Hercegovina “vapi” za kadrovima drvne struke

U organizaciji Asocijacije Akademac u četvrtak je u Mostaru održana javna tribina na kojoj su direktori i menadžeri uspješnih tvrtki iz različitoga sektora, odgovarali studentima na pitanja, kakav kadar traže uspješne kompanije i što je potrebno da studenti znaju kako bi dobili posao.

Ante Jurić Marijanović kazao je ispred organizatora, kako je prvenstvena svrha tribine, povezati poslodavce-direktore i menadžere tvrtki s obrazovnim institucijama, u ovom slučaju s fakultetima, radi njihove bolje suradnje, ali i unaprjeđenja nastavnih planova i programa prema potrebama poslodavaca.

Izvoz veći nego uvoz

Predsjednik drvnoga klastera Hercegovina Mostar Zdravko Vojvodić ističe kako ova industrija “vapi” za kadrovima drvne struke.

Po njegovim riječima, drvni sektor jedini stvara pozitivnu bilancu u BiH, budući da je izvoz u tom sektoru, veći nego uvoz te da je 54 posto BiH prekriveno šumama.

”Zato smo i organizirali klaster drvne industrije, da bi ukazali bh. vlastima na te probleme”, kazao je Vojvodić.

Dodao je kako je u tu svrhu, u suradnji sa Strojarskim fakultetom, pokrenuta inicijativa za utemeljenjem centra izvrsnosti za drvo koji bi bio smješten u budućem kampusu mostarskog sveučilišta na Heliodromu.

Spremnost za tržišnu utakmicu

Naglašava kako su resorno ministarstvo i Vlada HNŽ-a tu inicijativu podržali te se nada kako će, ubrzo biti upisano bar jedno odjeljenje drvoprerađivačke struke.

Direktor Zagrebinspekta Sandro Zovko kaže kako sedamdeset posto njihove radne snage dolazi direktno s fakulteta. Radi se o mladim ljudima bez ikakvog iskustva, koje oni nastoje prilagodit svojoj organizacijskoj kulturi i vrijednostima, kako bi bili spremni za “tržišnu utakmicu”.

Inače, Akademac je najveća asocijacija u BiH koja okuplja pojedince iz akademske zajednice, poslovnog sektora, politike, studente i eksperte koji rade na povezivanju visokog obrazovanja s tržištem rada.

Projekt provodi OKC Banja Luka, uz podršku USAID-a kroz program održivosti civilnog sektora u BIH.

(FENA)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.