Hercegovke sve češće traže pomoć jer si ne mogu priuštiti maturalnu haljinu

Groznica maturalne večeri počela je “tresti” učenike završnih razreda srednjih škola. Za roditelje, naravno, ponosne što su njihova djeca zaključila jedno važno životno razdoblje, maturalna večer predstavlja i udar na obiteljski proračun, za koji se mjesecima pripremaju.

Pri tome, svota novca koju treba izdvojiti relativna je stvar, ovisno o mogućnostima, željama, navikama i nizu drugih čimbenika. Iako su mnogi roditelji svjesni prevelike buke koja se diže oko proslave ovoga dana, nitko od njih ne želi da im dijete bude izuzetak i da odudara od generacije kojoj pripada. Ipak, sve veći broj njih nije u prilici svojoj mezimici priuštiti prvu svečanu haljinu u životu, prve salonke, torbicu, nakit ili šminku.

Želje i mogućnosti

Za proslavu mature roditelji maturanata trebaju izdvojiti najmanje 300 konvertibilnih maraka, a brojka se zna popeti i na 1000 KM, što je za brojne obitelji iznos koji, uz sva odricanja, ne mogu izdvojiti, posebice ako uzmemo u obzir da je iznos prosječne plaće u FBiH nešto veći od 800 KM, a najveći broj obitelji preživljava sa svega 600 – 700 KM.

Svjesne situacije u kojoj živimo i činjenice da je djevojkama maturalna večer jedan od najvažnijih događaja u životu, nekoliko žena iz Mostara prošle godine je osnovalo grupu na društvenoj mreži Facebook pod nazivom “Matura za 5”. Cilj im je bio prikupiti haljine, odijela, cipele, nakit i sve ono što je potrebno kako bi srednjoškolcima, koji nisu u mogućnosti navedene troškove snositi sami, omogućili da zablistaju na maturalnoj večeri.

Svoju misiju prošle godine su i ispunili! Potpomogli su više od 100 maturanata da ih loša financijska situacija ne liši svečanoga oproštaja od srednje škole i ulaska u svijet odraslih. “Prošle godine smo se bazirali samo na HN županiju, ali naša se akcija proširila na cijelu BiH”, kazala je za Večernji list Mateja Lovrić, jedna od pokretačica ove akcije.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

 • Glupost najveće. Davati tolike novce za haljine, frizure, nokte da bi sličili na tetkice ili 10 godina starije cure. Mladost je lijepa svakako. Pamet u glavu, uživajte! Ozbiljan život brzo počinje i onda ćete shvatit da su ova natezanja oko haljine obična glupost! Znanje je moć – učite!!!

 • Ma nesto pametno !!Moja cer zavrsila gimnaziju.Maturalna Aljina 30.fr.Svecana dodjela diplpma:Svi u salu roditelji i gosti side.Maturanti ba bini,prozivaju,daju diplpmu i ruzu!Na kraju Aplauz za sve skupa.!!Onda vani poredaju stolove oni mladji.Oni i sluze vodu ,sokove vino.Posluzen Kruv,celer ,mrkva,hren i kavade. Traje sat vrimena .Svi Doma!!!A ti ako os svoje Dite castit vecerom niko ne brani.Eto proslave Mature!!!

 • Drage cure sa malo novca se možete srediti,probudite kreativnost u sebi.Nemojte biti ko preparirane sa tim šminkanjem po koz.salonima.Ako imaš haljinu zvučnog imena,ne znači da ćeš biti posebna.Posebnost može biti samo u tebi…

 • Nek bude sram svake matere koja ima preko 4 haljine u ormaru a nije ni jednu koristila godinu dana. Samo mrvica mozga treba da se do haljine dođe. Inače, matura je glupost i kasnije na obljetnice vam dolaze samo ovi što ništa nisu postigli u životu da vide ostale da im bude lakše i naravno da mogu šta tračati dan dva, i onda opet nazad u svoje jade. 🙂

 • Dan koji se pamti po mnogočemu a najmanje po tome koliko je novaca stajala haljina ili odijelo
  Ne treba kupovati preskupe stvari jer mladost je lijepa kada je jednostavna l prirodna.

 • Svak zna da se cure sređuju radi cura. Muškarcin su svakako fine šta god nosile. Problem je znači u ženskadiji, koje jedino i pričaju o aljan. Žive u nekom izmišljenon svitu, realnost je da ljudi nemaju para. Bolje da svojin roditeljin ne nameću trošak već da pare ostave za fakultet ili štelu za posa.
  Ženskadijo mlada vi ste svakako lipe i nama je svejedno šta ćete obuć. A znate onu stranjsku “less is more”!

 • Znam ženu koja je prije deset godina kceri dala za haljinu petsto maraka, a od mene jr prosila za kruha.Moja kcer je odabrala haljinu od stopedeset maraka, a mogla je birati…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.