HNS BiH: Tražimo žurne ostavke članova SIP-a, oko Mostara radite institucionalnu sramotu – Jabuka.tv

HNS BiH: Tražimo žurne ostavke članova SIP-a, oko Mostara radite institucionalnu sramotu

Hrvatski narodni sabor (HNS) upozorava na opetovano rušenje ustavnog poretka, demokratskih normi i standarda. Niz proizvedenih afera u Bosni i Hercegovini u organizaciji, pod kontrolom i izravnim rukovodstvom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) idu upravo u tome smjeru.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Aktualni sastav i djelovanje SIP-a BiH proizvod je “duboke države” i parasustava koji ima jedinstven cilj – rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 4. kroz utjecanje na izborne procese u staljinističkom izdanju.

Grad Mostar i svi njegovi stanovnici čekali su 12 godina na izborni dan koji im je trebao omogućiti demokratsko i nesmetano izražavanje izborne volje. Tim više izražavamo žaljenje prema svim učinjenim nepravilnostima, propustima i nelegalnoj kontaminaciji cjelokupnog procesa.

Nakon mnogih afera, neregularnosti, grubog kršenja i kompromitiranja izbornog procesa u Gradu Mostaru, dužni smo opet upozoriti na sve nepravilnosti te pozivamo nadležne institucije na reakciju, a počinitelje na kaznenu odgovornost. Danas ćemo službeno uputiti kaznenu prijavu i prema Tužiteljstvu BiH.

Vjerujemo kako jedino sudskim putem kroz neovisne institucije BiH možemo žurno rješiti probleme koje je izazvalo nelegalno i nelegitimno tijelo SIP svojim odlukama i aktima koji su u suprotnosti sa zakonima i Ustavom BiH.

Rogić o izborima u Mostaru: Prebrojavanje glasova je već trebalo biti završeno

Ignoriranje i selektivan pristup zakonima i proizvoljno tumačenje istih otvorilo je put daljnjim nelegalnostima pod okriljem SIP-a BiH. Riječ je o tijelu koje je isključivo pod utjecajem i u funkciji politike koja ga je takvim kreirala i njegove članove instalirala.

Unatoč postignutom političkom sporazumu i usvojenim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar, upozoravali smo na neprihvatljivu odluku prilikom raspisivanja lokalnih izbora za Grad Mostar odvojeno od održavanja lokalnih izbora u drugim jedinicama lokalne samouprave te svjesno uvlačenje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme, izražavajući bojazan od mogućih malverzacija.

Nelegitimni i nelegalno izabrani članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH svojim postupanjem i planiranim odlukama svjesno narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine i destabiliziraju politički prostor.

Pokušaji, sada i kratkoročno ostvarene namjere, čisti su primjer razgradnje temeljnih demokratskih principa kojima je osnovni cilj slabljenja pozicije hrvatskog naroda i diskreditacija ustavom zajamčenih konstitutivnih prava.

Također, podsjećamo međunarodne partnere, supotpisnike sporazuma za Grad Mostar i na druge odluke SIP-a BiH koje su kompromitirale cjelokupan izborni proces kroz svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika bošnjačke nacionalnosti na nepostojeće adrese. Napominjemo kako je po istom već formiran predmet u Tužiteljstvu HNŽ-a.

Organizirano omogućavanje utjecaja na izborni rezultat u tri gradska izborna područja nastanjena dominantno hrvatskim stanovništvom – Jug, Jugozapad i Zapad – kao i omogućavanje kompromitiranja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta trebali su obeščastiti potpisani sporazum i uskratiti Mostarkama i Mostarcima da slobodno biraju.

Ako članovi tijela koje treba osigurati uvjete, nadzirati izborni proces i implementirati rezultate izbora su birani i postavljeni na neustavan i nelegalan način, organizirano manipuliraju s kvalitetom glasačkih listića (išarani prazni glasački listovi, kopirani glasački listovi), izbjegavaju organizirati glasovanje kroz mobilne timove i COVID timove, izbjegavaju objavljivanje izbornih rezultata po političkim subjektima u izbornoj noći i danima iza toga (danas 9. dan!), donose nemjerljive posljedice suprotne demokratskoj izbornoj volji i integritetu izbornog procesa u Gradu Mostaru i rade institucionalnu sramotu od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Hrvatski narodni sabor zahtijeva žurne i neopozive ostavke članova SIP-a BiH zbog izravnog nelegalnog utjecaja na izborne procese u Gradu Mostaru, kao i dodatno uključivanje pravosudnih i policijskih institucija u sve daljnje aktivnosti.

Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH kao i međunarodne partnere da najoštrije osude sve pokušaje manipulacije glasovima birača i izbornim rezultatima, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Zvizdić objavio principe: Koalicija za Mostar i BH blok kreću u formiranje vlasti bez HDZ-a BiH

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Kriminalni milje i bjezanje od zatvora, gdje je lova 204,5 miliona maraka Zoki i Plenki ne brukajte se sa ovim kriminalcima iz HDZ.Raspustite se.

 • Ko gubi može da se žali .Previše je uhljeba u Elektroprivredi i Eronetu ali malo kad dođu izbori.Bojim se da je najviše onih iz NIKAD NIJE KASNO mislim da su završili redovnu školu bolje bi računali i do ovoga možda nebi došlo,zna se…

 • Hrvati više nikad neće imati gradonačelnika Mostara jer je Hrvata svakim danom sve manje zahvaljujući upravo ovom istom HNS/HDZ-u. Ne kaže naš narod uzalud “Možeš kako hoćeš ali ne možeš dokle hoćeš”. Godinama je pljačkan i varan hrvatski narod odseljavao . Sad više nema tko glasati za vas u Mostaru. Uskoro će tako biti u svim miješanim sredinama.

  • Eto vidim sto su te iselili. Dobili su više nego 2008, tada su imali 7 mandata pa je Ljubo nakon vise od godinu dana pregovora postao gradonačelnik.
   I sada im je bio cilj da HDZ bude drugi po sveukupnom broju ali nije, najjaca je stranka u Mostaru.
   Pali su svi ostali osim HDZa , Lijana nema na mapi, HSP je vic stoljeca, 90tka je skoro pa gotova jedino HRS dobio nesto sitno mandata. Da, iseljvanja ima ali i dalje smo vecinski dolje a iseljavaju na žalost svi, samo nasima lakse ide

  • Sad vise nema tko glasat za vas…. I onda dobiju vise nego prosli put. Sveukupno izgubili samo u Rami i Tomislavgradu. Ajde idi u birtijetinu i tamo trabunjaj. Ti i takvi idite, nikakav gubitak za narod

   • Stvar je u tome da su Hrvati manje dobili. 2007 su imali konkurenciju a i izb sustav koji nije proporcionalno prebacivao glasove u mandate. Nije ni sad idealan, ali odrazava demografiju Mostara.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.