Hercegovačko-neretvanska županija trebala bi dobiti centar za maloljetnike

Skupština HNŽ usvojila je u srijedu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, koji predviđa formiranje odgojnog centra za maloljetnike.

Za ovaj zakon vlada jako velik interes zato što on regulira status i poziciju socijalno ugroženih kategorija i bitno je da ga vratimo u redovitu proceduru i da vidimo što bi još u njemu trebalo izmijeniti i dopuniti, pa da na narednoj, ili sjednici nakon nje, ovaj zakon imamo u formi prijedloga i da ga onda možemo usvojiti, kazao je zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Dodao je kako se današnje izmjene navedenog zakona odnose na uspostavu odgojnog centra za maloljetnike.

To je institut kojeg još nismo imali, a za koji se pokazala potreba da ga je nužno ustanoviti. Bavio bi se izvršavanjem onih sudskih mjera upućivanja u odgojni centar za maloljetnike koji su počinitelji kaznenih djela, a toga nažalost imamo jako puno, naveo je Martinović.

Ostale izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti odnose se na plaćanje usluga korisnika navedenog centra.

To je jedna situacija koja je i dosad postojala, ali nije bila baš najbolje normirana. Bilo je određenih pravnih nejasnoća i nedostataka, a sada je to sve regulirano drugačije i na bolji način, dodao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti bio najvažniji dio današnje sjednice upravo zato što taj zakon predviđa formiranje odgojnog centra za maloljetnike koji budu kazneno gonjeni.

U tom zakonu je također predviđeno i formiranje prihvatnih centara koji bi se, po prijedlogu zakona, trebali osnovati ili u tom odgojnom centru ili u domu za djecu bez roditelja, a koji će biti namijenjeni za maloljetnike koji se zateknu u skitnji i prosjačenju, kazao je Špago.

Skupština HNŽ-a danas je razmatala i izvješće o radu županijske vlade u 2018. godinu, a po Špaginim riječima, Vlada HNŽ-a može dobiti prolaznu ocjenu.

S obzirom da je to bio period opterećen izbornom kampanjom, Vlada je najveći dio svojih obaveza izvršila uspješno i nastavila svoj kontinuitet, prije svega na financijskoj stabilizaciji županije rješavanjem silnih problema koje je naslijedila, istaknuo je Špago.

Dodao je kako se nada da će na dnevni red uskoro doći i razgovori o formiranju nove vlade kako bi se konačno mogla završiti priča o konstituiranja vlasti u HNŽ-u.

Predstavnici političkih partija u proteklom su periodu rješavali neke zaostatke, odnosno pitanja koja nisu bila rješena i dogovorena. Najvažnije je da je to krenulo, odnosno da su mnoga pitanja otkočena i nadam se kako ćemo na tom tragu u narednom periodu otpočeti i razgovore oko formiranja izvršne vlasti, odnosno Vlade HNŽ-a, kazao je Špago.

I aktualni predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, koji bi trebao obnašati tu dužnost i u novom mandatu, kazao je kako se nada da će ta priča što prije biti okončana.

Čim to stranke usuglase, odnosno kad se usuglasi konačna parlamentarna većina, ja ću kao mandatar formalno predložiti sastav nove vlade. Drago mi je da je cijeli taj proces otkočen i da je rukovodstvo skupštine konstituirano, kazao je novinarima Herceg.

Istaknuo je kako je 2018. godina bila dosta zahtjevna, ali se po svojim rezultatima može se mjeriti s bilo kojom drugom godinom prije toga.

Gledano u cjelini, mislim da možemo biti više nego zadovoljni prošlom godinom. Ostvarili smo zapažene rezultate, najveći dio planiranog je ostvaren, u nekim segmentima smo čak i iznad plana, ali moram biti iskren da smo u određenim segmentima mogli malo i bolje, a prije svega u zakonodavnom dijelu, pohvalio se Herceg.

Dodao je kako se u Vladi trenutno radi na nacrtu županijskog proračuna za sljedeću godinu:

On će u prvom dijelu biti negdje na razini ove godine, obići ćemo sve općine i razgovarati s načelnicima i gradonačelnicima i vidjeti koje su njihove potrebe i siguran sam da će do prijedloga proračun porasti i biti malo veći nego što je sada.

(Fena)


1 komentar

  • Čemu sada to…
    Dajte staračke domove, samo starija populacija nam ostaje i bit će je u sve većem postotku…
    Budite barem jednom u korak sa vremenom, gradite staračke domove, da nebi bezveze prenamjenjivali ove centre za maloljetnike, jer maloljetnika, odnosno djece je sve manje, a uskoro mladih na ovim područjima neće ni biti, pa samim time nece ni biti potrebe za takvom vrstom centara!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.