliti i najviše pomoći proslijediti ovdje. Treba znati da u našu gravitiraju još tri županije, napominje Arapović.

Nadaju se opremi

Prekompozicijom unutar bolnice, na SKB odnedavno praktično postoji odjel za Covid 19. Sve navedeno, naravno, iziskuje dodatne troškove.

Za ulaz na Odjel moramo imati biosigurnosnu opremu. Primarno, moramo zaštiti sve medicinske djelatnike. U vrijeme epidemije gubitak jednog epidemiologa na način da recimo ne radi mjesec dana mogao bi biti presudan. Trenutačno imamo jednog srednje-teškog pacijenta i teško je, a sad zamislite kako bi bilo da imamo recimo deset teških slučajeva, što je potencijalno moguće. Zato se nadam da će jedan veliki zrakoplov s opremom sletjeti u Mostar i sve nas iznenaditi i obradovati, zaključio je Arapović.

Predsjednik Kriznog stožera i ministar zdravstva doktor Goran Opsenica nije odgovarao na pozive i poruke.

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović s druge strane napominje da su na posljednjim sjednicama Vlade date preporuke Civilnoj zaštiti, te da je izdvojeno novca koliko je bilo moguće za sve potrebe u ovim kriznim danima.

Konkretno ne zna što je to što nam najviše treba, jer nisam dio Stožera, a uz to sam posljednjih dana bio zauzet problemima koje je ovaj virus donio u moj resor, dakle u obrazovanje, rekao je Hadžović.

Upitan je li online nastava jedino rješenje u ovim danima, a on je odgovorio:

Naravno. Nema druge. Imamo takve mjere na snazi da je djeci zabranjen izlazak iz kuća i stanova. Pozivam sve na strpljenje, jer je zdravlje iznad svega. Nismo imali drugo rješenje osim sve nadoknaditi na ovakav način. Imamo dvije platforme, vidjet ćemo koja će biti izabrana, kazao je.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)

23 komentara

 • Ljudi kakva nastava,opet se brinete nebitnim stvarima,neka se izgubi godina,ali ako izgubimo ljude šta onda.Ulažite u prioritet a to je zdravstvo.Manite se školstva i nastave.Bolnica,bolnica…..

  • Tako je, sada je prioritet sacuvati zivote. A uostalom nasa djecica su pametna, stici ce oni sve to. Neka bude jedan zavrsni ispit kada sve ovo prodje i gotovo.
   Moji uce redovno i pisu zadace, doduse osnovna skola su. Mozda ce srednjoj biti nesto teze, ali nije nemoguce. Shvacaju i djeca tezinu situacije, trudit ce se.

 • Je li vrijeme da nasi tajkuni, gospodarstvenici koji se vole tako nazivati izvadd svoje milijune, milijarde i da pomognu zdravstvu i svom narodu. Kupite 200 raspiratora, medicinsku opremu, trebace vama, vasim bliznjim, vasim radnicima, nasem narodu. Ne cekajte, ne oklijevaj te, vrijeme istice. Zasto drug Dragan sada ne pozove Gospodarstvenike, direktore drzavnih firmi koje je on imenovao i ne pozove ih u spas svoga naroda, tako bosnjaci, tako srbi. Milijarde na racunima a opreme za spas zivota nedostaje. Koja bolest koja pohlepa…

 • Di je sad Bakir,hoće li mu ahbab Erdogan donirati respiratora,kad mu je već babo ostavio BiH u amanet? To ozbiljno pitam.

 • U KBC Mostar nemate nista,apsloutno nista pa se nismo nadali ni opremi u ovoj situaciji.Razmatra li tko sto će biti sa ljudima koji su dobili otkaze,ili kojima nece biti isplacene place,ili dio plaće.Koga to briga

 • To ce biti malo s obzirom na sebične tutkume koji kažu..ja se nista na bojim, koje nije briga što će imati na duši stotine mrtvih, iscrpljeno zdravstvo, kolaps privrede, samo kazu, bez imalo stida, ja se ne bojim. Lako bi bilo da je cijeli narod odgovoran, imamo dista sebičnjaka koji sami na sebe misle, ako su oni mladi i zdravi ili ako su stariji a život im nema smisao, neka sve umre po njima

 • A ništa je i to, istočna strana ih ima 5. Opet bolje išta nego ništa, iako nam ni 1000 neće pomoći ako ovo krene po zlu!

 • Zašto ulaze i izlaze 15 puta i troše opremu? Citate li ista?? kako su Kinezi radili po 6 sati u odjelu a oni imaju sredstava i opreme . Učite na njihovom iskustvu a ne šetkanje amo tamo. Zar ne moze biti nekoliko sati pod opremom

 • Najoodgovorniji je premijer HNŽ….paun hoce političkim utjecajem uci u suvlasništvo hotela…ito di je slana voda. Briga njega..

 • Nema nista a epidemija tek pocela a jeste sr pripremili,sramite se svi hrvatski politicari,glumci u luksuznim sluzbenim autima,gadite mi se!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.