Hercegovci se sastali u Sarajevu: Hercegovina mora ostati naša obveza!

U organizaciji predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamenta FBIH Edina Mušića i predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Osmana Ćatića u Sarajevu je održana “Večer Hercegovaca“.

Više od 200 ljudi različitih profesija i profesionalnih orijentacija okupilo se na godišnjem druženju Hercegovaca. Opuštena atmosfera i prijateljsko druženje vladalo je u hotelu Terme na Ilidži povodom okupljanja Hercegovaca, koji žive, rade i djeluju u Sarajevu.

Hercegovačko podrijetlo oblikovalo je i obilježilo njihov život. Ponosni na svoje korijene, ističu kako je podneblje iz kojega potiču rasadnik talenata u svim oblastima. Hercegovci koji žive i rade u Sarajevu priznati su i uvaženi u profesijama u kojima djeluju.

U poslijeratnom razdoblju pokazali su veliku ljubav prema sredinama iz kojih potječu. Zahvaljujući njihovom zalaganju realizirani su brojni projekti u svim dijelovima Hercegovine. Domaćin večeri, Edin Mušić okupljenima je prezentirao neke od kapitalnih projekata čija realizacija u skoro vrijeme treba da počne, poput trase Autocesta Vc, vjetro parka u Podveležju, koji će u prosjeku proizvoditi 50 MW električne energije, magistralne ceste Stolac-Neum, kao i podršku brojnim kulturnim i socijalnim sadržajima.

Ovo je na neki način pečat svih aktivnosti koje smo proteklih dana, posebno za 1. ožujka i uoči 1. ožujka imali širom Hercegovine. Ta masovnost, ta djeca koja su u najvećoj mjeri sudjelovala u tome su jamac da će Dan neovisnosti BiH, ova 26. godišnjica, biti obilježavana i proslavljana u narednim godinama. Što se tiče Hercegovine i našeg grada Mostara i ostalih općina mi smo tu postavili težišta, istaknuo je Mušić.

Profesor Fahrudin Rizvanbegović govorio je o suštinskim vrijednostima neposredne komunikacije među ljudima, koja se u današnjem vremenu koji živimo izgubila.

Sedam stotina godina smo čekali da se obnovi država Bosna i Hercegovina. Mi smo i sastali da svaki od nas kaže: Imaš li mi što lijepo kazati? Uhvatimo se lijeka, to je prijateljski razgovor, a ostavimo se trovanja lažima. Sastali smo se večeras da pored ostaloga čujete i moj apel, ostavimo se ili smanjimo povijest kanala i portala i dogovorimo se da uobičajeno porazgovaramo s prijateljima, može recimo subotom, a može i češće, pa da znamo i mi za vas, da tamo dođemo da bismo čuli nešto dobro, lijepo i pametno, rekao je Rizvanbegović.

Malo prije smo rekli da su Hercegovci najbolji Bosanci i izražavam duboko poštovanje prema tom dijelu zemlje i prema tom narodu koji je, kažem, vrlo loše prošao u povijesti. Kada je u pitanju Hercegovina, nije dovoljno da je samo volimo, moramo je zaista efektivno pomagati, jer nigdje nije izražen toliki pritisak o kojima je govorio profesor Rizvanbegović, ovih državnih projekata, kao u Hercegovini. Hercegovina mora biti i ostati naša obveza, rekao je premijer FBiH Fadil Novalić.

U tematskom dijelu večeri nastupili su Mirza Mušija, sarajevski glumac koji je uz pratnju mladih glazbenika iz Kaknja izveo glazbeno-poetski blok pod nazivom “Moja domovina”, te prof. glazbe Mustafa Šantić.

Nazočni su imali priliku pogledati izložbu “Urbicid” Centra za mir Mostar i dobiti katalog fotografija iz te postavke.

(Fena)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.