HNK Mostar priprema najsmješniju hrvatsku komediju

Ansambl Hrvatskoga narodnoga kazališta u Mostaru predano radi na novoj predstavi. Pod redateljskom palicom jednoga od najzapaženijih hrvatskih redatelja Ivana Lea Leme, priprema se Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, čija je premijera planirana 17. svibnja 2017. godine.

“Najsmješnija komedija ikada napisana na vlaškom jeziku je Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. I kao Vlaju i kao redatelju, neopisiv mi je gušt s divnim ansamblom mostarskoga HNK-a umirat od smijeha i ushićivat se od inspiracije dok uvježbavamo ovu groteskno-tragičnu simfoniju nedavno preminuloga, velikoga svjetskoga i hrvatskoga komediografa Ive Brešana”, istaknuo je redatelj Lemo.

Umjetnički savjetnik HNK Mostar Dragan Komadina rekao je kako “igrati ovu predstavu nije samo homagge Ivi Brešanu, nego potvrda kako Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru malim, ali sigurnim, koracima sazrijeva i u repertoarnom smislu”.

“Uhvatiti se danas u koštac s ovom sjajnom groteskom jest zapravo pokazatelj kako vlast mijenja odore i simbole, ali mentalni sklop ostaje isti. U se, na se i poda se, složno poju zborovi današnjih političkih i pučkih korifeja – vječnih Bukara dok nas vode u bolje sutra”, kazao je Komadina.

U opisu ovoga dramskoga teksta najbolje se poslužiti Brešanovim riječima kako je riječ o “lupeštini, primitivizmu i pokvarenjaštvu, s jedne, i uzaludnoj ljudskoj težnji za idealom pravde, koja u sukobu s tim silama zla doživljava poraz, s druge strane”.

“Prikazat ćemo što se događa s narodom, više ili manje pismenim, kada u periodu poslije rata i revolucije primitivci preuzmu vlast i kada ideali postaju ideologija, piše Hnkmostar.ba . U vječno turbulentnim vremenima oporoga i surovoga Balkana, ismijavanje onih koji lažu i kradu, najljekovitija je osveta. Obećavamo da ćemo napraviti totalne budale od sebe ne bismo li vam prikazali kolika i kakva čovjek nekada može biti budala“, riječi su Ivana Lea Leme.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.