HIV, vodene kozice i svrab u HNŽ-u

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od zaraznih bolesti u FBIH raste. Naime, u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2014. godine prijavljeno je 1.960 osoba oboljelih od zaraznih i parazitarnih bolesti, dok je u istom razdoblju prošle godine prijavljeno 1.490 oboljelih.

U lipnju najviše oboljelih je od morbila (ospica) čak 573 osoba, a bolest je registrirana u pet županija Unsko-sanskoj, Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskoj, Sarajevskoj i Hercegovačko neretvanskoj.

U FBiH enterokolitis zauzima drugo mjesto na listi vodećih oboljenja. Uzroci enterokolitisa, koji je registriran kod 436 osoba, mogu biti i bakterije i virusi.

Simptomi od strane gastrointestinalnog trakta, uglavnom kratko traju bez težih posljedica. Bolest se javlja tijekom cijele godine, ali tijekom ljeta je uobičajeno češća pojava, podaci su FZJZ.

Također, veliki je broj oboljelih od vodenih kozica gdje su zabilježena 420 slučaja, potom svraba 107 i streptokokne angine 75.

Kada je u pitanju stanje u HNŽ prema mjesečnom biltenu Federalnog zavoda za javno zdravstvo registrirana su 92 slučaja zaraznih i parazitskih bolesti, od čega je najveći broj obolio od vodenih kozica, njih 50.

Također, zabilježeno je deset slučajeva oboljenja od svraba, narodski rečeno – šuge, devet slučajeva oboljenja od ospica, te šest od herpes zostera. Registrirana su oboljenja poput šarlaha, salmonele, mononukleoze, crvenog vjetra, ali i jedan slučaj HIV-a (HIV-infectio.).

Kako bi se spriječilo oboljenje, ali i širenje zaraznih bolesti potrebno je voditi računa o osobnoj i općoj higijeni i ispravnosti vode za piće. Također, potrebno je pranje voća i povrća koje se konzumira, ali i propisna obrada i čuvanje namirnica.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.