Hercegovina: Maloljetnik napravio plan napada na školu, popisao mrtve i ranjene

Maloljetnik iz Bileće R. T. (17) uhićen je zbog sumnje da je počinio kazneno djelo terorizma.

Sedamnaestogodišnjak je nacrtao plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, popisujući mrtve i ranjene, kao i satnicu kada će početi napad te da će sve okončati samoubojstvom, piše Večernji list.

Izvor blizak istrazi rekao je kako je policiji video koji je objavio maloljetnik na društvenoj mreži TikTok prijavio čovjek s ovih prostora koji boravi u Nizozemskoj.

On je vidio taj video te, kako je iz tih krajeva, odmah je alarmirao policiju u Nizozemskoj i BiH. Odmah nakon prijave nadležni su reagirali i putem IP adrese nađen je maloljetnik te je tako spriječena eventualna tragedija. Riječ je o starijem maloljetniku, rekao je za Avaz spomenuti izvor.

Plan napada

Čitav plan napada maloljetnik je prikazao prilikom chata uživo na TikToku. Na snimci se vidi kako je u bilježnici iscrtana skica, odnosno tlocrt škole. Označeni su ulazi, dvorište, hodnik, stubište te popisan broj mrtvih po različitim prostorijama. Čak je zapisana i ukupna kalkulacija u kojoj se navodi 12 mrtvih i 23 ranjena. Ono što je zaprepastilo i same istražitelje je da je uz taj broj napisan datum 15. ožujka 2024. godine, što je bio signal da se na noge podignu sve raspoložive snage policije.

Osim broja mrtvih, s lijeve strane crteža popisana je satnica prema kojoj bi navodni napad trebao početi u 10:10. Izlazak je planiran u 12:22, dolazak policije u 12:53, dok je u 13:05 upisano – samoubojstvo. Maloljetnik je sporni crtež prikazao na TikToku, a dok ga je prikazivao, skrenuo je kameru pored crteža, pokazujući pištolj. Spornom chatu prisustvovalo je više osoba, a jedan zabrinuti korisnik TikToka sve je prijavio policiji.

Psihologinja za Jabuka.tv: Problem nastaje kada roditelji opravdavaju nasilno dijete

Čim su uvidjeli o čemu je riječ, policijski službenici pojačali su mjere sigurnosti oko škola u Trebinju i pokrenuli sveopću istragu. Brojni roditelji iz Trebinja u petak nisu poslali djecu u školu i vrtiće nakon što su primili poruke o navodnom mogućem terorističkom napadu na jednu od škola. Protekla upozorenja potekla su iz jedne od Viber grupa roditelja.

Marka je sada zvao tip iz policije i rekao da se organizira teroristički napad na škole i vrtiće u Trebinju. Da su presreli neke poruke, stoji u jednoj Viber grupi i također se navodi da su u četvrtak bile jake policijske snage kod trebinjskih škola. U povodu toga u najmanju ruku uznemirujućeg događaja službeno se oglasila i Policijska uprava Trebinje.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa održao je konferenciju za medije, a tema konferencije odnosi se na to da je spriječeno kazneno djelo terorizma na području Trebinja, piše Večernjak.

Policijski službenici došli su do operativnih saznanja da jedna ili više osoba priprema teroristički akt na jednu srednju školu u Trebinju. Odmah po saznanju obaviješten je poseban Odjel za suzbijanje korupcije, organiziranog kriminala i najtežeg oblika gospodarskog kriminala, pod čijim su nadzorom provedene određene istražne radnje. Radnje koje su provedene dovele su nas do osobe iz Bileće koju se sumnjiči da je počinila navedeno kazneno djelo, rekao je načelnik PU Trebinje Siniša Laketa.

Naveo je kako je maloljetnik lišen slobode u četvrtak u 19:00 sati i predan je u daljnje postupanje nadređenom tužiteljstvu. Laketa je izjavio da je situacija u školama u ovom gradu apsolutno sigurna i da ih djeca mogu pohađati, ni jednog trenutka nije bila ugrožena sigurnost ni jednog djeteta. Apelirao je da roditelji povedu računa o djeci kako pristupaju društvenim mrežama, kako koriste internet, grupne aplikacije i slično.

Pronađena bilježnica

Istragu su vodili PU Trebinje i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma u suradnji s Republičkim javnim tužiteljstvom Republike Srpske. Ubrzo su pomoću IP adresa uspjeli locirati računalo s kojeg je sve prikazano na TikToku. Ispostavilo se da iza svega stoji maloljetni R.T. (17), koji je uhićen.

FUP upozorio policiju u FBiH o mogućim pucnjavama u školama

Maloljetnik je lociran i uhićen u Bileći. Izvršen je pretres kuće koju je koristio i u pretresu je pronađena bilježnica sa spornim crtežom. Pronađen je i pištolj koji se vidio na snimci te se ispostavilo da nije riječ o pravom oružju, već o plastičnom pištolju, otkriva izvor ATV-a.

Neslužbeno se doznaje da je maloljetnik priznao kako je sastavio sporni crtež i da je sve prikazao na društvenoj mreži, ali je za njega to, po svemu sudeći, bila šala. Navodno je tvrdio da nije zaista planirao napasti školu. Ipak, prijetnja je shvaćena vrlo ozbiljno i on je sproveden Republičkom javnom tužiteljstvu Republike Srpske na daljnje postupanje.

Panika koja je nastala zbog prijetnji maloljetnika i ne čudi imajući u vidu slučaj iz svibnja prošle godine u Beogradu, kada je učenik počinio masakr u školi. Ubio je devet svojih vršnjaka i zaštitara. Nakon ovog događaja u BiH je uslijedio niz slučajeva prijetnji, pa i napada u bh. školama. U jednom je slučaju učenik pucao u profesora i teško ga ranio.

(www.jabuka.tv)