HNŽ: Dopušteno posjedovanje pet pištolja ili revolvera

Javna rasprava o prednacrtu zakona o oružju i streljivu u HNŽ-u održat će se u utorak u prostorijama MUP-a HNŽ-a u Mostaru.

Prednacrtom koji Večernji list posjeduje propisuju se uvjeti za nabavljanje, držanje, nošenje, sakupljanje, popravljanje i prepravljanje, oduzimanje oružja i streljiva, promet oružja i streljiva, način postupanja sa oružjem i streljivom, osnivanje i vođenje civilne streljane i evidencije o oružju i streljivu na teritoriju HNŽ-a, a ovo su najzanimljivije odredbe.

Prednacrtom, između ostalog, propisano je da fizička osoba može imati najviše 5 pištolja ili revolvera i 7 komada lovačkog oružja za koje joj se izdaju isprave o oružju, dok pravna osoba i poduzetnik, izuzev agencije i unutarnje službe za zaštitu ljudi i imovine, mogu posjedovati vatreno oružje čiji broj ovisi o potrebi i broju zaposlenih osoba koje imaju potrebu za korištenjem oružja.

Oružje se, prema prednacrtu, razvrstava u 4 kategorije, A, B, C i D. Oružje iz kategorije A zabranjeno je držati, dok je ono iz kategorije B dopušteno uz odgovarajuću ispravu o oružju.

U to spadaju poluautomatsko ili repetirajuće vatreno oružje kratke cijevi, jednostrijelno kratkocijevno oružje sa središnjom udarnom iglom, jednostrijelno kratkocijevno oružje s rubnim paljenjem, ukupne dužine do 28 cm, lovačko oružje, poluautomatsko dugocijevno vatreno oružje koje zajedno sa spremnikom i ležištem može primiti više od 3 metka, odnosno naboja, poluautomatsko vatreno oružje duge cijevi sa spremnikom i ležištem za najviše tri metka, kod kojeg se spremnik, odnosno opruga za punjenje može skinuti, odnosno nije sigurno je li oružje napravljeno tako da se uz obični alat može prepraviti u oružje sa spremnikom i ležištem za više od tri metka.

Također, tu spada i repetirajuće i poluautomatsko vatreno oružje duge cijevi s glatkom cijevi ukupne duljine do 60 cm, vatreno oružje duge cijevi za jedinačnu paljbu s jednom ili više užlijebljenih cijevi, vatreno oružje duge cijevi za jedinačnu paljbu s jednom ili više glatkih cijevi, staro i trofejno oružje, jednostrijelno dugocijevno oružje s kombinacijom glatkih i užlijebljenih cijevi, piše Večernji list.

Za oružje kategorije C je potrebna prijava nadležnoj upravi policije, a obuhvaća plinsko oružje, reprodukciju vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj, mužare, zračno oružje kalibra većeg od 4,5 mm, oružje s tetivom, čija je sila veća od 450 N.

Tko bez važeće isprave nabavi, drži, nosi ili proda oružje kategorije B, kaznit će se kaznom od 500 do 5000 KM ili kaznom zatvora do 1 godine. Kaznom od 1200 do 1500 KM kaznit će se fizička osoba ako nabavi, drži i nosi oružje kategorije C, zračno oružje i električne paralizatore iz kategorije D bez odgovarajuće isprave. Istom kaznom kaznit će se maloljetna osoba koja nabavi, drži i nosi oružje kategorije D, zračno oružje, električne paralizatore i sprejeve.

(www.jabuka.tv)4 komentara

  • Uvedite tko u Americi da možeš doći u trgovinu oružja i kupiti pušku M-16. i 1000 metaka.Malo oružja zaostalog od rata imamo u budala,radikala,islamista itd..Onda se čudimo kad neko nekog upuca,ubije,rani,baci bombu,napravi oružanu pljačku i slično. Dobro smo ikako živi sa ovakvim zakonima,sprovedbom istih i ovakvom vlasti koja nefunkcionira kako treba niti na jednom nivou u državi BiH-ni..

  • ma ništa za to. triba uvest uvišecjevne bacače raketa , kako se zagriženi nogometni navijači ne bi blisko sretali, pa onako iz daljine ,jedni druge ,plotunima pozdravljali…luda kuća, štaš.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.