HERCEGOVINA GORI: Let iznad spaljene zemlje

Iz zraka prostor od Konjica, Jablanice do Mostara izgleda apokaliptično. Vatrogasci i helikopteri nemoćni ugasiti vatru…

FOTO: Tomo Miličević

Situacija komplicirana, kanader iz Turske još neće stići u BiH

Situacija na požarištima u Bosni i Hercegovini je jako komplicirana. Neki od požara koje smo imali su manje-više stavljeni pod kontrolu, neki novi su se razbuktali tako da je stanje nepromijenjeno ili gore ukoliko se računa pokrivenost Bosne i Hercegovine požarima, kazao je danas poslijepodne Feni pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Po njegovim riječima, trenutno je najteža situacija na području Trebinja, Kneževa i Čapljine, u dijelu prema Čitluku i Dretelju te na području Jablanice, Konjica i Mostara.  Za sva nabrojana mjesta postoje zahtjevi za pružanje pomoći Oružanih snaga BiH ili za međunarodnu pomoć.  Agić je kazao da danas Oružane snage BiH djeluju na dva područja, na području Trebinja i na području Kneževa. Na području Federacije helikopteri Oružanih snaga danas ne djeluju.

– Kanader iz Republike Turske, na žalast, u ovih dan-dva neće stići u BiH iako su ministar sigurnosti BiH i turski ambasador u BiH danas postigli načelan sporazum da se kanader Republike Turske uputi u BiH.

Iako su ispunjeni preduvjeti, dobili smo informaciju od naših kolega iz Turske da su se rasplamsali požari i na području Republike Turske i da, na žalost, u tijeku ovih dana ne mogu stići u BiH jer je njihov kanader angažiran na području koje gori u Republici Turskoj, kazao je Agić. Ministarstvo sigurnosti BiH i dalje održava komunikaciju s Monitoring centrom Europske unije u smislu traženja međunarodne pomoći.

– Isto tako i dalje smo u kontaktu s našim kolegama iz Ruske Federacije gdje smo iznijeli želju da se kolege iz Ruske Federacije vrate ukoliko se ostvari takva mogućnost, kazao je Agić.

(www.vecernji.ba | FOTO: Tomo Miličević | FENA | www.jabuka.tv)

3 komentara

  • di su sad strani političari , bankari ,menađžeri iostali šljam koji nas uporno gule i pljačkaju već 16 g zasto sad ne pomognu kad nam je pomoć itekako potrebna. Tu su kad treba pokupovat naša dobra skoro zabadava i otet nam i ono malo što imamo ,zašto lopovi bankari ne šalju zahtjev svojim gazdama u inozemstvu da nam je loše i da sve izgori pa nek nae m pokušaju pomoć na neki način da se ne osjećamo sami i mapušteni , ali ne nema 9ih sad nigdjem kad nam je stvarno potrebna pomoć ne oglašavaju se ,šute Pa ni veliki REKETAR SE SAD NE JAVLJA ŠUTI KAKVE VEZE IMA ŠTO ZEMLJA IZGORI ONI TU NE MOGU NIŠTA UŠIĆARIT I TO JE TO , ZATO IH BOLI NEKA STVAR ZA NAS.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.