Hercegovina može uraditi velike stvari u vinarstvu

Lamberto Frescobaldi, rođen u Firenci 27. lipnja 1963., predstavlja tridesetu generaciju ove renomirane toskanske vinogradarske obitelji. Njegov opus bio je revitalizacija proizvodnje i financijskih rezultata obiteljskog portfelja poljoprivrednih gospodarstava. Pokazao je entuzijazam za poljoprivredu čak u djetinjstvu.

Provodio je mnogo vremena u prirodi oko Pelaga, blizu Firenze, a započeo je svoju djelatnost u obiteljskom poslu vrlo rano. Tijekom svojih godina stekao je bogato iskustvo, pa je njegova strastvena predanost poljoprivredi i dovela do odluke što se posvetio u potpunosti ovoj stoljetnoj toskanskoj tradiciji. Lamberto je započeo studij poljoprivrede na Sveučilištu u Firenci 1983. godine, a onda prešao za 2 godine na Sveučilište Davis u Kaliforniji, jednu od najboljih škola za vinogradarstvo i vinarstvo u svijetu, gdje je specijalizirao vinogradarstvo te je diplomirao u lipnju 1987.

Odgovornost za obiteljski posao i ulaganje u vinograde te proširenje fundusa obitelji čija se imanja protežu na 1200 hektara. U 2005. preuzeo je poziciju ravnatelja posjeda Castelgiocondo i Luce od jednog od najprestižnijih proizvođača Brunella di Montalcina. Bio je nominiran 2007. za akademsku nagradu Georgofili, institucije utemeljene u 18. stoljeću radi unapređenja znanosti i njezine primjene u poljoprivredi, zaštiti okoliša te razvoju ruralnog svijeta. Od kolovoza 2012. godine surađivao je s Kaznenim zavodom Gorgona kod Livorna na razvoju vinograda s izravnim uključivanjem zatvorenika.

Lamberto Frescobaldi imenovan je predsjednikom Upravnog odbora Marchesi 2013. On je strastveni alpski skijaš i uživa u motociklima. Oženio je Eleanor Nesi 1991. godine i imaju troje djece, Victora (1992.), Leoniu (1994.), i Carla (1999.) kojima posvećuje svoje slobodno vrijeme. Inače, Frescobaldi je firentinska obitelji koja je već trideset generacija posvetila proizvodnji velikih toskanski vina.

Priča počinje oko tisućite godine kada cvjetaju bankarske aktivnosti u Firenci te obitelj Frescobaldi postaje protagonist u gospodarskom i političkom životu grada, gdje aktivno sudjeluju u financijskim poslovima te kao mecene za umjetnička pokroviteljstva. Datum početka proizvodnje vina počinje u ranom XIV. stoljeću na povijesnom imanju Castiglioni u Vali di Pesa, jugozapadno od Firence.

Vina izvrsne kakvoće su ubrzo zaradila poštovanje glasovitih imena kao što su Donatello i Enrico VIII., ali i papinski dvor. Vrijednosti koje i danas nadahnjuju obitelj Frescobaldi su poštovanje tradicije i otvorenost prema novim istraživanjima i eksperimentima, piše Vecernji.ba. S obitelji, ženom i troje djece, hodočastio je u najpoznatiju župu svijeta i poznato marijansko svetište Međugorje. Njihov domaćin bio je međugorski vodič Mika Vasilj.

Posjetili su i Brdo ukazanja te brdo Križevac, gdje su sudjelovali u molitvi. Na kraju se najpoznatiji talijanski vinar s obitelji sastao i s međugorskom vidjelicom Vickom Ivanković-Mijatović, koja ga je upoznala s Gospinim porukama i tijekom međugorskih događanja. Ovaj susret je posebno dirnuo njega i njegovu obitelj.

S obitelji je bio na večeri u jednom poznatom međugorskom restoranu. Na jelovniku imali su morske specijalitete školjke i ribe. Talijanski vinari bili su oduševljeni pripremljenim specijalitetima i cjelokupnom kulinarskom uslugom.

Posebno oduševljenje, tijekom večeri, nastalo je kada je Frescobaldi vidio da se na vinskoj karti Gardensa nalaze i 3 njegove etikete s najpoznatijim vinima (nipozzano riserva, lucente i luce). Tom prilikom ugledni talijanski vinar odmah je zatražio da se otvori boca luce (jedno od najboljih svjetskih vina) i s domaćinima je nazdravio.

Izgledalo je kako su sve ovo doživjeli u jednom talijanskom restoranu.

Ni sami nisu mogli vjerovati što su sve doživjeli u Međugorju. Lijepo je uvijek čuti jako dobre komentare o kvaliteti hercegovačkih vina, osobito kada to dolazi od jednog od najuglednijih vinara cijeloga svijeta.Naime, svojim posjetom Hercegovini, osobito Međugorju, Frescobaldi je imao priliku kušati dva međugorska vina, Carsku žilavku i Carsku blatinu te s njihovom kvalitetom bio je više nego oduševljen.

Nije to bio kompliment samo za Carska vina, nego i cijelu vinsku regiju Hercegovine. Pozitivni komentari Frescobaldija nisu samo komplimenti hercegovačkim vinima, već i priznanje da su vinari ovog podneblja na pravom putu i da upornim radom Hercegovina može napraviti velike stvari kad je pitanju vinarstvo.

(Večernji list)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.